Az egyház érdekei miatt mondott le XVI. Benedek

2013. február 13. 12:44

A katolikus egyházfő a szerdai audiencián kijelentette: az egyház érdekeit tartotta szem előtt, és saját elhatározásából döntött úgy, hogy leköszön a pápai trónról. Az audiencián résztvevő tömeg többször is tapssal szakította meg az egyházfő szavait és beszéde után is állva, hosszú tapssal köszöntötték őt.

2013. február 13. 12:44

A pápát hatalmas tapssal köszöntötte az a mintegy nyolcezer ember, aki részt vett a szerdai szokásos általános kihallgatáson, amely számára az utolsó előtti volt a február 28-ra jelzett távozása előtt. XVI. Benedek ismételten leszögezte: saját szabad elhatározásából, a katolikus egyház érdekeit figyelembe véve hozta meg döntését. Kifejtette: előtte hosszasan tartott lelkiismereti vizsgálatot Isten előtt. Mint Hozzátette, tudatában van lépése súlyosságának, de be kellett látnia, hogy már nincs elegendő ereje a Szent Péter utódára háruló feladatok ellátásához.

A VI. Pálról elnevezett audienciaterem teljesen megtelt: egyháziak, hívők és egyszerű turisták is a Vatikánba siettek, hogy elbúcsúzhassanak a távozó pápától. Kora reggel óta hosszú sor állt a Vatikán kapujánál, de a terembe nem fért be mindenki. Viva il papa! (Éljen a pápa!) – kiabálták az olaszok. Grazie Santitá! (Köszönjük Őszentsége!) – állt egy transzparensen. A tömeg többször is tapssal szakította meg az egyházfő szavait és beszéde után is állva, hosszú tapssal köszöntötték őt. „Köszönöm! Érzem, hogy mellettem vagytok” – mondta XVI. Benedek, majd hozzátette: „Nehéz napok ezek, imádkozzatok értem és az egyházért!

XVI. Benedek távozása előtti beszédével „testamentumot” hagyott hátra az egyház, a pápavalasztó bíborosok és a hívők számára – vélték az audencia utáni legelső sajtókommentárok. A pápa ugyanis az egyház „kihívásairól” beszélt: a házasság szentségének súlyáról, az élet védelméről az abortusszal és az eutanáziával szemben. Kiemelte, hogy a gyengék védelemre szorulnak, a világban könyörületességre van szükség. Hangoztatta, hogy a szekularizált világ támadásával szemben a keresztények is elveszítik hitüket. „Nem lehet azonban csak azért kereszténynek lenni, mert keresztény hagyományú társadalomban élünk” – mondta.

A sivatagban 40 napig böjtölő Krisztusról szólva XVI. Benedek úgy fogalmazott: „Mindannyiunknak választ kell adni az élet alapvető kérdésére: mi a legfontosabb, mi számít igazán az életünkben?” „A megtérés nem azt jelenti, hogy bezárkózunk személyes sikerünkbe, tekintélyünkbe, pozíciónkba, hanem azt, hogy nap mint nap azért teszünk, hogy a legkisebb dolgokban is a szeretet és az igazság váljon a legfontosabbá” – jelentette ki az egyházfő, majd arra intett: „Istent ne saját érdekeinkre használjuk... mindenkinek fel kellene tenni a kérdést: milyen hely jut Istennek az életemben?” Az audiencia a végén a pápa és a hívők latinul elénekelték a miatyánk imádságot.

Hamvazószerdán a pápa a Szent Péter-bazilikában pontifikál misét, ahova szintén jelentős zarándoktömeget várnak.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatka46
2013. február 17. 21:24
A pápa példamutató volt ,követhetné ezt Orbán is a haza üdvére.
Öreg
2013. február 15. 00:22
Honnan kerülnek elő a primitiv szövegeket eresztő anti-talentumok?
korona
2013. február 15. 00:07
Akik miatt lemondott XVI. Benedek, MÉG ne örüljönek! Az emberiség (az Első Világ) nem hagyhatja, hogy a Sátán elkötelezettjei (a Második Világ) győzzönek. A hazugságok MIND kiderülnek. Olyannyira tudományosan megalkotott hazugságrendszer irányítja a világot, hogy kész doktrina, dogma, metodológia: a dialektikus materializmus, a marxi gazdaságtan, a darwini fajelméletből derivált evolúcióelmélet. A nyugati (zsidó kötődésű) "filozófusokat" valóságos prófétákká emelték, akiknek tézisei nem tűrnek ellentmondást. Aztán elvették az emberektől a jövőben való hitet,hogy máról-holnapra érdemes csak élni. A családot elavultnak tekintik. Az ösztönéletet dicsőítik. A keresztény erkölcsöket kinevetik, kicsúfolják és a szabados életet ajánlják (a gójoknak). Népszerűsítik az alkoholizmust, a drogozást. Demokráciának nevezik az anarchizmust. A vándorló életmódot pártolják. A fiatalok neveléséből kiűzték a szigort: mindent megengednek nekik. Még sorolhatnám! Egyszóval: MINDEN AMI ROSSZ. A Második Világ árucikkei a Bűnök. Van is rá vevő. És volt is rá vevő mindig. Az utóbbi időkben egyre inkább kikezdték eme "nyugati tudósok" doktrinarendszerét a józanul élni akarók elemzései. Valamiféle háború elé nézünk. De "ezek" nem rettennek vissza a vérontástól sem. Emlékezzünk 1919-re. És egyéb sötét időkre. Új jezsuitákra van szükségünk!
szintiboj
2013. február 14. 16:54
Jól tette, hogy lemondott! Meg kéne szüntetni ezt az egész vatikáni hűbeleblancot...az utolsó óccsa leja villanyt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!