Sólyom: Segíteni kell a határon túli magyarokat

2012. szeptember 20. 19:02

"Nem tanácsokat kell adni, hanem segíteni kell a határon túli magyaroknak" - mondta Sólyom László volt államfő az MTI-nek csütörtökön Pozsonyban.

2012. szeptember 20. 19:02

A köztársasági elnök azon a rendezvényen vett részt, amelyen 38 felvidéki magyar kisiskolás vette át a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíját. Sólyom László az átadón mondott beszédében nagyrabecsülését fejezte ki azoknak a szülőknek, akik magyar iskolába íratták gyerekeiket. Hangsúlyozta: ez a lépés sorsdöntő a gyerekek számára, hiszen nagyban befolyásolja jövőbeni identitásukat, és eldönti további pályájukat is.

Ha valaki magyar iskolában kezd, nyilvánvalóan a magyar marad a domináns nyelve. (...) Itt tudja a magyar érzést is elsajátítani, a magyar kultúrával azonosulni” – fogalmazott Sólyom László. A volt államfő hangsúlyozta: külön öröm számára, hogy több vegyes házasságból származó gyermeket is magyar iskolába írattak szülei. Sólyom László az MTI-nek adott nyilatkozatában a Rákóczi Szövetség nemzetmegtartó tevékenységét emelte ki. Leszögezte, hogy a szövetség egyike azoknak a szervezeteknek, amelyek valós segítséget is nyújtanak a határon túli magyaroknak.

Nem tanácsokat kell adni, hanem segíteni kell a határon túli magyaroknak” – jelentette ki Sólyom László az ösztöndíjakra utalva. A Rákóczi Szövetség beiratkozási programja 2004-ben kezdődött a Felvidéken. Ennek keretében minden évben 10 ezer forint értékű ösztöndíjat azoknak azoknak a szlovákiai magyar szülőknek, akik gyermekeiket magyar iskolába íratják. Az ösztöndíjakat szeptember és december között adják át, az idén több mint száz felvidéki helyszínen.

Az idén több mint 3500 gyermeket írattak magyar iskolába a Felvidéken”- mondta az MTI-nek Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára. Hozzátette: a számok arról tanúskodnak, hogy a népszámlálás negatív eredményei dacára a tavalyihoz és az azelőtti évhez képest nőtt azoknak az elsősöknek a száma, akik magyar iskolában kezdik a tanévet.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orbán(c)
2012. szeptember 21. 06:43
Akkor nem kell kiengedni Kövért meg társait a ketrecből!
bini
2012. szeptember 20. 19:25
Na Sólyom nem éppen autentikus felvidék tekintetében. A Hidon úgyanis akkor kell átmenni, mikor odaér az ember, nemde Sólyom ur.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!