Alkotmányellenes az új felsőoktatási szabályozás

2012. július 03. 17:47

Alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az Alkotmánybíróság kedden az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet. A testület szerint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alkotmányellenesen adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy ezt rendeletben határozza meg

2012. július 03. 17:47

A testületnél az alapvető jogok biztosa kezdeményezte a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény egyes rendelkezéseinek, továbbá a 2012. augusztus elsején hatályba lépő, az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződésekről szóló kormányrendelet megsemmisítését.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a hallgatói szerződések szabályozása közvetlen hatással van az érintett hallgatók felsőoktatásban való részvételhez fűződő jogára, és a felsőoktatás állami támogatásának is lényeges elemét jelenti. A testület kifejtette azt is, hogy a hazai munkaviszonyra kötelezés közvetlenül érinti a foglalkozás szabad megválasztásához fűződő jogot, ideértve a munkavállalók szabad mozgásához való jogot is. Mindezt az Ab szerint törvényben kell meghatározni.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valattila1
2012. július 04. 07:22
A "röghöz kötést" személy szerint rossznak tartom. A jelenlegi helyzetben kettős célja lenne: a fiatalok itthon tartása, illetve a spórolás. Viszont ahhoz nem kell sokat felejteni, h az ember emlékezzen, milyen volt fiatalként: lázadó, menni akaró. Ráadásul a mostani helyzet, függetlenül a keletkezésének az okától, nem az arózsás típus, ami mágnesként vonzza a boldogulni vágyó ifjúságot magához. Az ellenük hergelés (kvázi ők tehetnek mindenről, hülye bölcsészek, stb) külön "jót" tesz... Tehát, ha kell a pénz, legyen fizetős oktatás szerződés nélkül, sok ösztöndíjjal. Az ösztöndíjat viszont csak olyanok kaphassák meg, akik a magyar adód növelik bármilyen formában (áfa, stb). És, ami a legfontosabb, először, vagy legalábbis párhuzamosan, a magyar felsőoktatás színvonalát kellene feljebb tornászni, mert ezért a fizetést háromszor meggondolja mindenki. Kb mint a P+R parkolók nélküli autómentes város... Ami a legfontosabb lenne sztem össztársadalmi szinten, h a fiatalokat ne hibáztassuk! Lehetnek most romkocsmás merengők (tegye fel az a kezét, aki egyetemistaként ellenált minden bulinak!), de ők márcsak ilyenek. Olyasmik, mint anno pl. a miniszterelnök.
HSL
2012. július 03. 23:58
nofene, utógyújtással hirtelen megtalálta a hangját az AB? tudhatnak valamit... megkezdődött a kifarolás a felcsúti géniusz rendszeréből?
Grüezi
2012. július 03. 23:04
Vajon miért is nem a tervezett ösztöndíjreformot rakta ki a mandi a címlapra... Megint megy ezzel a parasztvakítás, mikor egy Ctrl+c/Ctrl+V-el megoldhatják, csak most törvényben. Ezalatt az eddigi 10-15 ezer Fts ösztöndíjakat is megvágják a spórolás jegyében!
liberálzöld.
2012. július 03. 22:33
"Alkotmányellenes az új felsőoktatási szabályozás" Nagy dolog! Átírjuk az alkotmányt. Oszt jónapot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!