Visszadobták az MSZP népszavazási kezdeményezését

2011. augusztus 01. 13:38

Az alkotmány egyes pontjaira, illetve fogalmazási pontatlanságokra hivatkozva utasította vissza az OVB a visszamenőleges jogalkotás tilalmára vonatkozó szocialista népszavazási kezdeményezést. Lukács Zoltán MSZP-s képviselő szerint az OVB „Lázár János őrült javaslatai” mellett állt ki.

2011. augusztus 01. 13:38

Az Országos Választási Bizottság visszautasította a visszamenőleges jogalkotás tilalmára vonatkozó szocialista népszavazási kezdeményezést - derül ki a Valasztas.hu-n olvasható határozatokból. A Mesterházy Attila által benyújtott kezdeményezés a következő kérdést bocsátotta volna népszavazásra: „Egyetért-e Ön azzal, hogy új jogszabálynak az érintettekre nézve hátrányos rendelkezését a jogszabály hatálybalépését megelőző időszakra vonatkozóan ne lehessen alkalmazni?”.

A Dr. Bordás Zoltán OVB-elnök által jegyzett határozat szerint a kérdés egyrészt a jelenleg hatályos alkotmány egyes pontjaival ütközik, másrészt problémás a megfogalmazás is. „Nem állapítható meg, hogy a beadványozó mit ért a »hátrányos rendelkezés« fogalma alatt. A »hátrány« szubjektív érzeten is alapulhat, ami eltérő lehet az egyes polgárok esetében” - indokol a határozat.

Lukács Zoltán, a szocialisták országgyűlési képviselője a döntést követ sajtótájékoztatón leszögezte: „A visszamenőleges jogalkotás mélyen aláássa a jogbiztonságot; egy jogállamban és demokráciában pedig elfogadhatatlan ez az intézmény”. A politikus szerint politikai döntés született, hiszen az OVB nem a jogállamiság, hanem „Lázár János őrült javaslatai” mellett állt ki.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jag3
2011. augusztus 02. 09:11
"kis pontatlanság" "csúszott" a hir fejlécébe (látható a főoldalon): "Az alkotmány egyes pontjaira, illetve fogalmazási pontatlanságokra hivatkozva dobta az Ab." Nem az Ab. hanem az OVB. Az MSZP épphogy az Ab.-hoz fellebezett ez ügyben. Hogy mik vannak :o) Ennyire kinos?
liberálzöld.
2011. augusztus 02. 08:36
"Visszadobták az MSZP népszavazási kezdeményezését" Ezért van az OVB, nem?
Krupp Skya
2011. augusztus 01. 21:28
Látszik a pacákon a sértődöttség biztos számított rá hogy 2010-től reformálhatja az állami nyugdíjat persze Lendvai szólt volna neki, hogy növesszen bajuszt ezeknél ez a megújulás levágatják a szakállt, bajuszt, vagy megnövesztik Mesterházy is egy teljesen más ember amióta levágatta a szakállát. Ildi mama is most növeszti, lassú szőrös szájjal még nem mondta hogy nem lesz gázár emelés.
picur3ka
2011. augusztus 01. 20:37
Sok mindent nem lehet ebbol a mondatbol megallapitani, az is kerdeses, hogy a szavazok magyarul beszelo hanyad resze tudja kovetni, hogy mit is kerdeznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!