50 éve járt Gagarin az űrben

2011. április 12. 10:47

Fél évszázada járt először ember az űrben Jurij Gagarin személyében. A történelmi évforduló alkalmából felszabadították a titkosítás alól a Gagarin űrutazásával foglalkozó legtöbb iratot.

2011. április 12. 10:47

1961. április 12-én a TASZSZ szovjet hírügynökség közleményben tudatta: Jurij Alekszejevics Gagarin, a szovjet légierő 27 éves pilótája a Vosztok-1 típusú egyszemélyes űrhajóval egy óra 48 perc alatt egyszer megkerülte a Földet, majd sikeresen Földet ért az előre kijelölt körzetben, a Szovjetunió területén. Ezzel új korszak kezdődött az emberiség történetében, április 12. pedig azóta az űrhajózás napja.

A történelmi eseményt a szovjet propaganda a kommunista rendszer felsőbbrendűségének bizonyítására használta. Gagarint ezredessé léptették elő, megkapta a Szovjetunió Hőse címet és a Lenin-rendet is. Beutazta a világot, 1961-ben Magyarországra is járt.

A szovjet propaganda titkolózásának következményeként azonban a mai napig akadnak, akik kételkednek Gagarin űrutazásával kapcsolatban. Az 50. évforduló alkalmából viszont most feloldották a Gagarin űrrepülésével és halálával foglalkozó legtöbb irat titkosítását. Ezekből nem csak a technikai bizonytalanságokra, de a szovjet propaganda titkaira is fény derül.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2011. április 13. 09:14
Egy korabeli vicc: "Hogy bírta ki Lajka kutya a világűrben?" "Hát, ha a Szovjetunióban kibírta..." Kommentár, hogy nem bírta ki: a visszahozatal akkoriban még nem volt kidolgozva... Na jó, állatkísérletek ma is vannak. Ha ez volna a SzU legnagyobb bűne, egy szavam sem lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!