Csak a szabadság

2022. október 23. 09:23

Három nagy nemzeti ünnepünkből kettő is őseink forradalmaira és szabadságharcára emlékezik.

2022. október 23. 09:23
null
Hegedűs Zoltán

A Mandiner-elődlap Utolsó Figyelmeztetés (UFi) szerzőinek rovata a Mandiner hetilapban

 

1848–49 és 1956 a két jeles időszak. Nyilván nem véletlen, hogy nemzeti ünnepeink és emléknapjaink nagy része az önrendelkezés kivívása, a magyarok szabadságharca köré rendeződik. A magyar történelem már csak ilyen. A magyar szabadságot soha nem adták ingyen. Hónapról hónapra, évről évre, évszázadról évszázadra meg kellett küzdeni azért, hogy a sorsunkról saját magunk dönthessünk. A mi forradalmaink, a mi szabadságharcaink a magyar közösség önálló döntési lehetőségének megszerzésére vagy megtartására irányultak. Ezért küzdöttek felmenőink Muhinál, Nándorfehérvárnál és Mohácsnál. Ezért harcolt Rákóczi, Kossuth és a pesti srácok is.

Itt, Közép-Európában a népek történelmüket birodalmak árnyékában élték le. A birodalmak épp azért lesznek birodalommá, mert meghódítanak más népeket,

és elveszik tőlük az önálló döntéshez való jogot.

Nekünk is ilyen birodalmak jutottak. Voltunk az Oszmán Birodalom, a Habsburg Monarchia és a Szovjetunió meghódított területe is. Nekik ez a föld csak meghódított terület, emberi és természeti erőforrás volt. Mi viszont a hazánkat látjuk a Kárpát-medencében. A hazát, amely megtart és összeköt, amely gyökeret ad és felszabadít.

Ezért vállaltak csatát a magyarok Mohácsnál, ezért küzdöttünk az akkori világ két legnagyobb monarchiája ellen 1848–49-ben, és ezért mentek neki a pesti srácok puszta kézzel a szovjet páncélosoknak is. Akkor és ott a harcainkat elvesztettük, de a győzelem a miénk lett. Túléltünk minden letűnt birodalmat. Mert a mi szabadságvágyunkat nem lehetett megtörni.

A történelem nem ért véget. Birodalmi törekvések mindig voltak és lesznek is, melyek hol katonailag, hol gazdaságilag akarják az önálló döntéshozatalt szűkíteni. A ma birodalma a globális, nyílt társadalom, amely ugyanúgy a szabadságunkat veszélyezteti. El akar bennünket szakítani családunktól, nemzetünktől, Istenünktől. Migránsokkal kevert népességet akar létrehozni, el akarja venni a jogunkat, hogy a gyermekeinket saját magunk neveljük, és azt akarja elhitetni velünk, hogy az élet a lecsupaszított létezésről szól.

A birodalmi törekvéseknek, ahogy a világon mindenütt, itthon is mindig voltak lelkes támogatói,

akik azt vallották, hogy ha alávetjük magunkat a birodalmi érdekeknek, akkor az a magyaroknak is jó lesz. Korszaktól függően voltak, akik a Német-római Császárságban, az Oszmán Birodalomban, a Habsburg Monarchiában, a Harmadik Birodalomban vagy a Szovjetunióban látták meg Magyarország számára a lehetőséget.

Ma is vannak, akik azt mondják: „ne álljunk a fejlődés útjába”, engedjünk a globális, nyílt társadalom eszményének. Azt akarják elhitetni velünk, hogy nincs más választásunk, a világ úgyis ilyen irányban halad. Azt akarják, hogy vessük alá magunkat a birodalmi törekvéseknek. Újabb és újabb jog­köröket adjunk át távoli birodalmi központoknak, mondjunk le a szabad döntés lehetőségéről gazdasági spekulánsok, társadalmi mérnökök, világmegváltó cégvezérek javára, remélve, hogy majd jól döntenek helyettünk.

A történelmi tapasztalat viszont nem ezt mutatja.

A magyar érdek csak akkor tud érvényesülni, ha a döntéseinket önállóan, saját akaratunkból tudjuk meghozni,

hiszen csak saját magunknak vagyunk mi a legfontosabbak. A küzdelem ma is erről szól. A magyar érdek az, hogy a saját sorsunkról mi magunk döntsünk. Nekünk nincs más lehetőségünk, csak a szabadság.

 

Nyitókép: Fortepan/Adományozó: Pestisrác2

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakOlvas
2022. október 23. 09:53
Kedves Hegedűs Uram, köszönöm, hogy az eddigi "nemzethy" narratívával szemben meg tetszett engedni, hogy a Rákóczi Ferenc csatája is bekerüljön a bugyorba, pedig maguk szerint magánérdek miatt mozgósította a nemzetet. További sok sikereket kívánva, köszönettel: egy magyar.
Rasdi
2022. október 23. 09:36
Igen. Mindkettő szabadságharc volt, Magyarország függetlenségéért és szuverenitásáért. Akkor is ha esetleg valamelyik fogalmat akkor még esetleg nem használták. Ezért volt mindkettő megtagadása a dicstelen népszavazás, amikor ezen őseink céljait megtagadva megszavaztuk EU-s csatlakozásunkat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!