Visszavonul a legek királynője

2022. augusztus 17. 20:47

Huszonhárom érdekesség a 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams életéről

2022. augusztus 17. 20:47
null

Vámos Tamás írása a Mandiner hetilapban.

A világklasszis teniszező a minap jelentette be a Vogue magazinban, hogy az augusztus végi US Open után minden valószínűség szerint visszavonul, és teljes erővel a családjára koncentrál. Páratlan pályafutása előtt tisztelegve összegyűjtöttünk néhány fantasztikus rekordot és számos egyéb érdekességet.

A család

  • Serena Williams 1981-ben született a Michigan állambeli Saginaw-ban a Williams család ötödik leánygyermekeként. Négy nővére Yetunde, Lyndrea, Isha és Venus, közülük az ugyancsak teniszezőként világhírnévre szert tevő legfiatalabb nővére, Venus az édestestvére.
  • Édesapja, Richard egy biztonsági cég vezetőjeként, édesanyja, Oracene Price pedig kórházi nővérként dolgozott. Később úgy alakult, hogy a Williams lányoknak az – alapvető tudnivalókat szakkönyvekből, autodidakta módon elsajátító – édesapjuk lett az első edzőjük, édesanyjuk pedig a menedzserük.
  • Virginia Ruzici neve még a legelvakultabb teniszrajongóknak sem mond sokat, ám a román hölgy döntő hatással volt Venus és természetesen Serena pályafutására. Richard Williams ugyanis televízión követett egy teniszversenyt, amelyet Ruzici nyert meg, és ezzel 30 ezer dollárt kasszírozott. Ez olyannyira hatással volt a papára, hogy a Williams nővéreknek azonnal abba kellett hagyniuk ígéretesen induló atlétikai pályafutásukat, és a szülők a tenisz felé terelték őket.
  • Bár eleinte a papa edzette a lányokat, hamar rájött arra: ahhoz, hogy profivá váljanak, professzionális körülményekre van szükségük. Így lettek mindketten magán­tanulók, majd Rick Macci edző akadémiáján pallérozódtak. A tehetségükhöz nem férhetett kétség, ezt igazolja, hogy Serena alig múlt tizennégy éves, amikor 1995 októberében már első mérkőzését játszotta profiként.
  • Férje, Alexis Ohanian két évvel fiatalabb Serenánál. Az üzletember a Reddit egyik társalapítója, eddigi egyetlen gyermekük, Alexis Olympia Ohanian 2017. szeptember 1-jén született. Serena nem is titkoltan azért vonult vissza, hogy bővüljön a család, és a kislánynak legyen testvére.
  • Serena életének egyik nagy tragédiája, hogy legidősebb féltestvére, Yetunde 2003-ban, mindössze harmincegy évesen egy utcai lövöldözésben ártatlanul elhunyt.

Páratlan karrier

  • Serena Williams 27 éven át tartó pályafutása alatt számos rekordot felállított: ő az egyetlen teniszező, aki három Grand Slam-tornát is úgy nyert meg, hogy meccslabdát kellett hárítania: a 2003-as Australian Opent Kim Clijsters, a 2005-ös Australian Opent Marija Sarapova és a 2009-es Wimbledont Jelena Gyementyjeva ellen.
  • Venus és Serena az egyedüli a sportág történetében, akik négy olimpiai elsőséget szereztek: egy-egy aranyat egyesben és hármat párosban.
  • Serena az egyetlen teniszező, aki mind egyesben, mind párosban megcsinálta a Career Golden Slamet, azaz megnyerte a négy Grand Slam-tornát (Australian Open, US Open, Roland Garros, Wimbledon), plusz olimpiai bajnoki címet is szerzett.
  • A női és a férfimezőnyt is figyelembe véve ő az egyetlen teniszező a világon, aki tizenhárom keménypályás Grand Slam-tornát nyert (7 Australian Open, 6 US Open).
  • Sem a női, sem a férfimezőnyben nincs olyan teniszező, aki harminc év felett is még tíz Grand Slam-tornán tudott győzni.
  • A női és a férfimezőnyt is számításba véve ő az egyetlen teniszező, aki a négy Grand Slamből hármat (Australian Open, US Open, Wimbledon) legalább hatszor megnyert.
  • 1999 és 2016 között tizennégy Grand Slam-döntőt játszott női párosban – mindegyiket Venusszal –, és egyetlenegy alkalommal sem kapott ki.
  • Első (1999, US Open) és utolsó (2017, Australian Open) Grand Slam-győzelme között 17 év, 4 hónap és 17 nap telt el, ezzel a nők között csúcstartó. Nem mellékesen: utóbbi győzelmét már két hónapos terhesen aratta.
  • Serena a legidősebb női világelső: 2017 májusában 35 év 7 hónap 18 naposan diadalmaskodott Ausztráliában.
  • 186 héten keresztül vezette a női egyes világranglistáját, ez megosztott rekord a 22-szeres Grand Slam-győztes német legendával, Steffi Graffal.
  • Serena Williams pályafutása alatt megkeresett pénzdíja 94,5 millió dollár; ennek az amerikai adótörvények értelmében a felét egyből levonják.

A pályán kívül

  • 2004-ben megjelent első önálló ruhakollekciója Aneres néven, majd 2009-ben a nevével fémjelzett táskákat és ékszereket dobott a piacra.
  • 2010-ben elvégzett egy 240 órás műkörömépítő-tanfolyamot, majd nem sokkal utána szerződést kötött az USA legnagyobb műköröm-alapanyagokat gyártó cégével, és megjelentek saját körömlakkjai, melyek OPI Serena Glam Slam néven futnak.
  • Egyik fő küldetésének a gyerekek támogatását tartja. 2008-ban pénzadománnyal segítette a kenyai Matooniban felépülő középiskolát, mely azóta a Serena Williams Secondary School nevet viseli.
  • 2011-ben részt vett a Keep a Child Alive kampányban, amellyel pénzadományt gyűjtöttek az AIDS-ben szenvedő afrikai és indiai gyermekeknek. Serena Williams az UNICEF jószolgálati nagyköveteként is fontos tevékenységet végez.
  • 2009 augusztusától a Miami Dolphins amerikaifutball-csapat kisebbségi tulajdonosa Venusszal együtt. Ők az első afroamerikai nők, akik egy NFL-együttes tulajdonosai lettek. Érdekesség: ugyanennek a csapatnak a tulajdonosai olyan világsztárok is, mint Marc Anthony, Gloria Estefan és Jennifer Lopez.
  • Serenát számos mozifilmben, tévésorozatban, videóklipben láthattuk, hangját is sokszor kölcsönzi rajzfilmekhez, ezenkívül több, életét, pályafutását bemutató dokumentum­film készült.
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!