Legyen ön is áldozat!

2021. május 26. 10:28

2021. május 26. 10:28
Szilvay Gergely

Mire eljött a nyár, vége lett a harmadik hullámnak. Talán másmilyen hullámok várnak ránk. Meg rekkenő hőség, zizegő rét, hűvös vizek, hirtelen záporok, égető nap és hűs árnyék. Fellélegzünk, talán végleg, talán nem. A régi ember ilyenkor a földeken dolgozott. Élet volt, aratás és sűrű munka. Most is élet van, munka és nyaralás. Eltávozik talán a poshadt, émelyítő vírushangulat.

Az otthonirodák és online tanfolyamok, Zoom-megbeszélések után a nyár és a nyaralás talán nem virtuá­lis lesz. Megtelnek az autópályák Debrecentől Pécsig. Visszakapjuk a munkánkat, visszakapjuk a szabadságunkat. A járvány maradjon örök tanulság. Most viszont a másfél szűk esztendő, a nélkülözés és bezárkózás után talán eljött az ideje a mulatozásnak – azok számára, akik túlélték, akik győztesen keveredtek ki a háborúból.

Eközben a szellemi küzdelem nem hagy alább a világban. A harcot egyelőre pennával írják és politikával vívják. Eme küzdelem nem mentes a manipulációtól, amelynek eszköze a nyelv és az érzelmek, jelszava pedig az együttérzés.

Aki kétségbe vonja az áldozatok történetét, álláspontját, az szívtelen, érzéketlen tuskó. A minap egy feminista hölgy tette fel a kérdést: miért is kellene megkérdőjeleznie azon interjúalanyai mondanivalóját, történetét, akik molesztálás áldozatai voltak? Miért is ne hinne nekik? Könnyen szerzett győzelem feltenni hangosan a költői kérdést: te nem hiszel az áldozatoknak? Miért hazudnának?

Könnyű beleesni a csapdába, melyet érzelmi manipulációnak hívnak. Az áldozatokról ugyanis onnan tudni, hogy áldozatok, hogy annak mondják magukat. Csak épp sokszor nem tudjuk, igazat mondanak-e. Persze érdemes jóhiszeműnek lenni, de azért túl sok olyan történetet ismerünk a világból, amikor valaki azért állította be magát áldozatnak, hogy élvezhesse annak előnyeit. Az áldozatiság fő előnye pedig az érinthetetlenség és a hősi státusz. Márpedig ki ne akarna érinthetetlen hős lenni? Másrészt akármilyen jóhiszeműek vagyunk, akkor is tudjuk, hogy az emberi emlékezet töredékes, és legjobb szándékunk szerint is sok mindenre rosszul emlékezünk.

Beindult az áldozatbiznisz, folyamatosan alakulnak az újabb áldozatcsoportok a világban”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!