Giuseppe Basso-Arnoux, Kossuth Lajos olasz orvosa

2020. március 19. 03:35

2020. március 19. 03:35
null
Sal Endre

Basso-Arnoux 1887-ben, negyvenhét éves korában lett Kossuth kezelőorvosa Torinóban. Az egykori kormányzó ekkor már nyolcvanöt esztendős volt. A doktor a turini remete házával szemközti épületbe költözött azért, hogy belásson az idős magyar politikus lakásába, és átsiethessen hozzá, ha rosszul érezné magát. Kossuth nem győzött hálálkodni, több személyes tárgyat is ajándékozott az orvosnak, például pipákat, kalapokat. Egy levél is előkerült, amelyben megvallja neki, hogy gondoskodása nélkül talán már nem is élne: „Kedves Drága Barátom! Én önnek annyi hálával tartozom azon gondjaiért, melyeket ön, mondhatnám gyermeki kegyelettel, évek óta rám pazarolt, hogy vén gépezetemet olyan állapotban tartsa, hogy meg tudjon küzdeni az élet súlyával.” 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!