Amerikai Olga néni megváltoztatta a jazzt

2019. december 28. 21:45

A múlt században New Jersey-ben a zongoratanítás nagyasszonyaként ismerték a magyar származású Olga Von Tillt. A kalandos életű, kifinomult ízlésű, magyar gyökereit haláláig ápoló asszony tanítványai révén jelentős hatással lehetett a modern könnyűzene alakulására.

2019. december 28. 21:45
null
Leimeiszter Barnabás

1965-ben járunk: a jazz letépte láncait, Ornette Coleman és John Coltrane forradalmi újításai nyomán számos fiatal zenész kezd kísérletezésbe. Közéjük tartozik Larry Young, a Hammond-orgona huszonéves mestere is, aki a Blue Note lemezkiadónál rögzíti Unity című, a magyar hallgató számára különösen érdekes albumát. Ismerős hangok nyitják a lemezt: a Zoltan című kompozíció a Háry János császári bevonulási indulóján alapul.

Kodály-szerzemény egy fekete hard bopos jazzorgonista lemezén? Talán furcsa volna, ha nem tudnánk: Youngnak a magyar származású Olga Von Till volt a zongoratanára, aki kevéssé feltárt, de jelentős szerepet játszott a modern könnyűzene alakulásában. A világhálón magyarul semmit, s angolul is csupán töredékes információkat találunk róla; életútjának felrajzolásában Kaliforniában élő unokaöccse, Stephen Von Till és a magyarországi rokon, Turóczy László volt segítségünkre.

BARTÓK BUZDÍTOTTA ZENESZERZÉSRE

A zongoratanárnő szülei, Till Ottó és Heitner Róza 1896-ban hagyták el Magyarországot, és New Yorkba érkezésük napján házasodtak össze: a frigy ellen otthon valószínűleg mindkét család kifogást emelt. Olga csehországi német nagyapja, Alois Till az 1860-as években telepedett le Budapesten, és az osztrák államvasutak igazgatójaként halt meg; Róza krakkói gyökerű zsidó családból származott, szülei Till-lel nagyjából egy időben érkezhettek hazánkba. Stephen és László egyaránt kiemeli: a zsidó származásról sem az amerikai, sem a magyar leszármazottak nem tudtak, csak a családfakutatás során derítették fel.

Olga számára fontosak voltak a magyar gyökerek, idősebb korában is folyékonyan beszélt magyarul
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!