Milyen lehetne az újmédia Magyarországon?

2018. augusztus 18. 20:21

Az újmédia feltételrendszerének része egy gyökeres (ha tetszik „forradalmi”) szemléletváltás, olyan tudati és világnézeti váltás

2018. augusztus 18. 20:21
Kardos Gábor
Szélsőközép – Facebook

„A hatalom azáltal tudja hatékonyan semmibe venni az emberek érdekeit, hogy saját »felülről jövő« tematizációjával sikeresen manipulál minket és nem engedi, hogy mi, »egyszerű« polgárok »alulról« tematizáljuk a közéletet, hanem kizárólag a nagy cégek és hatalmi érdekrendszerek mentén kommunikál a fősodratú média. Ennek még a hatalom állandó kritikája sem elég hatékony ellenszere (amint azt Orbán és az ellenzék kapcsán a választási tragikomédiában nemrég közelről is láthattuk), mert azzal még mindig az ő tematizációjukat követjük, ha kritizáljuk őket, ráadásul ezáltal közvetve mindig megerősítjük azt, hogy ők uralkodnak rajtunk és nem nekik kell a mi tematizációnk után loholva kommunikálni, hanem mi rágódunk kutyamód az általuk épp elénk dobott gumicsontokon. De csak amíg szolgaian követjük az ő tematizációjukat...

A politikai-közéleti játszmát mindig az nyeri, aki tematizálni tud, ezért az alulról organikusan építkező civil tematizáció az újmédia kulcsa, hogy kizárólag arról beszéljünk, ami minket érdekel és úgy, hogy valós cselekvéshez, konkrét megoldásokhoz vezessen. A passzív hírfogyasztás modelljét követő mainstream masszamédia folyamatosan olyan témákat és úgy sulykol, hogy azokkal kapcsolatban tehetetlennek érezzük magunkat.

Az újmédia ezt a kiszolgáltatottságot fordítja meg radikálisan: kizárólag olyan dolgokról érdemes beszélni, amelyekért felelősek vagyunk és változtatni tudunk rajta. Az egyetemes felelőtlenség mainstream »elve« helyére az újmédiában a konkrét közösségi felelősség gyakorlata kerül. A mainstream média nem véletlenül idegenkedik minden konkrét polgári felelősség kimondásától és gyakorlati megoldások, cselekvési tervek megfogalmazásától (mint »aktivizmustól”), mert strukturálisan az a funkciója, hogy jól manipulálható passzív hírfogyasztó tömeggé neveljen át minket.

Talán az eddigiekből kiderült, hogy az újmédia feltételrendszerének része egy gyökeres (ha tetszik »forradalmi«) szemléletváltás, olyan tudati és világnézeti váltás, ami nélkül nem lehet megtölteni hiteles és fenntartható tartalommal az újmédiát. A fő tartalom ugyanis mi magunk és gyökeresen megújuló közösségeink lehetnek – ha végre tényleg csinálnánk és nemcsak sopánkodva beszélnénk róla, ahogy az ökológiai válságról, a demokráciát megcsúfoló és meghekkelő pártpolitikáról, stb. stb.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kardosg
2018. szeptember 03. 22:41
Ja és az is vicces, hogy folyton lebaloldaliznak olyanok, akik tőlem BALRA állnak... Csak szólok, hogy legitimista vagyok. Bár kétlem, hogy tudnák, mi is az.
kardosg
2018. szeptember 03. 22:37
Egész ironikus, hogy a kommentben puffogók észre sem veszik, hogy amit itt ők csinálnak, a politikai kommentelés, az is egyfajta újmédia - csak nem tudatos és nettó egotrip, illetve pártérdekeket (azaz oligarchikus érdekeket követ) és ezáltal nem közösségi, sőt: közösségellenes, közösségileg destruktív. A cikkben nem véltelenül nem foglalkoztam olyan gumicsontokkal, amiket a legtöbben habzó szájjal követelnek (jellemzően jobbos gumicsontokat, de a ballib tematika se jobb). Egyáltalán nem érdekes az újmédia szempontjából gyakorlatilag semmi amiről a pártok szónokolnak és az a kommunikációs forma is elavult, amivel nyomatják. Az Orbánokat, Salviniket stb is a Facebook emeli pajzsra... ahogy a Gyurcsányokat is, ha netán épp kormányváltásra szavaz a nagytőke. Ezért az állampolgári és a közérdek fő ellenségei nem ezek a pártpolitikus figurák, hanem akik mozgatják őket. Olyan egyszerű és evidens ez. Külünösen nagy ész sem kell a felismeréséhez. Csak figyelni kell a részletekre is, meg a fő összefüggésekre.
egy genetikusanalattvaló
2018. augusztus 21. 01:56
"alulról organikusan építkező civil tematizáció az újmédia kulcsa" Ne felejtsük el azt a lényeges tényt, hogy az a bizonyos civil dolog is csak pénzzel működik. Innen már csak egy lépés az a személy vagy érdekcsoport, aki pénzt ad a civilkedésre, vagy csak megtámogat egy egy akciót. Urambocsá a pénz hozza létre a civilszervezetet. A pénz csak egy piaci érdek szerint a haszonért mozdul meg. Pl. Migráció! A pénzvezérelt világ a folyamatos növekedés kényszerén alapul. A növekedés csak a fogyasztás folyamatos növelésével valósul meg. A jóléti világban csökken a népesség, a fogyasztó, stagnál a fogyasztás. Ezért valahogyan a fogyasztókat kell a rendszerbe behozni, akik a rendelkezésre álló pénzt fogyasztásra tudják használni. Ezért a világméretű projekt a migránsok bevitele a jóléti államokba. Finanszírozás az adókból, de akár hitelt is nyújtana a pénzvilág a projekt finanszírozásához. A médiában hallható hanghoz megfelelő tömegű pénz kell. Láthatjuk a politikai paletta 1-2%-os pártjai mekkora jelenlétre képesek a médiában. A civil alapú médiához is horribilis pénzek kellenének, ami csak onnan jöhet ahol sok van, a pénzvilágból. Mennyivel lenne az jobb, ha senki által meg nem választott civilek, illetve közvetve a pénztulajdonosok uralnák, tematizálnák a médiát? Akkor már inkább a választási ciklusokban megmérettetett politika, annak minden hibájával. A választásokon legalább megvan a plebsznek a lehetősége, hogy leváltsa a politikai hatalom gyakorlóit. A pénzt nem tudja befolyásolni, leváltani!
rajgy
2018. augusztus 20. 09:37
1) Olyan média kellene, amely minden pártnak megfelelő megjelenést biztosít, nemcsak a Fidesz propagandának. 2) Ilyen egyoldalú Troll-lokat, ahol 3-4 Fidesz lakáj dícséri a kormányt meg kell szűntetni. 3) Ha valakiről, valami pártról beszélnek, akkor annak is kell szót adni. 4) A választás előtti évben ne osztogasson a kormány tüzifát "kormány-segély" címén. 5) ...stb....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik