Nyugat-Európa alkonya és hajnala

2018. augusztus 18. 08:35

A demokratikus politika és a jóléti állam „felett” megjelent valami egészen más, mégpedig a globálissá vált pénzuralom

2018. augusztus 18. 08:35
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Idők

„Miközben a vasfüggöny túlsó oldalán a közép- és kelet-európai népek a kommunizmus és a Szovjetunió fogságában szenvedtek, Nyugat-Európa társadalmai eladdig soha nem látott színvonalon élhettek, többek között éppen azért, hogy a Nyugat bizonyítsa magasabbrendűségét a Kelettel szemben. Ez az a korszak – mintegy negyven év –, amikor azt lehetett mondani, hogy a Nyugat nemhogy hanyatlana, hanem éppenséggel újra prosperál, virágzik, élnek a hagyományok, szabad az élet, és a kultúra is magasan szárnyal.

Azonban sajátos módon éppen a közép- és kelet-európai államok kommunizmus alóli felszabadulásával, a Szovjetunió szétesésével kezdődött meg egy olyan korszak – Oswald Spengler óta a harmadik –, amelyik a „történelem végével”, a liberális demokráciák győzelmével, általános jóléttel és szabadsággal kecsegtetett, ám mégsem ez következett be.

Rövid időn belül kiderült, hogy a demokratikus politika és a jóléti állam „felett” megjelent valami egészen más, mégpedig a globálissá vált pénzuralom, amelynek a nemzetállami keretek között zajló gazdaság, politika és társadalmi élet korlátot és hátrányt jelentett, mert meggátolta abban, hogy profitszerző tevékenységét maximalizálni tudja.

Ez egy olyan, a „Nyugaton túli” szervezőerő, amely nem illik bele a hagyományos nyugati kultúrkör évszázados trendjeibe, miközben önmagát a Nyugat „kiteljesítőjének” mutatja, hiszen egyéni szabadságról, szolidaritásról, nyitott társadalmakról, nemzetek feletti összefogásról és ehhez hasonló dolgokról beszél a nemzetközi közvélemény előtt nap mint nap. Azt próbálja elhitetni a nyugat-európai államokkal és társadalmakkal, hogy a globalizmus, a kozmopolitizmus, a nemzetköziesedés mindannak a kiteljesedése, amit nyugati kultúrának nevezhetünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2018. augusztus 18. 16:50
Nincs itt már hajnal, Tomikám, csak alkony. Felesleges finomkodni velük. Végül még elhiszik, hogy mégsem eszi meg őket a fene. Pedig dehogynem!
Pelso j.
2018. augusztus 18. 12:26
Nem kizárt, te már a fidesznek is kínos vagy, s már csak szánalomból írhatsz.
Kup Lung
2018. augusztus 18. 11:17
Hát nem vagyok elájulva ettől a cikktől . Egyrészt ha már a nyugat Európáról ír valaki akkor akkor legalább le kell szögezni hogy gyakorlatilag a középkor hajnala óta jobbal élnek mint a keletiek . ---- Miért is : Egyrészt az államszerveződés hamarabb beindult . És az államok közötti versengés is jót tett a fejlődésüknek . Másrészt az éghajlat hihetetlenül kedvezett a nyugatnak ! Az öntözésmentes mezőgazdaság és az aránylag szélsőségmentes időjárás aranyat ér nekik . --- Mindez és még egyéb egyedi társadalmi tényezők tették Nyugat Európát gazdagabbá a világ bármely részénél . A mai napig így van ez . ---- Spengler nem hinném hogy láthatta a II.vh. utáni újra virágzásukat sem már csak azért sem mert elhunyt 1936-ban . ---- Aztán az is természetes hogy a gazdaság akaratlanul is befolyásolja az adott ország politikai mozgását . Mindig is így lesz . Megbuktathat kormányokat a rosszul lét :) . És ez független attól hogy választott politikai vezetőket nem helyettesíthetnek valóban gazdasági vezetők . ---- Dacian Ciolos mostani román min.elnök hogy kapcsolható össze Oswald Spengler által érzékelt korszellemmel az már csak hab a tortán. ---- Nekünk nem tudom hogy a nyugat szapulásával kell e foglalkozni vagy amit lehet tanuljuk el tőlük , ami jó legalább vegyük át , keressünk minél több szövetségest közülük stb. Többre mennék ez utóbbival. Ez akkor is így van ha hibákat ők is követnek el persze , de azokat meg skippeljük . És kész . De ne rugózzunk már a nyugat hanyatlásán mikor ez egyszerűen nem igaz . ---- Sok marhaságot ír mostanában F. Tamás.
Finale*
2018. augusztus 18. 10:19
" De még fontosabb: Közép- és Kelet-Európa negyven év kommunizmus után természetes módon igyekszik visszatérni a nyugati kultúrkörbe; éppen felfedezi azt, miközben az haldoklik. Mi, akik itt élünk, ragaszkodunk európaiságunkhoz, s ha kell, vállaljuk ezért az élet-halál harcot is. A migrációval szemben, az unió elitjével, az ENSZ-szel és más globális erőcentrumokkal szemben. Európa mellett. Mármint: Európa népei és kultúrája mellett. Ez nem más, mint az európai kultúrkör közép- és kelet-európai reneszánsza. Egy új korszak. Talán hajnal, s nem alkony. " Fricz jo. Szeretem olvasni az irasait .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik