A magyar igazságszolgáltatás nem legalizálhatja a kuruc.info bűnös gyakorlatát

2018. augusztus 17. 16:49

A Fővárosi Törvényszék másodfokon is felmentette az indexes Dezső András újságíró zaklatóját.

2018. augusztus 17. 16:49
Tett és Védelem Alapítvány

A Fővárosi Törvényszék másodfokon is felmentette az indexes Dezső András újságíró kuruc.info-s zaklatóját. A TEV álláspontja szerint a magyar igazságszolgáltatás nem legalizálhatja a szélsőjobboldali hírportál bűnös gyakorlatát, hogy közzéteszi közéletei szereplők, politikusok, bírók, ügyészek, újságírók magántelefonszámát, privát e-mail címét, és arra kéri olvasóit – hol nyíltan, hol burkoltan – hogy az érintett személyt zaklassák, fenyegessék.

Dezső András újságíróval is ez történt. Az index.hu munkatársa még 2013. decemberében írt cikket „Óriásplakáton hirdetik a Kuruc.infót" címmel. Ezt követően a kuruc.info „Óriásplakáton látható hírportálunk reklámja - egy indexes zsidógyerek eltávolíttatja.” című, gyűlölködő írásában nyilvánosságra hozta Dezső András magántelefonszámát, és felkérte olvasóit az újságíró zaklatására. A következő napokban az index.hu munkatársát csaknem ezer alkalommal hívták, valamint számtalan sms-t küldtek neki, többnyire antiszemita, gyalázkodó tartalommal. 

A Tett és Védelem Alapítvány ilyen előzmények után kívánt jogvédelmet nyújtani Dezső Andrásnak. A TEV feljelentést tett, nyomozás indult, de a rendőrség másfél év alatt mindössze egy elkövetőt tudott beazonosítani. Ez a személy tizenkétszer hívta Dezső Andrást, illetve egy antiszemita sms-t küldött, cselekményét elismerte.

Az ügyészség azonban nem emelt vádat, hanem megszüntette a nyomozást, mert álláspontja szerint a tizenkét hívás és az egy sms nem alkalmas a zaklatás megállapítására.

A TEV ezért a továbbiakban a pótmagánvádlóként fellépő újságíró képviseletében segédkezett. A bírósági eljárásban arra mutatott rá, hogy a kuruc.info olvasói hasonló cselekményeket a hírportál felhívására korábban már számos esetben megtettek, az elkövető pedig tisztában volt azzal, hogy a hívásaival egy olyan láncolatba fog illeszkedni, amely több napra teljességgel ellehetetleníti a sértett életét, így az ismeretlenül maradt többi elkövetőnek a társtettese. 

A Fővárosi Törvényszék azonban júniusban a vádlottat felmentette és megállapította, hogy a cselekmény nem bűncselekmény. A bíróság álláspontja szerint az elkövető nem ismerte a többi telefonálót, így csak gondolhatta, hogy nem ő az egyetlen, továbbá Dezső András nem vette fel mind az ezer hívást, így arra sincs bizonyíték, hogy az ismereten telefonálók zaklatni akarták. Ezzel az igazságszolgáltatás legalizálta a szélsőséges híroldal zaklató gyakorlatát.

A hírportállal kapcsolatban a TEV korábban már elérte, hogy az illegális, szélsőjobboldali, rasszista, antiszemita és kirekesztő hírportál Facebook-oldalát töröljék, valamint a kuruc.info domaint az Egyesült Államokban bejegyző személyt kiutasítsák az USA-ból. 

A szélsőjobboldali portál szerkesztői és ideológiájukban osztozó olvasói által elkövetett megfélemlítő cselekményekkel szemben a magyar igazságszolgáltatás megítélésünk szerint érzéketlen, így az őket megillető jogvédelem érvényre juttatása érdekében Alapítványunk vizsgálja a törvénymódosítás lehetőségét.”

(OS-MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2018. augusztus 18. 14:07
Minden egyes alkalommal, amikor a kocsoginfósok ilyet tesznek, el kell törni egy csontjukat és akkor majd leszoknak róla.
Akitlosz
2018. augusztus 18. 00:20
Lehet nekem furcsa a kérdésem, de akit állítólag több ezren zaklatnak telefonon és ez őt állítólag zavarja akkor ő miért is nem cserél telefonszámot?
luisbathhelena
2018. augusztus 17. 21:01
Nem ertem mert bancsak a Jobbik újságját. Tavaj megkapták a koser pecsetet.
libantkomcsi
2018. augusztus 17. 20:31
A Sallai Robi! Robii! A Dezső Bandi vigyorog rád.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik