A balatonfüredi tanulók tömeges kirúgása az orbáni drogpolitika csődje

2018. június 21. 19:43

Magyarország nem lesz drogmentes sem 2020-ra, de még 2050-re sem.

2018. június 21. 19:43
Sárosi Péter
Index

„Egy olyan országban, ahol a pedagógus és az iskolaigazgató csak annyit tud tenni a füves cigit szívó diákokkal, hogy rájuk hívja a rendőrséget és kirúgja őket az iskolából, ott bizony megbukott a kormány drogpolitikája.

2013-ban nagy csinnadrattával elfogadta a kormány azt a nemzeti drogellenes stratégiát, ami 2020-ra kábítószermentessé kívánja tenni Magyarországot. Hogy Magyarország nem lesz drogmentes sem 2020-ra, de még 2050-re sem, azt bármely épeszű szakember megmondta már akkor is. Benfektes pletykák szerint azonban maga a miniszterelnök ragaszkodott ahhoz, hogy ez legyen a stratégia célja − hiszen magyarok vagyunk, merjünk nagyot álmodni. Pedig ma már a világ egyre több szervezete és országa ismeri el, hogy a drogellenes háború megbukott, a világ nem lesz drogmentes. A hangsúlyt a szemellenzős szigorról át kell helyezni a fiatal emberek tájékoztatására, nevelésére és a támogatására. Nálunk azonban mintha erővel vissza akarnák forgatni az idő kerekét.

Ami az igazi probléma, hogy a nemzeti drogstratégiának még azokat a részeit sem sikerült megvalósítani, amelyek valóban a szakemberek egyetértésével kerültek kidolgozásra, és amelyek valóban az ifjúság érdekeit szolgálták. Ilyen például az iskolai drogmegelőzés hozzáférhetőségének és minőségének javítása. A területen dolgozó szakemberekkel készült vizsgálatok szerint egyik szempontból sem tapasztalhattunk javulást az elmúlt években. A kézivezérelt, forrásszegény, a helyi közösség kontrollja alól kikerült iskolák egész egyszerűen sem lenyelni, sem kiköpni nem tudják a drogproblémákat. Leginkább azt teszik tehát, amit a legkevésbé kockázatosnak tartanak: áthárítják azokat másra, főleg a rendőrségre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nuttika
2018. június 22. 13:02
" A hangsúlyt a szemellenzős szigorról át kell helyezni a fiatal emberek tájékoztatására, nevelésére és a támogatására. Nálunk azonban mintha erővel vissza akarnák forgatni az idő kerekét." Pubika, már több, mint tíz éve is éves szinten több drog ellenes tájékoztatás volt nekünk iskolában. A végén a könyökünkön jött ki a "védekezz, ha szexelsz" előadásokkal együtt. Nem tudom, mikor jártál iskolába, de hogy mostanság iskola környékén se jártál és jól lakott tinit is csak képről láttál, az is hétszentség.
Héja
2018. június 22. 11:33
Ne hazudozz firkász. A rendőrség "hívta rá" a drogos diákokra az igazgatónőt.
repulok
2018. június 22. 08:36
A drog régi probléma a sulikban. A fiaim a kétezres évek elején egy igen jónevű gimibe jártak. Amikor rákérdeztem, van-e drogos a suliban, azt mondták: sok, meg hogy egy telefon, és behoznak bármit; fű, kokain, heroin, extasy stb...
Magnólia
2018. június 22. 08:23
„Egy olyan országban, ahol a pedagógus és az iskolaigazgató csak annyit tud tenni a füves cigit szívó diákokkal, hogy rájuk hívja a rendőrséget és kirúgja őket az iskolából, ott bizony megbukott a kormány drogpolitikája." A cikk szerzője a TASZ drogpolitika szakértője. Szerintem olyan nincs, hogy könnyű drog, a tinédzserek korábban még ártalmasabb mint esetleg felnőtt korban. Diák - szülő - tanár - kormányzat megfelelő intézkedni tudó embere. Az hogy kormányzat, eléggé érdekes, csak személyek lehetnek felelősek, mint pl. a szerző, aki hazudik miután kiderült, hogy nem is osztogatnak, hanem fosztogatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik