Biztosítjuk szolidaritásunkról méltatlanul megtámadott kutatótársainkat

2018. június 21. 22:49

Az MTA BTK bízik abban, hogy a kormány és az országgyűlés nem a kommunikáció alapvető szakmai normáit sértő sajtóközlemények, hanem egymás autonómiáját tisztelő megbeszélések során hozza meg a magyar tudományos kutatások finanszírozásával kapcsolatos döntéseit.

2018. június 21. 22:49
MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
btk.mta.hu

„Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjában dolgozó filozófusok, irodalmárok,  művészettörténészek, néprajzosok,  régészek,  történészek és  zenekutatók  szakmáik sok év alatt kialakult és folyamatosan formálódó nemzetközi normái szerint végzik munkájukat. Ugyanúgy, mint a Magyar Tudományos Akadémia más kutatóközpontjaiban, intézeteik eredményei egyszerre szolgálják a magyarság nemzeti érdekeit, és egyszerre kívánnak megfelelni a nemzetközi tudományos élet elvárásainak.

Közel 200 éves története során a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai csak akkor dolgozhattak sikerrel, ha autonóm módon választhatták ki kutatási témáikat, építhettek fel kutatócsoportokat, intézeteket és a kutatás más szervezeti formáit. Munkájuk akkor hozhatott sikert, ha mind nemzeti, mind nemzetközi intézményeik folyamatosan figyeltek társadalmi, gazdasági és politikai környezetükre, párbeszédet folytattak e területek meghatározó vezetőivel. A tudományhoz hasonlóan a médiának, a tömegkommunikációnak is vannak sok éve kialakult normái, írott és íratlan etikai szabályai. Megfelelő bizonyító anyag nélkül nincs hiteles kutatási eredmény; a források szelektív használata és meggyőző argumentáció helyett a tartalmatlan, szenvedélyes retorika súlyos, megbocsáthatatlan hiba a tudományban ugyanúgy, mint a tömegkommunikációban. Az MTA BTK bízik abban, hogy a kormány és az országgyűlés nem a kommunikáció alapvető szakmai normáit sértő sajtóközlemények, hanem, ahogyan más helyzetekben is megtörtént már, egymás autonómiáját tisztelő megbeszélések során hozza meg a magyar tudományos kutatások szervezetével, finanszírozásával kapcsolatos döntéseit. Ebben a reményben biztosítjuk szolidaritásunkról méltatlanul megtámadott kutatótársainkat, és reméljük, hogy a magyar sajtó nemes hagyományait ápoló kollégák segítenek abban, hogy az MTA Elnöksége június 15-i határozata alapján mielőbb jöjjön létre a megegyezés az MTA és a kormány között.

Budapest, 2018. június 21.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2018. június 23. 16:29
Népi közmondás szerint: "Öreg kecske is megnyalja a sót!" Az, hogy a sajtó régebben meg merte szellőztetni a "Filozófusok" meglehetősen furcsa pályázatait, iszonyú hörgést váltott ki a filotófusok nemzetközi ismeretségi köréből. Tetemre hívták Pálinkás Józsefet is aki helyretette őket. Pálinkás rámutat: "Ami az Akadémia ügyeit illeti, Önök nyilvánvalóan két elismert magyar filozófus által terjesztett hírről (valójában álhírről) beszélnek. Meglepő számomra, hogy Önök tudósi mivoltukban ténynek tekintik, hogy Magyarországon a sajtó szabadságát korlátozzák. Tudnak erre bármilyen tényszerű bizonyítékot adni? Valójában később arra a konklúzióra jutnak, hogy a sajtót meg kell akadályozni, hogy bizonyos filozófusokat vagy a tudományfinanszírozást kritizálja, ami azt jelenti, hogy úgy gondolják, hogy a sajtó túlságosan szabad! Nem gondolják-e, hogy ellentmondás van kijelentéseikben, vagy, hogy kettős mércét alkalmaznak?"
tevevanegypupu
2018. június 23. 09:01
..és most pedig elvtársak tiltakozásunk jeléül zakatoljunk egyet..
matykox
2018. június 22. 15:15
Szörnyű, ha ezek a " bölcsészek" még az MTA történetét sem ismerik.
nyugalom
2018. június 22. 13:20
Csak nem a heller-felek erzik magukat megbantottnak? Van mit felteniuk, mi lesz a penzukkel, csak nem akarjak oket elsza oltatni? pedig hatalmas ra az igeny!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik