Ungváry Krisztián, a tökéletes antipolitikus

2018. június 21. 08:59

A történész szerint az ellenzéknek bojkottálnia kellene az EP-választást. Nos, a politikus el tud határolódni szinte bármitől, de magától a politikától soha. Arra csak egy értelmiségi képes.

2018. június 21. 08:59
Czopf Áron
Czopf Áron
Mandiner

Az ellenzéket régóta kísérti az írástudók politikával szembeni fensőbbséges ítélkezése és ami emögött van: az antipolitika. Amikor TGM szétporzó posztfasizmusában fuldokolnak Sallai Róbert Benedek lidércként imbolygó apolitikus fülesbaglyai, azt hisszük nem lehet fokozni a helyzetet. Pedig lehet.

Ungváry Krisztián legújabb publicisztikájával nem kisebb dologra vállalkozott, mint hogy megpróbálja lebeszélni az ellenzéki politikusokat és pártokat egy régóta űzött elfoglaltságukról: magáról a politizálásról. Konkrétabban: arra biztatta az ellenzéki pártokat, hogy bojkottálják a jövő évi EP-választásokat.

Teszi ezt akkor,

amikor az Unió történelmében először igazi, történelmi tétje is lesz az választópolgárok döntésének.

Ungváry Krisztián szerint még egy részleges bojkott is „válaszkényszerbe hozza” majd az unió többi tagállamát és arra „kényszeríti” az Európai Néppártot, hogy gondolkozzon el a Fidesz kizárásán.

Nehéz elképzelni, azt a válaszkényszert, amit Ungváry tervének kellene előidéznie Európában. Nem hinném, hogy az Európai Néppártot zaklatná fel leginkább a bojkott. Sokkal valószínűbb, hogy az ellenzéki pártok európai pártcsaládjai eshetnének gondolkodóba, vajon kell-e nekik olyan szövetséges, aki egy darab értelmiségi gondolatfutam által megbabonázva hagyja cserben hazai választóit, akiket képvisel, valamint az uniós szövetségeseit, akikkel együtt tarthatják képzeletbeli „¡No pasarán!”-molinójukat a „fasizálódó” Európában? 

A történész szerint az ellenzék ezzel üzenhetne „egész Európának”, ráadásul vesztenivalója sincs, hiszen eddig sem volt semmilyen szerepe az uniós politika formálásában.

Cserébe viszont egyedülálló precedenst lehetne teremteni az európai integráció történelmében – hangsúlyozza, és ezzel nem is hazudtolja meg hivatását, hiszen már előre gondol rá, hogy egy lábjegyzetnyi helyet szorítson az ellenzéki képviselőknek a jövő történelemkönyveiben. A tananyagcsökkentés közepette persze nem tudni lesz-e hely ennek az apró érdekességnek. Kampány helyett lábjegyzet, cselekvés helyett gesztusok. 

Ha a szerző ellenzék iránti jóindulata nem is kétséges, a retorikája hagy némi kívánnivalót maga után. Azzal győzködi ugyanis a politikusokat, hogy hagyják csak ott az Európa Parlamentet, hiszen teljes jelentéktelenségükben eddig sem csináltak semmi értékelhetőt. Már-már cicerói húzás a jóindulat megnyerésére! 

De nem csak ezért nem találhat közös hangot Ungváry az általa győzködött politikusokkal, hanem azért sem, mert

javaslatának lényege ellenkezik a politika természetével.

A politika ugyanis részvételen, vitán, jelenléten alapul. Pozitív aktusokon és nem negatív gondolatokon. 

A politikus el tud határolódni eszméktől, politikai lépésektől vagy más politikusoktól és szinte bármitől, de magától a politikától soha. Arra csak egy értelmiségi képes.

Az eredmény így hát előre borítékolható: Ungváry megőrzi morális integritását és nem lesz európai parlamenti képviselő.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2018. június 23. 10:12
(bemásoltírás)rightpedia---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- UNGVÁRY KRISZTIÁN Ungváry Krisztián✡ (Budapest, 1969. október 30. – ) magyarországi zsidó történész. Ungváry Rudolf✡, az OSZK tudományos főmunkatársa, baloldali, a magyarsággal semmiféle közösséget nem vállaló kozmopolita zsidó, és Monspart Éva újságíró gyermeke. Monspart Éva Monspart Sarolta unokatestvére, Monspart Gábor lánya. Életrajza 1984-1988 között a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tanult, majd 1989-ben felvették az ELTE BTK német-történelem szakára. „A miskolci Egyetemi Diákparlament története 1956-ban” című pályaművével elnyerte a Magyar Történészhallgatók Egyesülete által kiírt pályázatot és az Országos Tudományos Diákkörök konferenciájának első díját. 1991 és 1994 között az ELTE BTK tudományos ösztöndíjasa, 1993-94-ben köztársasági ösztöndíjas volt. 1993-ban német ösztöndíjjal Freiburgban tanult és kutatott a freiburgi Katonai Levéltárban, valamint a koblenzi Szövetségi Levéltárban. 1995-ben jeles eredménnyel államvizsgázott történelem szakon. A Budapest 1944-45-ös ostromát feldolgozó doktori disszertációja könyv alakban is megjelent és nagy sikert aratott, hat magyar, négy német, két angol és két amerikai kiadást élt meg. 1998-ban (jeles eredménnyel) doktorált. Érdeklődési és kutatási területe a 20. század politikai és hadtörténete, ezen belül is kiemelten az állambiztonság. Holokauszt és zsidósága Holokauszt állító és hazafiak rágalmazásától sem riad vissza, lásd Vita:Holokauszt és Tudós-Takács János. Zsidóságát – hasonlóan nagyon sok más zsidóhoz – tagadja. Hobbi Hobbija a borászat és a falerisztika, valamint a cserkészet. 1988. október 15-én a Magyar Cserkész Szövetség egyik alapítótagja volt. Mezőgazdasági őstermelőként Olaszliszka határában, a Vayi-dűlőben két hektárnyi területen saját szőlészetet és borászatot is üzemeltet.
nyugalom
2018. június 21. 20:59
A dilettansok, a nagyszajuak, a hoskodok, mind-mind politikusnak hiszik magukat! Ok mindig mindent jobban tudnak, kioktatna. Remes hallgatni pl. a 168 ora tudalekos ujsagironojet a kormanyinfon, amikor kerdeseben uvolt, hogy a miniszter ezt nem goja megvalaszolni, mert ugyebar ugy hulye, ahogy va, de bezzeg o! No, hat ez a hos tuntizo, verzo is egy rakas halmaz! De vannak tarsai, pl a szurke Lengyel, azitt ragadt nagy tudos a kecskeszakalaval es folytathato...
bumburi
2018. június 21. 17:15
Részleges bojkott lenne a legjobb megoldás, az ellenzékiek egyik fele bojkottálná a FIDESZ-t, a másik fele meg nem :)
catalina9
2018. június 21. 17:13
Ungváry a tökéletlen ember....ahogy mutogatta a két csepp vérét, a teljesen félkegyelmű fütyülése után....tragédia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik