Búcsú a fegyverektől?

Economist: Terjed a fegyveres erőszak Svédországban

2018. március 13. 10:07

A fegyveres bűncselekmények többségét bevándorlók követik el Svédországban az Economist szerint.

Több mint 300 lövöldözés volt Svédországban 2017-ben – írja az Economist. A fegyveres incidenseknek 41 halálos áldozata volt. A sérültek száma meghaladta a százat. A lövöldözésekre nagyvárosokban kerül sor, és leginkább bűnbandák közti leszámolásokról van szó

A 90-es évek eleje óta van jelentős szervezett bűnözés Svédországban. Akkor a balkáni bevándorlók hoztak létre bandákat. A mostani csoportok azonban sokkal kevésbé szervezettek és több bajt okoznak. A feketepiacon könnyű kalasnyikovokat, vagy akár kézigránátokat beszerezni. Tavaly 43 olyan incidens volt Svédországban, ahol kézigránátot használtak. Volt, hogy bűnözők rendőrségi épületekre dobtak gránátokat.

Egy jelentés szerint a bandatagok 72 százaléka első, vagy második generációs bevándorló.

A svéd ellátórendszer igen nagyvonalú. Magas színvonalú oktatást, jelentős segélyeket biztosítanak a rászorulóknak, de a munkaerő piaci integráció nem működik. (Az erős szakszervezetek magas béreket harcoltak ki, amit a munkaadók nem szívesen fizetnek ki a svédül gyengén tudó, képzetlen bevándorlóknak.) A külföldi születésűek 16 százaléka munkanélküli.

A svédek szigorították a fegyveres bűncselekmények büntetési tételeit, de ennek ellenére folyamatosan növekszik az incidensek száma. A szemtanúk nem mernek beszélni a rendőröknek. 2016-ban egy fegyveres gyilkossági ügyet sem sikerült felderíteni a svéd hatóságoknak.

 

 

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/126505