Spórolna

Trump megköszönte Moszkvának, hogy kiutasította az amerikai diplomatákat

2017. augusztus 11. 10:36

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására amerikai diplomatákat utasítottak ki Oroszországból. Az amerikai reakció nem késett. Trump megköszönte az oroszok húzását, mert szerinte ezzel „egy csomó pénzt” tudnak megspórolni.

Július végén döntött úgy Putyin, hogy – válaszul az amerikaiak legújabb oroszellenes szankcióira – amerikai diplomatákat utasít ki Oroszországból. Az orosz lépés következtében az amerikaiak oroszországi képviseletének száz munkatársa kényszerült arra, hogy befejezze aktivitását Oroszországban, s elhagyja az országot. 

Nyilvánvaló volt, hogy Putyin lépésére az Amerikai Egyesült Államok is reagálni fog. Az amerikai reakció nem is maradt el, noha a vártnál meglepőbbre sikerült.

A Spiegel ugyanis arról ír, hogy Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke hálás azért, hogy Oroszország száz amerikai diplomatát utasított ki. Az amerikai elnök ezt azzal indokolta, hogy „amúgy is csökkenteni akartuk a béreket” és így legalább rövidebb lett a „fizetési lista”, így  „egy csomó pénzt tudunk megspórolni”. Trump a bedminsteri golfklubjában tartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy nincs okuk az amerikai munkatársaknak visszatérni Oroszországba. 

Trump a kampányában egyébként valóban nagy hangsúlyt fektetett a bürokráciacsökkentés ígéretére, bár azt nem tette hozzá, hogy ilyen sajátos módon oldaná meg a kérdést. Azt, hogy valóban komolyan gondolta az ígéretét, jól mutatja, hogy megválasztását követően megalakult az államigazgatás átalakításáért és bürokráciacsökkentésért felelős új munkacsoport, amelynek élére saját vejét, Jared Kushnert nevezte ki. 

 

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/115979