Nincs mit ünnepelnünk

Tovább fokozódik a feszültség Kelemen Hunor kijelentése körül

2017. augusztus 11. 13:20

Újabb támadás érte a román sajtóban Kelemen Hunort kijelentéséért. Ludovic Orban, a romániai Nemzeti Liberális Párt elnöke az egész román nemzet számára sértőnek titulálta az RMDSZ elnökének szavait. A magyar politikus korábban úgy fogalmazott: a magyaroknak nincs ünnepelni valójuk 2018-ban.

Nagy port kavart Kelemen Hunor kijelentése Romániában. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke ugyanis azt mondta: a magyaroknak nincs ünnepelni valójuk 2018-ban.

Ludovic Orban, a romániai Nemzeti Liberális Párt elnöke augusztus 9-én este a Realitatea román hírtelevízióban sértőnek nevezte a román nemzetre nézve a határon túli magyar politikus szavait.

„Sértés a nemzettel szemben. Másrészt ellenzem, hogy konfliktusokat generáljunk Hunor kijelentései nyomán, aki áldozatként akarja feltüntetni magát, azt szeretné, ha az egész politikum reagálna, és rászállna, hogy áldozatként állíthassa be magát. Szankcionáljuk, nem vitás, hogy szankcionálni fogjuk. Elsősorban azáltal, hogy sohasem fogadjuk el, amit akarnak, a törvénymódosításokat és a kulturális autonómiát. Állandó játszmáikkal arra számítanak, hogy nyernek majd valamit, és ez általában a sértő magatartásban merül ki" – mondta a román politikus Kelemen kijelentése kapcsán.

Korábban a Románia Korszerűsítéséért Országos Koalíció a román állampolgársága megvonását, illetve a Románia Csillaga érdemrendje visszavonását követelte, és a román sajtóban is számos támadás érte a politikust.

Kelemen az őt ért támadásokra a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy reagált: „ha a románság betartja a magyarságnak 1918-ban tett ígéreteit, egészen más volna ma Romániában a két közösség, a magyarság és a románság viszonya.” Hangsúlyozta: az erdélyi magyarság már érzi azt a nacionalista hullámot, amelyet a közelgő centenárium kelteni látszik.

A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/115994