Hogyan védi Ausztria a magyar munkást?

2017. április 20. 13:35

Techet Péter
Magyar Nemzet

Ha idén Kern mellé a franciáknál a szociálliberális Macron, a németeknél pedig a baloldali Schulz sorakozik fel szövetségesként, akkor a szolidáris Európa valódi lehetőség lesz.

„Ha Kern követeléseiből mindössze annyit látunk, hogy az osztrák kancellár nehezebbé akarja tenni a magyarok munkavállalását Ausztriában, akkor igencsak félreértjük ezt az összetett problémát. Kern arra hívja föl a figyelmet, hogy hosszú távon nem működhet egy olyan Európai Unió, ahol a keletiek egyrészről a nyugatiak támogatásából élnek – Magyarországon a beruházások több mint kilencven százaléka EU-s pénzből valósul meg, az ország mozdulni sem tudna az »elnyomó« Brüsszel nélkül –, másrészről olyan adó- és bérpolitikát folytatnak, amely a nyugat-európai jóléti államokra, az ottani bérszínvonalra veszélyes. Kern ezért azt üzeni: vagy a közép- és kelet-európai tagállamok is elkezdenek jóléti államot építeni, ennek megfelelő bér- és adópolitikával, vagy különben tényleg kívül tágasabb, és a szolidárisabb, egységesebb Európát a magországok teremtsék meg önmaguknak.

Christian Kern a mai Európai Unió helyén nem csupán egy szabadkereskedelmi övezetet látna szívesen, ahol a munkavállalók a multinacionális cégeknek vannak kiszolgáltatva. A magyar kormány azonban azért akar egyre lazább Európai Uniót, hogy a győri munkásnak a jövőben is harmadannyit fizethessen a bajor Audi ugyanazért a munkáért. Kern viszont egyenlő munkáért egyenlő bért szeretne. Tényleg csak ez lehet egy szolidáris Európai Uniónak az alapja, mert különben nyugati jóléti államok és keleti roncstársadalmak állnak egymással szemben. Ha a keleti tagállamok elvetik a jólétiállamiságot – ahogy azt Orbán Viktor rendszeresen meghirdeti –, akkor valóban érdemes megfontolni a kétsebességes Európa gondolatát. Ha a magyar vagy a szlovák kormány nem akar változtatni a bér- és adópolitikáján, akkor a nyugati jólétiállamiság csak olyan korlátozások árán védhető meg, amilyeneket Christian Kern akar jelenleg Ausztriában bevezetni. Ez azonban nem szűkmarkúság a részéről, hanem felhívás a közép- és kelet-európai munkavállalókhoz: ne törődjetek bele a tudatosan alacsonyan tartott béretekbe!

Orbán Viktor ezzel szemben többször is világossá tette, hogy ő a magyar munkaerőt fölöttébb lebecsüli, és egyetlen versenyelőnynek a magyar emberek alacsony bérigényét tartja. Nem Orbán Viktor, hanem Christian Kern, s nem a »nemzetek Európája«, hanem egy szolidárisabb, egységesebb Európai Unió szolgálná tehát jobban a közép- és kelet-európai munkavállalók érdekeit. Ha idén Kern mellé a franciáknál a szociálliberális Emmanuel Macron, a németeknél pedig a baloldali Martin Schulz sorakozik fel szövetségesként, akkor a szolidáris Európa valódi lehetőség lesz. S ekkor már csak a magyarokon fog múlni, hogy Orbán »munkaállamában« vagy egy jóléti Európai Unióban akarnak inkább élni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://m.mandiner.hu/trackback/111052