A rajongók úgy bevédték Magyar Péter tévedését, mintha csak nem volna holnap – „Tóni” pedig kér egy kávét

2024. május 10. 05:28

Persze az is kiváló kérdés, hogy vajon a kocsmába vagy egy komolyan vehető államférfi-aspiráns szónoklatába illik-e egy „Frász Ágoston Sámuel” jellegű óvodás csúfolódás.

2024. május 10. 05:28
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Mandiner

(Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ilyentájt, érettségiszezonban különösen is népszerű a problémafelvetés: mi szükség a XXI. században mindenféle konkrét ismeretanyag számonkérésére? És úgy általában,

miért tartja magát oly szívósan ez a buta mánia a lexikális ismeretek oktatásával, miközben ott az internet?!?

Ha nem tud valamit, akkor majd rákeres, ennyi!

Úgyhogy lássunk egy egészen apró, jelentéktelen, ámde valamiképpen mégis szimptomatikus példát.

Gondol egyet a 444, és halált megvető bátorsággal kitesz egy cikket, melynek címe: „Sima rendőrségi rádiót nézett netblokkolónak Magyar Péter”. Érkeznek is annak rendje s módja szerint a felháborodott felebarátaink, hogy elítéljék ezt az

aljas „kékfideszes” inszinuációt, tévedhetetlen vezérük nevének propagandisztikus besározását,

és annak kósza feltételezését, hogy szélsőséges helyzetekben alapból akadozhat az internet ott, ahol az eddigi narratíva szerint az egycsatornás tévénél tart a technológiai fejlődés – nem is ez most a lényeg.

Hanem a következő kis hozzászóláslánc:

Magyar Péter: „Esetleg, a 444. veszi a fáradtságot és lejön vidékre, akkor kipróbálhatja, hogy van-e internet a fórumok alatt

Kommentelő 1: „*fáradságot

Magyar Péter: „hát nem…

Kommentelő 2, 3, 4: „pontosan, Péter, te írtad helyesen”, „te…öcsi [bohócfejecske] ne zavarjon, hogy Péter helyesen írta”, „igen, veszi a fáradtságot

(Satöbbi.)

Tehát adott egy pedigrés családból származó, jogvégzett, szemfüles értelmiségi, adott egy működő (hiszen kommentelésre alkalmas) internetkapcsolat, és mit látunk:

rákeres-e arra a szerencsétlen fáradtság/fáradság szópárra, amikor kétely merül fel a helyes használatával kapcsolatban?

Nem keres rá, még ő se, hanem tolja a vélelmét meggyőződéssel – naná, hogy ennek láttán a követői is fektcsekkelés nélkül állapítják meg, hogy a rossz megoldás az egyetlen helyes; butuska kis birka, aki még ezt se tudja.

Persze, lehet erre nyelvtannácizmust kiáltani, de aki (pártpreferenciától függetlenül) egy szimpla szóalak ellenőrzésére sem veszi a (lemértem) 4 másodperc 9 századmásodperces fáradságot, hanem kifejezetten hirdeti, hogy az igenis úgy van, ahogy ő gondolja vagy ahogy a szimpatikusabbnak vélt fél állítja, az az

ennél bonyolultabb, de egyben nagyobb horderejű kérdésekben pláne kevéssé fog hajlani a fáradságos utánajárásra.

(Ahogy egyébként abból is le lehetne vonni bizonyos következtetéseket, amikor valaki egy totálisan jelentéktelen és simán elnézhető, hiszen olykor bárkivel előforduló nyelvhelyességi hibát sem bír minimális nagylelkűséggel hibának elismerni, hanem ehelyett kényszeresen kinyilatkoztatja, hogy a szolid helyesbítőnek nincs igaza és kész.)

Márpedig ha ennyire nem alap a rákeresés és az alázatos utánanézés, akkor

mi lenne itt, ha még annyi alapműveltség sem lenne a fejekben, amennyi a sok évvel ezelőtti tanulmányai óta kinek-kinek nyomokban megmaradt?

Biztosan felesleges-e, hogy az idei matekérettségin például fel kellett ismerni egy pofonegyszerű grafikonon, hogy az manipulatívan, az origót eltolva ábrázolja a tényeket? Baj-e, hogy történelemből le kellett tudni olvasni egy demográfiai viszonyokat bemutató ábráról, hogy mi az összefüggés a születések száma és az épp szülővé válók korosztályának létszáma között?

Az mindenesetre talán valóban még hasznosabb és életszagúbb volna, ha az érettségizőknek egy komplex, interdiszciplináris feladat keretében meg kellene lelniük egy

mégoly szívdöglesztő fiktív közszereplő néhány bekezdésnyi megnyilatkozásában elrejtett hibák, képtelenségek, stílustalanságok, illetve csúsztatások minél nagyobb hányadát:

az egyszerű elírások és hiperbolák ügyes észlelésétől kezdve a „miért született tavaly a legkevesebb magyar gyermek” típusú (a leváltani kívánt pártoktól szóról szóra átvett) számonkérések például korfa segítségével történő, türelmes és udvarias megválaszolásán át annak véleményezéséig, hogy a kocsmába vagy egy komolyan vehető államférfi-aspiráns szónoklatába (illetve egy megbecsült államfő középkorú keresztfiának szájába) illik-e egy 

Frász Ágoston” jellegű óvodás csúfolódás.

(Rékaként szavaznék-e arra az osztálytársamra, aki 25 év múlva nagy nyilvánosság előtt Békának szólít? – gondolhatná végig ilyenkor egy végzős diáklány.)

Példák ezek csupán, természetesen, a pártsemleges érettségin ebben a formában szóba se jöhetnének; az azonban nem kizárt, hogy a politikai élet, de legalábbis a kommentszekciók színvonalának enyhe növekedését eredményezné, ha egy efféle gondolkodtató műelemzési feladat akár csak 25 százalékos, de valamelyest mégis készségszintű és elfogulatlan megoldása részét képezné az „érettség” fogalmának.

Amíg ugyanis a keresleti oldal mérlegelés, válogatás és tényellenőrzés nélkül pakolja mindenhová a lájkot,

kedvencének még egy apró nyelvi tévesztése mellett is amazonként áll ki,

és néhány vörös vonal határozott kihúzása helyett „összeszorított foggal támogatni kell és reménykedni” jelszóval megveszi, amit és ahogyan a kínálati oldali messiás ad, addig érthető módon a messiás sem lesz motivált arra, hogy alkalmasint moderálja saját magát. Ellenben bátran fog hibát hibára halmozni.

A Tóni pedig kér egy kávét.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 256 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­I­­­g­­­a­­z­­­i n­­­i­­­m­f­­­o­­m­á­­n­i­á­­­k­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Atszoktatottbalkezes
2024. május 12. 09:58
Tóni törte el a Lehel kürtjét!
alexandrosz-2
2024. május 11. 19:51
Véletlenül se feledjük, hogy a magyar nevű féreg egy nernyik geci, a zsidesz káderlistáján kapott vagyonokat és hatalmat is, (jeszenszky, bodpéter, mellár, pálinkás detto) az alkalmatlan, kvótaribanc nejének és a zsideszes bűnöző haverjaiknak hála. Ezért nagyon kevés lesz a napi kéttucatnyi lejárató cikk erről a nernyik szarzsák haverotokról göbbelstóni! Ezer kell minimum, a kurva anyàtokat! Be vagytok szarva tőle rendesen!
pugacsov-0
2024. május 11. 19:45
Csak ha nem világos. https://e-nyelv.hu/2010-02-23/faradsag-es-faradtsag/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!