Megkérdeztük a MÁV-ot, hogyan fordulhat elő, hogy Magyar Péter testőrei gyakorlatilag átveszik az irányítást egy vasúti kocsiban

2024. május 06. 15:14

A 444 munkatársait vasárnap a helyükre tartva állította meg két, magát „önkéntes kalauzként” szolgálatba helyező testőr a Magyar-féle kocsi elején. Az ügy kapcsán kérdéssel fordultunk a MÁV-hoz, valamint a 444-hez is.

2024. május 06. 15:14

Nyitókép: Attila Kisbenedek/AFP

„Magyar Péter vonattal megy Debrecenbe, testőrök védik a kocsit, ahol utazik” – ezzel a címmel közölt helyszíni beszámolót vasárnap a 444 arról az intercity járatról, amelyen Magyar Péter testőreivel és stábjával tartott az általa szervezett tüntetésre. A portál szerint 

Magyarék egy egész vasúti kocsit elfoglaltak, sőt, azt lényegében le is zárták.

A cikk arról is beszámolt, hogy a kocsi elején és végén Magyar Péter testőrei álltak, és szigorúan ellenőrizték, hogy ki léphet be oda. Ez azért jelentett problémát, mert a kocsi a szerelvény közepén volt, így például vonat elején lévő büfékocsihoz csak azon keresztül lehetett eljutni, de olyanok is lehettek, akik rossz kocsiba szállva ezen keresztül juthattak el a helyükre.

A 444 munkatársait a helyükre tartva állította meg két, magát önkéntes kalauzként szolgálatba helyező testőr a Magyar-féle kocsi elején. Amikor mondták, hogy a helyünkre mennek, előbb kikérdezték, hogy hová szól a jegyük – egyikük fel is mutatta -, hogy hol szálltak fel, majd különválasztották a portál munkatársait, és egyszerre csak egyikük mehetett át a kocsin – írta a 444.

Magyar Péter testőrei, Fotó: Metropol.hu

Link: https://metropol.hu/aktualis/2024/05/mitol-fel-ennyire-testorkommandot-berelt-magyar-peter#google_vignette
Magyar Péter néhány testőre a Metropol vasárnapi fotóján

Megkérdeztük a MÁV-ot a vonaton történtekről

A Mandiner a cikk nyomán megkereste a MÁV-ot. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan fordulhat elő, hogy Magyar Péter testőrei gyakorlatilag átveszik az irányítást egy vasúti kocsiban, ezzel megfosztva a jegyvizsgálót, mint hivatalos személyt attól, hogy végezze a munkáját. A MÁV megkeresésünkre azt írta,

A megkeresésükben leírtakkal kapcsolatos esetről nincs tudomásunk, társaságunkhoz semmilyen jelzés, bejelentés vagy panasz nem érkezett az üggyel összefüggésben.

A vasúttársaság és a 444 helyszíni beszámolója tehát nem fedi egymást. A MÁV válaszából az is kiderül, hogy sem a 444 munkatársai, sem az érintett intercity vonat személyzete nem tett panaszt az egyébként meglehetősen súlyosnak tűnő eseményről.

Amikor afelől érdeklődtünk, indítanak-e belső vizsgálatot, illetve jogszerű-e, ha valaki nem jegyellenőrként elkéri más utas utazásra feljogosító menetjegyét, azt a választ kaptuk a társaságtól, hogy – idéznénk – „a sajtóban hivatkozott utasok panaszát, beszámolóját ebben az esetben is hivatalból vizsgáljuk. Az eset részletes vizsgálata keretében minden, az érintett járaton szolgálatot teljesítő munkatársunkat meghallgatjuk.

Amennyiben a vizsgálat szabálytalanságokat tár fel, haladéktalanul megtesszük a szükséges jogi lépéseket.”

A 444 munkatársait is megkérdezzük az eset kapcsán

Az ügy kapcsán jelen cikkünk írásával párhuzamosan megkérdezzük a 444-et, terveznek-e bejelentést tenni a vonaton történtek kapcsán? Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket!

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­­­I­­g­­a­­­z­­­i n­­­i­­­m­­f­o­­m­­á­n­i­­á­k­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Welszibard
2024. május 08. 09:13
Megoldás: Ne akarjon Magyar Péter és a gorillái olyan törvénysértő kiváltságokat vindikálni magának, mint - a "tahóparkolásért" már több ízben feljelentett - Kern András színész. A MÁV belső szabályzata szerint ha egy vagont előzetesen lefoglalnak (pl. kirándulás részére) azt jól látható módon, pecséttel ellátott fejléces írással kell kiragasztani a vagon feljárati ablakaira. Mivel ilyen MÁV határozat nem volt kifüggesztve, így nyilvánvaló, hogy Magyar Péter alkalmazta testőrök ilyen felhatalmazással nem rendelkeztek, önkényesen átvették a MÁV alkalmazottak funkcióját. Ez olyan, mintha valaki a rendőrök helyett akarna intézkedni. Tehát a MÁV-nak elnézést kell kérnie az utasoktól, a hátrány elszenvedése miatt, és Magyar Péternek és a gorilláknak is elnézést kell kérnie az elkövetett jogsértő szabálytalanság miatt és a büntetőjogi felelősséget köteles vállalnia. A szabálysértési eljárást pedig most - és nem hónapok múlva - kell a MÁV-nak lefolytatnia, amikor már mindenki elfelejti.
hernadvolgyi-2
2024. május 07. 11:45
"Síró füttyjelét viszi a szél Mögötte füst száll, előtte éj Arcok, arcok az ablaknál, Nézd kik utaznak rajta, és fel ne szállj! Pokolba tart, pokolba tart a vonat"
csakazigaz-az1xbiztos
2024. május 07. 07:14
Erre emlékszik még valaki? Mert így is lehet. https://index.hu/belfold/2018/01/29/orban_vonatjegyet_vett_a_hatizsakjanak/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!