Baranyi Krisztinát csak akkor látni Ferencvárosban, ha valamilyen videót vesznek fel Karácsony Gergellyel – a IX. kerület fideszes polgármester-jelöltje a Mandinernek

2024. április 17. 05:44

Gyurákovics Andrea hangsúlyozta: készen állnak a kerület vezetésére, az elüldözött szakemberek visszahívásával azonnal folytatni tudják a 2019-ben félbehagyott munkát. A Fidesz kerületi frakcióvezetője a tömbrehabilitációt nevezte a legfontosabb feladatnak.

2024. április 17. 05:44
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Fotó: IX. kerületi Fidesz

Úgy tűnik az ellenzéki vezetésű kerületek közül Ferencvárosban alakult ki a legnagyobb politikai káosz az utóbbi időszakban.

Ez a folyamat már a 2019-es választás másnapján elindult, amikor Baranyai Krisztina, szembemenve az őt támogató pártokkal, nem azokat a polgármester-helyetteseket nevezte meg, amelyekben megegyeztek. A konfliktus pedig eszkalálódott, Baranyi többször elmondta, hogy ha nem úgy szavaznak a képviselők, ahogy ő akarja, akkor megteszi a megfelelő lépéseket. Ezt meg is tette, hiszen pártközpontokban fenyegetőzött. 

A baloldali képviselők eleinte sok mindenben engedtek neki, hogy fennmaradjon az együttműködés, de eljött az a pont, amikor már tarthatatlanná vált a helyzet. 

Baranyi elkezdte leszalámizni a baloldali összefogást a Kétfarkú Kutyapárttal együtt, miközben a városvezetéshez egyáltalán nem értő emberekkel vette körül magát. Szétverte a szakmai stábot, rengetegen hagyták ott a hivatalt.

Az egyik, pár napja kilépett momentumos képviselő azt írta, hogy a polgármester asszony one-man-show-ba oltott ámokfutást folytat négy és fél éve.

Eleinte árnyaltabban fogalmaztak a baloldali képviselők, de most már ki merik mondani, amit valóban gondolnak erről a négy és fél éve tartó autoriter városvezetésről.

Hova jutott a kerület az elmúlt években Baranyi vezetésével?

Ferencvárosban az egyik legfontosabb kérdés a tömbrehabilitáció. Ez a program ciklusokon átívelve működött. Baranyi Krisztináék asztalán 2019-ben egy kész programtervet hagytunk, ők azonban nem folytatták a megkezdett munkát. Arra hivatkoztak, hogy nincs pénz, pedig 9 milliárdos többlettel adtuk át az önkormányzatot. A kerületnek csaknem negyven milliárdos az ötéves bevételi főösszege, ebből egyetlen önkormányzati lakóházat sem sikerült felújítani 2019 óta. Az előző ciklusban a főösszeg 25 milliárd forint volt, két ciklus alatt ebből 22 házat újítottunk fel. 
Rutinos, hozzáértő apparátus állt a rendelkezésükre a program folytatásához, akik azonban a polgármester személyes bosszúhadjáratának áldozataivá váltak. Mi képviselők az elmúlt években semmilyen módon nem kaptunk tájékoztatást, hogy mit csinál a vezetés, miközben képviselői előterjesztéseket pedig nem engedett napirendre venni. Gyakran állított minket kész helyzet elé. 

Nem lehet olyan ügyet mondani, amiben a polgármester együtt tudott volna működni a képviselő-testülettel. 

Pedig eredetileg a testület a legfőbb döntéshozó szerv, a polgármester pedig a végrehajtó. Az elmúlt csaknem öt évben csak olyan fejlesztéseket tudott befejezni, amelyeket még mi indítottunk el, mint például a Bakáts tér rekonstrukciója.

Az önök tapasztalatai szerint a kerületiek hogyan élték meg ezt a korszakot?

A kerületi online csoportokban eleinte egyfajta pozitív várokozást lehetett tapasztalni a polgármesterrel szemben, de ez megváltozott. Nem azt kapták a kerületiek, amit megszavaztak, amire ígéretet kaptak a választási programban. A kerület vezetőjét nem látni az utcán, csak amikor videót vesznek föl hol Karácsony Gergellyel, hol Vitézy Dáviddal.

Talán arra sem volt példa, hogy a Ferencváros polgármestere összerúgja a port a Fradi-szurkolókkal.

Ez a városvezetés egy másik hatalmas szégyene. A Fradi nem létezik Ferencváros nélkül és fordítva. Abban a teremben ülünk a testületi üléseken, ahol aláírták az FTC alapító okiratát 1899-ben. Ehhez képest a kerület polgármestere botlábúaknak, kitartottaknak nevezi a klub labdarúgóit, sportolóit. Fradi-ellenes installációt készülnek elhelyezni a kerületben, de jó példa volt erre a szivárványos pad is.  

Mostanra már kiderült, hogy legalább hatan indulnak majd a polgármesteri posztért a június 9-i önkormányzati választáson. Milyen kampányra számít?

Bízom benne, hogy olyan kampányban tudunk részt venni, ahol a politikai kultúra nem süllyed egy szint alá és ebben mindenki partner lesz. Azt remélem, hogy mindenki be tudja majd mutatni a saját programját és nem a személyeskedésen lesz a hangsúly. 

Nekem, mint ellenzékben lévő polgármester-jelöltnek ugyanakkor rá kell mutatnom az elkövetett hibákra, de szakmai alapon és alternatívát mutatva. 

Mi összességében egy pozitív kampány fogunk folytatni, megmutatva azt, hogy egységesek vagyunk, van programunk, készen állunk a folytatásra. Az elmúlt öt évet nem lehet tovább folytatni, olyan programokat és irányokat kell mutatni, amelyek a kerületiek számára elfogadhatóak és valóban őket szolgálják.

Az ön programjának mik a legfontosabb elemei?

Itt élek a kerületben, gyalog járok vagy a tömegközlekedést használom, pontosan azért, hogy találkozzam az itteniekkel. Sokakkal beszélgettem, mert azt vallom, hogy ne mi mondjuk meg a kerületieknek, hogy mi jó nekik, hanem ők. Beszéltem fiatalokkal, idősekkel, gyermekes családokkal. 

A legfontosabb a már említett tömbrehabilitáció újraindítása; azonnali megoldásokra van szükség nem pedig arra, hogy aládúcolgassuk az életveszélyes házakat. 

Az itt lakóknak nincs még öt évük a valódi, hosszútávú megoldásra. Leporoljuk és frissítjük a 2019-ben fiókba tett programot. A kerület vezetése fontos és jól működő szociális támogatásokat szüntetett meg vagy vont össze, olyan feltételekkel, amelyeket az érintettek nem tudnak teljesíteni. Ezen változtatni kell, ahogy a köztisztaság kérdésében is, mert itt is csak hátrafelé léptünk az elmúlt években. Júniusban van a választás, de mi már készen állunk a kerület vezetésére, van benne tapasztalatunk, a szakembereket a városvezetés eltávolította, de mi nem szüntettük meg velük a kapcsolatot, bármikor visszaülnek az irodáikba és folytatódhat a kerület fejlesztése, ami 2019-ben megrekedt. 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:44
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­­ö­­­g­­­ö­­s­­­ ­l­­­á­­­n­y­o­k­­ ­v­­á­­­r­­n­­­a­­­k­­­ ­­­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
MyOp
2024. április 17. 09:16
Ez teljesen érthető, illetve normális. Mint köztudott, a vámpírok nappal valamilyen sötét helyen kénytelenek aludni. A csoda valójában az, hogy néha-néha egy-egy felvétel erejéig előmerészkedik.
h040183
2024. április 17. 08:31
Hajrá Andrea! Szerezd vissza nekünk a Ferencvárost!
hegyivadász
2024. április 17. 06:59
És a kutyákat tiltsák ki a parkokból, mint régen. Röhej, hogy ott vannak a kijelölt kutyafuttatók a parkok mellett, mégis megengedték, hogy a parkban sétáltassák a kis és nagy házikedvenceket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!