Újabb gyanúsított kerülhet rács mögé a DK-s vezetésű Óbuda korrupciós botrányában

2024. március 13. 16:16

Eddig három gyanúsítottat tartóztattak le a négyből a baloldali vezetésű óbudai önkormányzathoz köthető korrupciós botrányban, de az ügyészség fellebbezett, hogy a negyedik is rács alá kerüljön.

2024. március 13. 16:16
null

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a Budai Központi Kerületi Bíróság múlt héten harminc napra elrendelte az óbudai korrupciós botrány három gyanúsítottjának a letartóztatását, egy negyedik személy esetében azonban a bíróság a bűnügyi felügyelet mellett döntött.  

Ezt is ajánljuk a témában

Emiatt az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) fellebbezést jelentett be a Magyar Nemzet értesülése szerint.

A lap azt írja

ha másodfokon az ügyészségnek ad igazat a bíróság, akkor a negyedik gyanúsított is rács mögé kerül.

Hozzáteszik: a döntés ellen a három letartóztatott gyanúsított is fellebbezett, ők enyhébb kényszerintézkedést szeretnének, így a bírósági végzés az ő esetükben sem végleges.

Korábban lapunk is megírta, hogy múlt hét szerdán 

civil ruhás nyomozók lepték el a baloldali vezetésű III. kerületi önkormányzat polgármesteri hivatalának óbudai épületét.

Ezt is ajánljuk a témában

A KNYF közleménye szerint „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette” és más bűncselekmények miatt több helyszínen eljárási cselekményeket végeztek és négy személyt őrizetbe vettek.

Ezt is ajánljuk a témában

A megalapozott gyanú szerint egy férfi a kft-jén keresztül 2021-ben szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre

fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal,

illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott. A nyomozó ügyészség a négy személlyel korrupciós és gazdasági bűncselekmények megalapozott gyanúját közölte.

A Magyar Hírlap akkor azt írta: 

a nyomozók kiérkezése összefüggésben állhat a 2022-es országgyűlési választás előtt kirobbant üggyel. 

A közvélemény által akkor Anonymous-videóként elhíresült hanganyagban többek között 

Szabó Tímea párbeszédes országgyűlési képviselő kampányáról is beszélnek. 

Mint ismert: az akkor nyilvánosságra hozott felvételen az hallható, ahogy Óbuda vonatkozásában P. Gábor és F. László visszaosztott, illetve külföldről érkező pénzekről beszélgetnek.

P. Gábor 2020-ig a XIX. kerületi Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője, Gajda Péter kispesti szocialista polgármester jobbkeze volt, s egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott. P. Gábor ezen kívül Karácsony Gergely kampányában is közreműködött, Óbudán pedig az önkormányzati lap irányítását is rábízta Kiss László DK-s polgármester.

Szabó Tímea tagad

Én nem tudok semmit erről az ügyről”

– így reagált Szabó Tímea a nyomozók kiszállását követő napon a Magyar Nemzet által feltett kérdésekre. A lap szerint ez a kijelentés azért is furcsa, mert Szabót az óbudai választókerületben indította a Párbeszéd, így 

meglepő lenne, ha nem hallott volna arról, hogy a III. kerületi önkormányzatnál civil ruhás nyomozók jelentek meg.

Ezt is ajánljuk a témában

A politikus ennek ellenére azt mondta, hogy P. Gábort életében nem látta és azt sem tudja, hogy kicsoda.

Fidesz: A kerületben élőknek tudniuk kell, mi történt

A Fidesz óbudai szervezete rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását kezdeményezte múlt héten az óbudai letartóztatási hullám ügyében.

Ezt is ajánljuk a témában

Közleményükben azt írták, a kerületben élőknek tudniuk kell, mi történt.

„Mi, az óbudaiak által megválasztott képviselők sem ülhetünk tétlenül. Politikai oldalaktól függetlenül azonnali érdek annak tisztázása, hogy mi történt a Polgármesteri Hivatalban és mi vezetett a letartóztatási hullámhoz. Éppen ezért várjuk a többi párt képviselőjét is, hogy követelje az ügy tisztázását és csatlakozzon a rendkívüli testületi ülést összehívó képviselőkhöz”
 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. március 13. 21:13
BALOLDALI PATKÁNYOK CIÁNT NEKIK!!!!!!!!!!!!!
gyaloggos
2024. március 13. 20:22
MICSODA MOCSKOS BŰNBANDA !
packó_
2024. március 13. 19:55
Baszki Mandi, nem "rács alá" hanem rács mögé kerül valaki. Miért rontjátok a magyar nyelvet?
evpus
2024. március 13. 19:04
Hulljon a férgese!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!