Felkészültünk a demokráciára, de ellenjelöltre bizony nem számítottunk

2024. március 26. 05:29

Szintet léptek Európa zöld demokratái: már nemcsak abba szólnának bele, hogy ki legyen Magyarországon kormányon, de abba is, hogy ellenzékben kinek szabad lennie.

2024. március 26. 05:29
null
Kohán Mátyás

(Nyitókép: Ungár Péter Facebook-oldala)

Üdv a klubban, kedves Péter, a számkivetettek jó ebédjéhez szóljon hát a nóta! Fidesz, Smer – LMP. Elvégeztetett.

Aki lemaradt volna az európai demokrácia fejlődésének következő etapjáról:

az Európai Zöldek Pártja közleményben jelezte, hogy felfüggeszti az együttműködést teljes jogú tagjával, a Lehet Más a Politikával,

miután az a budapesti főpolgármester-választáson ellenjelöltet merészelt indítani az Európai Zöldek Pártja társult (azaz nem teljes jogú) tagja, a Párbeszéd regnáló főpolgármesterével szemben. „Karácsony Gergely hivatalban lévő főpolgármester második budapesti győzelme nélkülözhetetlen a demokratikus és Európa-párti erők térnyeréséhez” – indokolják lépésüket közleményben.

Ezt is ajánljuk a témában

Szintlépés történt tehát. Eddig csak arról volt az Európai Zöldek Pártjának határozott véleménye, hogy kinek kellene Magyarországon kormányoznia:

a Nemorbánnak.

Az ehhez szükséges nyilatkozatokat, határozatokat, kioktatzatokat támogatták az Európai Parlamentben, delegáltak hozzá a kiváló Judith Sargentini és Gwendolyne Delbos-Corfield személyében jelentéstevőket, nyomasztották, majd beperelték az ügy érdekében az Európai Bizottságot, küldtek videoüzeneteket, melyek már a néhai Alekszej Navalnijon és a politikai értelemben néhai Szvjatlana Cihanouszkaján is oly sokat segítettek.

Mindezt azért, hogy valamikor majd hatalomra kerüljön a Nemorbán.

Most viszont már más a tét: miután Nemorbán győzelmét tizennégy év verejtékes munkája sem hozta el,

az Európai Zöldek Pártjának innentől már arról is határozott véleménye van, hogy ki lehet Magyarországon az ellenzék, és mit mondhat.

Mondhatja nullaszázalékos frakciópárt élén azt, hogy Budapest köztársaság, követelhet európai gyermekvédelmi hatóságot és ügyészséget, közvetlen pénzeket meg elnökválasztást. Azt viszont nem mondhatja, hogy a magyar ellenzék legmagasabb választott pozícióban lévő képviselője ugyan szíveskedjék már köztársasági elkötelezettségét bruttó nulla forintos költségvonzatú kampányígéretek betartásával, valamint a demokratikus vitára való hajlandósággal megpecsételni. Mondhatja azt, hogy az Újpest és Újbuda között tíz év múlva feltehetőleg már tényleg járó villamos miatt nem jutnak buszok ma Óbudára, és regélhet ropogós eurókról-fontokról is egy milliárdok befogadására képes adományládikában. Azt viszont nem mondhatja, hogy a Déli Körvasutat sunyi módon gáncsolni virtigli Budapest-ellenes, jövő- és versenyképesség-gyilkos gaztett.

Mondhatja, hogy éljen a fegyverszállítás, az LMBTQ és a migráció.

Azt viszont nem mondhatja, hogy a főpolgármester inkább kispolitizáljon nagyon jól, mintsem hogy kicsit rosszul nagypolitizálna.

Teszi mindezt az Európai Zöldek Pártja annak tudatában, hogy, ismétlem: épp egy nem-tagpártot véd meg egy tagpárttól, egy külső aktort a saját kutyája kölykétől, élesen szembemenve mindazzal, amiért pártok és frakciók egyáltalán létrejönnek. Észbontó.

Félreértés ne essék: nekem aztán nem kutyám és nem macskám Ungár Péter és az ő főpolgármester-jelöltje;

miattam úgy kormányozzák a budapestiek a tulajdon városukat, ahogyan akarják, azt pedig cseppet sem bánom, ha egy többkulcsosadó-párti, külpolitikájában vonalasan atlantista és mindennek tetejébe autóipar-, valamint akkumulátorgyár-ellenes politikai erő nem győz valahol.

De olyan nincsen, hogy a Magyarországot demokráciadeficittel vádolók tulajdon praclijaikkal legózzák össze a magyar ellenzéket.

Nincs olyan, hogy felkészültünk a demokráciára, de ellenjelöltre nem számítottunk. A demokráciában szinte mindent szabad, csak ezt az egyet tilos: rábökni az egyetlen helyes jelöltre, s kiszorítani a többit az arénán kívülre.

Türkmenisztánba érkeztem ma reggel,

a látóteret faltól márványfalig dicsőséges zöld zászlók uralják. Még itt is megszokást igényel. A honi tájképből viszont bizonyosan kirína zöld zászlók alatt árulni az egyetlen helyes jelölt dicsőséges népi demokráciáját.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:05
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­­ö­g­­­ö­­s­­­ ­­l­­á­n­­y­­o­­k­ ­­­v­á­r­n­a­k­­­ ­r­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
EJP1
2024. március 27. 16:10
Európai értékek? Demokrácia? Jogállamiság? Nem! EU!
juhus-61-62
2024. március 26. 22:08
Hja bocsánat! Csak a frissített belépésem óta látom, hogy - nem kissé - bizonytalan hsz-ek vannak errefelé - is. (Gondolom, hogy a "régi/zújnemzedék" hazaáruló szüléktől származó pereputtya is (a síbolt vagyonért persze) továbbra is a neten "vitézkedik" még... Akárcsak a "MADZSARI PÍTER", ami csak egy mellőzött köcsög/duda - szerű "emberszabású, - pláne 1 komcsiribancanyától származó képződmény
juhus-61-62
2024. március 26. 21:57
Egyetlen megoldás, hogy Pressman úr lesz a (mikis) új Koppányunk. Hisz'annyira nagyon gender, és bátor!!! Miszerint 4-be vágatik, és felfüggesztetik az elárult Ország 4 legszebb pontjára. Hja és ha nem Zelenszkij jön usaőnaccságosságára (ők uis továbbra is csak xarrá dugnák egymást), hanem Putyin, akkor lepusztulnának ezek az ingyenélő bizuk is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!