Pankotai Lili a TASZ segítségével akarta megleckéztetni volt iskoláját, mutatjuk, mi lett belőle

2024. február 14. 18:17

A bíróság tájékoztatása szerint a felek abban állapodtak meg, hogy megpróbálnak peren kívül megegyezni. Megkerestük a TASZ-t, hogy, miért változott a hozzáállásuk a korábban általuk precedens értékűnek nevezett perben.

2024. február 14. 18:17
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Ahogy többször beszámoltunk róla, ígéretéhez híven személyiségi jogi pert indított volt iskolája, a Pécsi Ciszterci rend Gimnázium ellen Pankotai Lili. 

Ezt is ajánljuk a témában

A lassan oktatásügyi szakértővé váló, a Karmelita előtti tavaly nyári tüntetéseken is főszerepet vállaló aktivista diák tavaly januárban a Telexnek adott interjúban jelentette be, hogy beperli gimnáziumát, mégpedig a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével. Mindezt azért, mert a 2022 októberi, trágárságokkal teletűzdelt, egy ellenzéki tüntetésen előadott slam poetry-előadását nem nézte jó szemmel az egyházi iskola vezetése, igaz, egy közleményen túl nem is nehezményezték különösebben. Pankotai végül így is otthagyta a gimnáziumot. Nem is akárhogy!

Szimbolikus és precedensértékű

Mielőtt a legújabb fejleményekre kitérnénk, érdemes felidézni, miket is mondott Pankotai az interjúban. Hosszasan értekezett arról, hogy lényegében ellehetetlenítették, hogy ott maradjon, ami „így egyszerre egy tizennyolc éves gyereknek eszméletlen durva”. Úgy fogalmazott, „a pert figyelemfelhívásnak szánja, hogy a többi iskola, vezetőség, tankerület észrevegye, nem mindent engedhetnek meg maguknak, és a tetteiknek következményük van”.  

Ha én most nem álltam volna ebbe bele, akkor ugyanúgy homokba dugtam volna a fejem

– mondta a Telexnek, hozzátéve, hogy „egy nyilvános bocsánatkéréssel nem lehetne jóvátenni a történteket.”

Zeller Judit, a TASZ jogi szakértője az interjúban úgy fogalmazott, hogy  

Lili perének óriási a szimbolikus jelentősége. Azt mutatja, hogy valahol meg kell húzni egy határt, eddig lehet a diákokat szívatni. 

Hangsúlyozta: arra számít, hogy megnyerik a pert, ami „egy precedens lehet a többi intézménynek is”.

Váratlan fordulat

A per végül tavaly novemberben perfelvételi tárgyalással kezdődött meg, amelyen a bíróság meghallgatta az alperest és a felperest, a felek pedig előadták a bizonyítási indítványaikat.

A következő tárgyalási nap január 23-ra volt kitűzve, amelyen azonban a Pécsi Törvényszék lapunknak küldött tájékoztatása szerint a bíróság leállította az eljárást. 

A felek ugyanis az első tárgyalás után, egyeztetésekbe kezdtek a per egyezséggel történő lezárása érdekében.

A bíróság közlése szerint a felek közös kérelemmel éltek az eljárás szüneteltetése érdekében, amit a törvényszék el is rendelt. Hozzátették: négy hónapi szünetelés elteltével a per megszűnik, ha ezalatt egyik fél sem kéri az eljárás folytatását.

Az ügyben megkerestük a TASZ-t, hogy ki kezdeményezte az egyezséget, illetve miért mennének bele egy ilyenbe, amikor – megfogalmazásuk szerint – precedensértékűnek, figyelemfelhívónak szánták ezt pert.

A TASZ cikkünk megjelenéséig nem válaszolt érdemben, mindössze annyit közöltek, hogy folyamatban lévő eljárás részleteiről, annak lezárultáig nem nyilatkoznak. 

Nyitókép: Résztvevők vonulnak a fővárosi önkormányzat és civil szervezetek 1956-os demonstrációján 2023. október 23-án. Előtérben Pankotai Lili. (Fotó:MTI/Máthé Zoltán)

 

Összesen 252 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. február 15. 18:04
>>>szutykok 2024. február 14. 19:33 ITT A VÉGE KIDERÜLT, HOGY ORBÁN RENDELTE EL A PEDOFIL KEGYELMI KÉRVÉNYÉT!!<<< Kiderült a vége, ott. Orbán megíratott egy kegyelmi kérvényt, amelyet az elítéltnek a kezébe nyomott a jogi képviselője, hogy írja alá mert Orbán azt akarja, hogy ő kegyelmet kapjon. Azt a betyár mindenségit, micsoda egy csavaros logika. [csettint] Erre aztán sosem gondolt volna senki!
5m007h 0p3ra70r
2024. február 15. 17:58
>>>Átoperált Kiscsoportos 2024. február 14. 21:09 Pedofil az egész Gecihorda !!!<<< Mi már szóltunk neked korábban is, hogy válogasd meg kinek dolgozol. Most már te is tudod.
5m007h 0p3ra70r
2024. február 15. 17:54 Szerkesztve
>>>szutykok 2024. február 15. 02:26 Szóval becsicskult az orbáni pedóiskola és fizetett Lilinek, mint a katonatiszt:DDD<<< A TASZ meg kínosan hallgat róla. Aha. Hát te sem az eszedről lettél híres.
Szuperszig
2024. február 15. 12:57
Lankotai Piri még létezik? Nem szóltak neki, hogy nem lesz több pénz, és az érettségire valót neki kell összeszednie?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!