„Mint amikor egy rákos szövetet kivágnak” – Török Gábor is elmondta a magáét Novák Katalin lemondásáról

2024. február 10. 20:41

Török szerint a Fideszben profi kármentés zajlott, a lehető legjobb és leggyorsabb döntést hozták meg.

2024. február 10. 20:41
null

A politikai elemző a Telexnek nyilatkozva azt mondta, Novák Katalin lemondása profi kármentés volt, „mint amikor egy rákos szövetet a megfelelő következetességgel és kíméletlenséggel kivágnak”. Török Gábor szerint „a hatalomgyárban” jól érzékelték, hogy a most már volt köztársasági elnök által adott kegyelem életveszélyes ügy, amit csak „kimetszéssel vagy amputációval” lehetett villámgyorsan orvosolni. Az okozott probléma ugyan ettől nem biztos, hogy megoldódik, 

de „politikai értelemben a haszonelvűség szempontjából a lehető legjobb és leggyorsabb döntést hozták meg”.

Ráadásul, tette hozzá Török, itt nem egy elvont vagy megosztó témáról van szó, hanem olyanról, ami a Fidesz politikájának a szíve közepét – a gyermekek védelme – találta el, könnyen átlátható, és morálisan csak egy oldala van. 

Az pedig egy politikai párt számára mindig életveszélyt jelent, ha egy ilyen ügyben a rossz oldalra kerül.

Az elemző úgy véli, Orbán Viktornak már a korábbi megszólalása egyértelműen kijelölte a cselekvési tervet, nem hiába írta meg már ő maga is tegnap, hogy Novák Katalin politikai karrierjének ezzel vége, 

és „a közvélemény kapott egy olyan jelentős áldozatot, ami nagyjából rendezi az ügyet”.

Az ellenzékről is szót ejtve úgy véli, a korábbi „impotens állapotukhoz” képest meglepően jól ki tudták használni a botrányból számukra fakadó előnyöket. Ráadásul, mivel 2010 óta a Fidesz három köztársasági elnöke közül kettőnek idő előtt le kellett mondania, „most kinyílik a játéktér. Ugyan az ellenzéknek a parlamenti többség hiányában nincs esélye új államfőről dönteni, de ha tudnak olyan közös, konszenzusos, és a nagyközönség számára is elfogadható ellenjelöltet állítani, aki képes megjeleníteni a nemzet egységét, akkor jelentősen megnehezíthetik a Fidesz helyzetét abban a tekintetben, hogy bárkiből államfőt csinálhassanak.

(Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bbalu56
2024. február 12. 22:36
Török Gábor, aki elképzelhetetlennek tartja, hogy Mádl Ferenc, Sólyom László vagy éppen Áder János átengedett volna egy ilyen kegyelmi kérvényt, mint amit Novák." Persze hogy nem engedte volna át, mert ők férfiak, és van némi politikai érzékük is, amivel a nők nem rendelkeznek. A női lélek nem alkalmas a politikára, érzelemvezérelt lények, ami a magánéletben mégcsak elfogadható, de a közéletben már időzített bombák (tisztelet a nagyon kis számú kivételnek, mint pl. Thatcher asszony).
bagoly-29
2024. február 11. 14:09 Szerkesztve
Miért nem mondod ki, hogy a moslék által felépitett lejárató kampány megbukott, s akik eddig elitélték Novákot, azok is jórészt most már pártolják! Csődöt mondott a moslék terve, hogy a választási kampányt erre a tavalyi piszlicsáré s szintén általuk kreált ügyre hegyezzék ki! Csak érzékenyitett ügyészek és bíróságok hozhattak ilyen itéleteket! Ezért kapott Kónya részleges kegyelmet s ezt habositottátok!
KBA98
2024. február 11. 13:45
Te meg egy rákos sejt burjánzásából kilógó, ereket behálózó csökevény vagy, remélem nem sokáig!
catalina11
2024. február 11. 13:33
Ugyan az ellenzéknek a parlamenti többség hiányában nincs esélye új államfőről dönteni, de ha tudnak olyan közös, konszenzusos, és a nagyközönség számára is elfogadható ellenjelöltet állítani, aki képes megjeleníteni a nemzet egységét, akkor jelentősen megnehezíthetik a Fidesz helyzetét abban a tekintetben, hogy bárkiből államfőt csinálhassanak.” hát Róna Péter, Majtényi már volt, ki jöhet még, talán Cohn Bendit
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!