A konzervatív gondolkodás és a boldogság

2024. február 01. 10:17

Különboző tanulmányok egybehangzóan azt mutatták ki, hogy a konzervatív emberek a progresszívekhez képest boldogabbnak érzik magukat.

2024. február 01. 10:17
Felipe Miguel
Corvinák

„Ezek az eredmények számos kérdést vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy vajon mi lehet ennek a hátterében. A következőkben röviden bemutatom a kutatások eredményeit és néhány főbb magyarázatot arra, hogy a konzervatívok miért tűnnek boldogabbnak, és miért érzik jobban életük célját és értelmét.

A konzervatívok és a liberálisok közti különbségek a »boldogság«, valamint az »élet célja és értelme« tekintetében

2006-ban egy Pew Research tanulmány kimutatta, hogy az Egyesült Államokban 1972 és 2005 között a konzervatívok minden évben nagyobb valószínűséggel vallották magukat »kifejezetten boldognak”, mint a liberálisok. Hasonló eredményekre jutottak több tucat más tanulmányban és számos más országban is. Ezek az eredmények annyira állandónak mutatkoznak, hogy egyes kutatók szerint a tudományos közösségben »konszenzus« alakult ki arról, hogy a konzervatívok boldogabbak, mint a progresszívek. Egy elemző szerint a konzervatív gondolkodás és a boldogság közötti kapcsolat »annyira megalapozottan bizonyított, hogy a modern társadalomtudósok többnyire már csak ennek magyarázatát próbálják megtalálni«.

Ezt a »konszenzust« vagy »megalapozottan bizonyított« megállapítást a média a konzervatívok és liberálisok közötti »boldogságkülönbségként” emlegette. Azonban úgy tűnik, hogy ha a jóllét érzését vizsgáljuk, akkor szintén különbség van a konzervatívok és a liberálisok között, ugyanis hasonló eredmények születtek az élet céljára és értelmére vonatkozó kérdések tekintetében is. Newman és munkatársai az 1980-as évek elejétől 2017-ig terjedő időszakra vonatkozólag, összesen 16 országban végzett, több mint 25 000 résztvevőt érintő vizsgálatok után kapott adatsorokkal öt tanulmányban bizonyították be hogy a különbség van a konzervatívok és liberálisok között »az élet célját és értelemét« illetően is.

»Boldogság« és kiteljesedés: mentális egészségbeli különbség

Azt gondolhatnánk, hogy az eredmények hátterében egyszerűen az áll, hogy a konzervatívok hajlamosabbak arra, hogy a személyes életszemléletükre vonatkozó kérdésekre adott válaszaikban pozitívabbak legyenek, mint a liberálisok, vagy hogy a konzervatívok egyszerűen a jólét modern, hedonista felfogását tükrözik, amelynek nagyon kevés köze van a valódi emberi kiteljesedéshez (legalábbis az emberi kiteljesedés hagyományos arisztotelészi és keresztény felfogása szerint).”

A szerző analitikus filozófus és társadalomtudós, jelenleg az MCC vendégoktatója

Nyitókép: Pixabay

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rigor_mortis
2024. február 03. 01:26
Már Jézus is megmondta: "Boldogok a lelki szegények", mert nem kell önállóan gondolkodniuk, csak az előemésztett gondolatokat kell elfogadniuk!
Ehetős Odó
2024. február 01. 21:26 Szerkesztve
A lipsik mindig mindennel elégedetlenek. Ennyi az egész. Hozzáteszem: szerencsétlenek ráadásul meg akarják változtatni a Természet törvényeit - ennek borítékolható sikertelensége csak növeli a frusztrációjukat.
Ugandai Bubu
2024. február 01. 15:15
Bezzeg az irredenta, mindenkit valamiért gyűlölő szkíta konzi mélymagyarok, butaházista gyújtogatók, traktorosnépség, magyar roncstársadalom 2 kiló krumpliért megvett moszkovitái, romatelepek törött szemüveges orbanistái, ők lehetnek aztán az igazán boldogok!
Dzsé Tyéné
2024. február 01. 13:51
Vannak 444-előfizető ismerőseim. Egészség, harmonikus párkapcsolat, nagy lakás, jó állás stb., mindenük megvan, ami elvileg az ő ateista szemléletükkel fontos. De hogy mennyit sóhajtoznak és nyögnek! Ha esik az eső, azért, ha valamelyik országban konzervatív erő nyer, azért, ha sok a munka, azért, ha kevés a munka, azért. Szerintem egyébként benne van a kognitív disszonancia is. Pl. elvileg szerintük Magyarországon minden rossz, tehát eleve _muszáj_ szenvedniük, hogy összhangban legyenek az érzéseik az elméletükkel. Sőt még állandóan meg is kell erősíteniük magukban, hogy tényleg minden rossz, mert különben összeomlana a teljes világképük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!