Gregor Bernadett: Karády Katalin maga volt a Hamvadó cigarettavég

2024. január 14. 12:35

„A II. világháború alatt a nácik, utána a kommunisták gyötörték. Nem csoda, hogy végül elhagyta Magyarországot” - az ismét Karády-esttel jelentkező Gregor Bernadett színésznő a Mandinernek.

2024. január 14. 12:35
Sal Endre
Sal Endre

A Jó a rosszat elfeledni című előadás kapcsán (amely január végén az Újszínházban látható) adódik a kérdés, miért pont Karády élettörténetében mélyült el Gregor Bernadett, hiszen a magyar színjátszás számtalan legendás művészt sorakoztat fel. Ő is kereste az okát: „Ez a része valahol megmagyarázhatatlan, hiszen kisgyerek voltam még, amikor a nyolcvanas években a tiltás után újra meg lehetett venni Karády lemezeit – kezdi Gregor Bernadett, Jászai Mari-díjas színésznő. – Hallottam őt a rádióban, lenyűgözött és bár nem voltam érett rá, mégis 

megvetettem a szüleimmel a lemezeit, kazettáit és sokszor meghallgattam.”

 

Felvetjük, hogy karakterben van némi hasonlóság, hiszen Karády Katalin mellett Gregor Bernadett tekintetében is érezni egyfajta szomorúságot. Nem véletlen, hogy már a főiskola elején megkérdezte tőle az egyik tanára: Gregor, maga miért ilyen szomorú? „Azt mondják, és én is érzem, hogy a Karády-dalok hangulata illik hozzám. Szerethető, sokszor szomorkás, melankolikus dalok.”

Karády Katalin ünnepelt színésznőből lett üldözött. 
Fotó: MTI/reprodukció

Mindig is izgatta Karády személyisége, életének tanulságai, ezért néhány éve mélyebben is beleásta magát a tragikus sorsú színésznő történetébe. Megpróbálta megfejteni a Karády-titkot, az elsöprő sikerének hátterét, azt, hogyan fordulhat elő, hogy jön valaki a semmiből és pillanatok alatt megkerülhetetlen sztár lesz, olyannyira, hogy nyolcvan évvel később is róla beszélünk. Gregor Bernadett szerint 

Karády mély érzésű, érzékeny, sebezhető ember volt és szokatlan ideál. 

„Szokatlan, hiszen a Halálos tavasz című film előtt, ahol debütált, a szőke naivák számítottak szimbólumnak.” Természetesen megnézte azt a vágatlan videót is, amelyet a rendező Sándor Pál vett fel, aki hosszú évtizedekkel később meglátogatta Karádyt a New York-i önkéntes száműzetésében. „Most is libabőrös vagyok, ha felidézem magamban a beszélgetést” – folytatja Gregor Bernadett. 

Ezt is ajánljuk a témában

Gregor Bernadett megidézi Karády életét.
Fotó: MTI/Soós Lajos

Adódik a kérdés, hogy a esten mennyire akarja a dalok előadásmódjában is megidézni Karády-t. Határozott válasza van: „Fel sem vetődött bennem, eleve bukásra lettem volna ítélve. Mint ahogy 

az édesapámat, az operaénekes Gregor Józsefet sem próbálják utánozni a fiatal basszisták. Mert nem is lehet. 

Véletlenül sem szeretnék Karádyra hasonlítani, az előadásaimon a legnagyobb tisztelettel elmesélem az élettörténetét és a nagy slágereivel idézem meg a titokzatosságát, egyediségét. Az előadáson Hegedűs Szabolcs zongorajátéka teszi teljessé az élményt.” Gregor Bernadett úgy látja, Karády sokat szenvedett az élete során, a politika játékszerévé vált: „A II. világháború alatt a nácik, utána a kommunisták gyötörték. Nem csoda, hogy végül 1951-ben elhagyta Magyarországot. A kettétört életét nézve, egyre inkább az az érzésem, Karády Katalin maga volt a Hamvadó cigarettavég.” 



 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dupree
2024. február 12. 12:00
Olvastam, hogy a 80-as években az MTV mármint a magyar tévé felhívta élő adásban Karádyt, de pár mondat után elküldte a kádári tévét a sunyiba. Illetve a művésznő jól hallhatóan be volt loccsantva némi alkohollal.
Phm045
2024. január 15. 08:49
Találó szereposztás. Ez is, az is összefeküdt a félvilággal........
syphax-2
2024. január 15. 04:06
"...Gregor Bernadett meg sem közelíti Karády Katalin szellemiségét,.." Hááát! "De gustibus non est disputandum"...vagy: "Kinek a pap, kinek a papné!..." (nekem inkább a papNÉ!) A Karády ÉNEKHANGJÁVAL KAPCSOLATOSAN--ÁLTALAD IS-- íROTTAKBAN VISZONT EGYETÉRTÜNK! Az azért talán nem egészen véletlen, hogy K.K. nem igazán tudta--nevezzük így--BETELJESITENI vőlegényével Újszászy István vezérkari ezredessel fennálló, egyébként na'on szimpatikus kapcsolatát....
Welszibard
2024. január 14. 16:56
Gregor Bernadett meg sem közelíti Karády Katalin szellemiségét, de még a hangját sem. Egyrészt hiányzik a mélyen búgó, titokzatos hang. Másrészt a vonzás és taszítás különös feszültége Karády hangjában szinte utánozhatatlan Nem utolsósorban a hogy képes volt önmagát kívülről is látni és korrigálni. A korszellemről nem is beszélve (mely az ún. úri középosztály hattyúdalát jelképezte) ma szinte lehetetlen visszadni, mert az a társadalmi réteg már pusztulásra ítéltetett a kommunizmus által.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!