Szijjártó: Magyarország és Szlovákia kapcsolata még soha nem volt olyan jó, mint most (VIDEÓ)

2023. december 20. 11:56

„Mindkét ország erős és versenyképes Uniót szeretne, de úgy, hogy az erős és versenyképes tagországokra alapuljon” – hangsúlyozta a magyar külügyminiszter.

2023. december 20. 11:56

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter arról számolt be szerdán közösségi oldalán, hogy Budapesten fogadta szlovák kollégáját, Juraj Blanárt. Az egyeztetést követő sajtótájékoztatón a magyar diplomácia vezetője kijelentette, hogy Blanár látogatása azt mutatja, hogy a „Duna mindkét oldalán 

nagyon komoly jelentőséget tulajdonítunk a magyar-szlovák kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének.”

Majd azzal folytatta, hogy „talán nem túlzás itt az elején történelmi távlatról beszélni. Én azt gondolom, hogy Magyarország és Szlovákia kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint most”

Ezután leszögezte, hogy mind a két miniszterelnök, mind jómaga minisztertársával azon fognak dolgozni, hogy „ez a kapcsolat még a jelenleginél is jobb legyen”.

Szijjártó szólt arról, hogy „azok a rendkívüli kihívások, amelyek körülvesznek minket megnövelik a jószomszédi kapcsolatoknak a jelentőségét”. 

A külügyminiszter hozzátette, hogy két olyan kormány van most hivatalban mind Magyarorzágon, mind Szlovákiában, amelyek „a minket körülvevő világ súlyos kihívásait és az azokra adandó válaszokat is hasonlóképpen látják. (...) 

Mindkét ország békét akar Ukrajnában, és mindkét ország egyetért abban, hogy nincsen megoldása az ukrajnai háborúnak a csatatéren”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Támogatják az Unió bővítését és kiállnak a világ blokkosádása ellen

„Mindkét ország erős és versenyképes Európai Uniót szeretne, de úgy, hogy az erős és versenyképes tagországokra alapuljon. Mindkét ország rendkívül fontosnak tartják a szuverenitásának a megőrzését” – hangzott el.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy Szlovákiával együtt támogatják az Európai Unió bővítését a nyugat-balkáni irányba, és kiáll a világ blokkosodása ellen. „Mint ahogy fellépünk az illegális migrációval szemben:

 mind Szlovákia, mind Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy mi dönthessük el, hogy ki jöjjön be ide, kivel vagyunk hajlandóak a saját országainkban együttélni”.

A magyar külügyminiszter a tájékoztatón leszögezte, hogy ameddig ezek a kormányok vannak hivatalban Pozsonyban és Budapesten, „addig Brüsszel biztos lehet abban, hogy mi elfogjuk utasítani a kötelező letelepítési kvótákat, és nem fogjuk engedni, hogy az országainkat illegális migránsok lepjék el”.

A sajtótájékoztatóról készült felvételt alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 22. 14:45
"Szijjártó: Magyarország és Szlovákia kapcsolata még soha nem volt olyan jó, mint most (VIDEÓ)" Az nem a Szerbia? Ez a sablonszövege a külügyminiszternek, ezt ismételgeti.
clansman
2023. december 20. 16:11
Így igaz Peti...A múlt hétvégi Slovan-DAC meccsen is igen jól hallattszott ez a barátság mikor zúgott az egészstadionos magyarszké kurvy( magyar kurvák)...Fico kedvenc csapata! Slovan tulaja a Kmotrík, Fico barátja!
lájkbajnok
2023. december 20. 14:24
A szlovákok euróval fizetnek, te hülye. És a miniszterelnökük nem evett meszet, hogy kivonuljon a döntéseknél.
Novicsok-5
2023. december 20. 13:48
Ó, ti naiv barmok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!