Istenfia, jónapot, jónapot!

2023. december 24. 10:07

Nem félek a kortól, amelyben élnem kell. Még akkor sem, ha megfosztott minden illúziómtól.

2023. december 24. 10:07
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„ (...) Fát állítok. A semmi ága helyére. Gyertyát gyújtok. Vezesse. Fát állítani ma már felér egy forradalommal. Mert mi itt, Európában annyira befogadók, toleránsak és liberálisok lettünk, hogy tiszteletben tartjuk mindenki hagyományait és érzékenységét, a saját hagyományainkon és érzékenységünkön kívül. Ma már csak az nem tiszteletre méltó, ami mi, magunk vagyunk. És ilyenkor már közel a vég. De senki ne gondoljon valami drasztikus, látványos, apokaliptikus végre. Ez a vég olyan csöndes lesz, langyos, puha, szinte észrevehetetlen. Igen, úgy leszünk nem önmagunk, hogy még észre sem vesszük. Ezért fog eljönni ismét.

Kérlelhetetlen szelídséggel. De a három királyok már nem érnek rá, más, fontosabb dolguk akadt.

Fát állítok. Lázadok. Apám már nincs velem. Apám férfi volt, anyám nő. Lemaradtunk a korról. De Ő maradt, s neki be merem vallani maradiságomat. S mert eljön, ezen a télen is, nem félek. Nem félek a kortól, amelyben élnem kell. Még akkor sem, ha megfosztott minden illúziómtól, s elvette minden álmom. Még akkor sem, ha látom, ennél a szabadságnál soha, semmikor nem volt undorítóbb szabadság a világtörténelemben.

Nagy Lászlótól azt kérdezték a vele készült utolsó interjúban, ha száz év múlva valaki látja ezt a beszélgetést, mit üzen nekik? S ő így válaszolt: »Ha lesz még emberi arcuk egyáltalán, akkor csókolom őket. Bocsássák meg, hogy csak ennyit tudtam tenni értük.« Nem száz, csak negyvenöt év telt el azóta. S én egyre többet gondolok arra, van-e emberi arcunk még. Te bocsáss meg nekünk, kérlek.”

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blackorion93
2023. december 27. 01:57
"Fát állítani lázadás" ?! Mikor- hol?!, senkit se láttam, hogy akadályoztak volna benne.... Értem én , hogy ez egy "szofisztikált"metafora akar lenni a keresztényelnyomásra, de annak meg nevetséges...amúgymeg simán ordas nagy hazugság. "Apám férfi volt, anyám nő" mind mindenkinek valaha, aki eddig megszületett?! Persze ez is lehet metafora az lmbtq lobbi eszeveszett és ostoba nyomulására de sajnos nem az, csak egy tollba mondott mantra, mint a guruló dollár... Bátran mondhatni semmire nem gondolt a "költő", inkább egy egy parancsot teljesítő katona. "Nem félek a kortól, amelyben élnem kell" A budai villámból én se félnék, drága barátom. "ennél a szabadságnál soha, semmikor nem volt undorítóbb szabadság a világtörténelemben." tűpontos.
tizennyolcfok
2023. december 26. 19:40
"Fát állítani ma már felér egy forradalommal." ez a bajer egy elbaszott, saját buborékjában remélhetőel minél hamarabb elrohadó balfasz.
Töki
2023. december 26. 13:13
Ez viszont nagyon jó írás Zsoltikám! Aki ebben hibát keres, az tényleg 1 nem e keresztény világra való.
ekeke1
2023. december 25. 20:27
Anno még zsidó gyakornokat szopattak a Fehér Házból, de mónika lujinszki legalább nő volt. Manapság arrafelé a "demokratáknál" már buzi a divat: https://www.theguardian.com/us-news/2023/dec/19/staffer-senate-sex-video-ben-cardin Ennyit "fejlődött" a világ..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!