Életveszélyessé vált az evangélikus templom: le kellett bontani a tornyát

2023. december 22. 18:19

Az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék és a templom körüli vízelvezetés elégtelensége jelentősen hozzájárulhatott az áldatlan állapotokhoz.

2023. december 22. 18:19

Néhány nap alatt vált életveszélyessé a Baranya vármegyében található Bikal evangélikus temploma, és vált elkerülhetetlenül szükségessé a torony bontása. A rapid gyorsasággal jelentkező állapotromlás azonnali intézkedéseket követelt – tájékoztatta az Evangélikus Információs Szolgálatot Ficzere Ilona, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Építési, Ingatlanügyi és Műemléki Osztályának vezetője.

Ficzere Ilona közölte: december 15-én, múlt hét pénteken még csak egy éles, függőleges irányú repedés vált láthatóvá, hétfőre pedig már ötven centiméteres rés tátongott a torony és a templomhajó között.

A löszös talajon ilyen hirtelen süllyedt meg a torony.

Két statikai szakértő is megvizsgálta az épületet, és egybehangzó véleményük szerint nem volt más megoldás, mint a részleges bontás, melynek során a templomhajó gerincének magasságáig bontották vissza a tornyot.

A beavatkozást az is indokolta, hogy a templom közvetlen közelében két családi ház és egy tésztaüzem található, ezeket is veszélyeztette volna egy esetleges beomlás – tette hozzá az osztályvezető.

Maga a bontás sem volt veszélytelen, ezért a katasztrófavédelem bevonásával végezték,

gépek segítségével, mert a munkások sem lettek volna biztonságban, ha beengedték volna őket a falak közé.

Az okok kapcsán Ficzere Ilona elmondta: az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék, a templom körüli vízelvezetés elégtelensége szerepet játszhat a veszélyhelyzet kialakulásában.

***

Nyitókép: Evangelikus.hu

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2023. december 23. 08:09
Életveszélyessé vált EGY evangélikus templom ( nem pedig a... )
lájkbajnok
2023. december 22. 23:30
Orbánisztánban bontják a templomokat.
Kaldvi
2023. december 22. 20:28
ne ficeregjél
amaurote-2
2023. december 22. 19:45
orbán viktor főpapja németh sándor
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!