„A buli ne arról szóljon, hogy valaki már éjfél előtt fetreng és teljesen kiütötte magát” – Zacher szerint szilveszterkor mindenki sokkal többet enged meg magának

2023. december 31. 08:42

A toxiológus szerint a túlzott alkoholfogyasztás és az utcai kábítószerek használata azonban nemcsak szilveszterkor probléma.

2023. december 31. 08:42

A Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában Zacher Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy

a túlzott alkoholfogyasztás és az utcai kábítószerek használata nemcsak szilveszterkor probléma, hanem egész évben kihívást jelent a társadalomnak. 

Majd szólt arról is, hogy szilveszterkor mindenki sokkal többet enged meg magának, mint egy hagyományos napon. Megjegyezte: ez alatt egyeseknél az alkohol- és a kábítószer-fogyasztásra, a bódult állapotban való gépjárművezetésre és esetenként a szexre kell gondolni.

A buli ne arról szóljon, hogy valaki már este 11-kor fetreng és teljesen kiütötte magát, aztán én köszönök neki reggel” – hangsúlyozta.

Zacher hozzátette: „azt ajánlom mindenkinek, mérsékelten fogyasszon alkoholt, két-három sört, a pezsgőt pedig ne keverje!” 

„A szilvesztert sokan különlegesnek tartják, menjenek is bulizni az emberek, merjék magukat jól érezni, viszont ebbe bele kell építeni egy keretrendszert, amit be kell tartani” – hangsúlyozta.

A szakértők mintegy 900 féle szert monitoroznak

A toxikológus kitért a hazai drogkérdésre is. Mint fogalmazott, a szerek elleni fellépést nehezíti, hogy már olyan sokfélét lehet kapni, hogy az a szakértők számára is nehezen követhető. A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) jelenleg 900 szert monitoroz – hangzott el.

Zacher Gábor szerint az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy a kábítószerek jelentős részt az utcai nevükön vannak forgalomban. A szakértő példaként megemlítette a „kristály” nevű dizájner drogot, amelyből legalább negyvenféle létezik.

A teljes összeállítás ITT olvasható.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2023. december 31. 11:51
Zacher Gábor egy képmutató, megélhetési arc. A dolga az volna, hogy szolgáljon, nem pedig, hogy direkt befolyásoljon. Akinek van csepp értelme, az felelősen tekint az életére anélkül, hogy egy mentőorvos rendre csak igazgassa. Én sem mondom naponta senkinek, hogy fogyjál le, mert el fog törni alattad a széked! Majd észreveszed úgyis...
zakar zoltán béla
2023. december 31. 10:44
Z Boolvaary Z
sozlib_abschaum
2023. december 31. 09:23
"A buli ne arról szóljon, hogy valaki már éjfél előtt fetreng és teljesen kiütötte magát", ez a moslékos drogos (444, hvg, rtl. stb.) médiának szól?
Mátyás01
2023. december 31. 09:22
Én az éjfélt mindig megvárom, utána kezdem csak a fetrengést. :) De még sosem ébredtem Zacher Gábornál pedig nem ma kezdtem. Ahhoz nem tudom mennyit kéne inni, mondjuk egy húzóra fél liter töményet? Ki az aki ekkora marha?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!