Bloomberg: Magyarország előrelépett az EU által megkövetelt reformok terén

2023. november 28. 10:24

Matusik Tamás, az Országos Bírói Tanács elnöke szerint már „nincs háborús helyzet” a szélesebb körű igazságügyi végrehajtó szervekkel.

2023. november 28. 10:24

Matusik Tamás, az Országos Bírói Tanács elnöke szerint a magyar kormány teljesítette az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésére tett ígéretét az EU felé. A Bloomberg cikke szerint a Matusik által vezetett testület olyan bírákból áll, akik összeütközésbe kerültek az Orbán Viktor által kinevezett bíráikkal, és most megerősödik a törvénymódosítások után.

Matusik úgy fogalmazott, hogy már „nincs háborús helyzet” a szélesebb körű igazságügyi végrehajtó szervekkel, míg a testület szóvivője, Abert János, aki szintén bíró, „valódi előrelépésnek” nevezte az új jogszabályokat. A két bíró figyelmeztetett arra, hogy az igazságügyi reform jóváhagyása nem jelenti azt, hogy Magyarország teljesíti az uniós pénzek felszabadításához szükséges kritériumokat. 

Orbán számára a finanszírozás lehívása jelentős győzelem lenne – tette hozzá a cikk. 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn Budapesten találkozott a magyar miniszterelnökkel. A látogatásra nem sokkal azután került sor, hogy a magyar kormány EU-ellenes plakátkampányt indított és „szuverenitásvédelmi” törvényt vezetett be az állítólagos külföldi befolyás ellen. Orbán blokk elleni kritikái ellenére közeleg a megállapodás a befagyasztott uniós forrásokról. Az Európai Bizottság jelenleg tárgyalásokat folytat Magyarországgal a végső részletek tisztázása érdekében, és az igazságszolgáltatással kapcsolatos mérföldkövekről várhatóan még az év vége előtt döntés születik.

***

Nyitóképünk illusztráció: Távmeghallatás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Hableány-katasztrófa kapcsán indult büntetőperben. (Fotó:MTI/Máthé Zoltán)

 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

 

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. november 28. 17:25
Remélem , hogy a Főni nem adta be a derekát. Az érzékenyített bírókat el kell távolítani a bíróságokból,(tól), mert így soha nem végzünk!
Fed74
2023. november 28. 16:08
Kibírtad röhögés nélkül mikor leírtad ezt a baromságot, fideszes kutya?
hegyivadász
2023. november 28. 15:07
"Matusik Tamás, az Országos Bírói Tanács elnöke szerint a magyar kormány teljesítette az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésére tett ígéretét az EU felé." "Orbán számára a finanszírozás lehívása jelentős győzelem lenne – tette hozzá a cikk." Milyen érdekes! Teljesülnek az EU elvárásai az igazságszolgáltatás terén, de ez mégsem az EU győzelme, hanem Orbán győzelme lenne, hiszen Orbán megkaphatná az erre a kifogásra hivatkozva visszatartott EU forrásokat. Nyílt beismerése annak, hogy az EU-nak nem az igazságszolgáltatás miatt aggódott, hanem egyszerűen politikai okokból tartja vissza a pénzeket.
ekeke1
2023. november 28. 14:48
https://hu.wikipedia.org/wiki/Cserni_J%C3%A1nos_(b%C3%ADr%C3%B3) Emlékeznek még a galamusra,mihancsik zsófia elmebeteg oldalára? Na,ez a bíró volt az alapító...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!