Felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az Országház előtt az aradi vértanúk emlékére

2023. október 06. 09:32

A megemlékezés a Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódik.

2023. október 06. 09:32
VARGHA Tamás; KAJÁRI Ferenc

Katonai tiszteletadás mellett, Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Kajári Ferenc vezérőrnagy a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, péntek reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren. A rendezvényen, a többi között részt vett Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is.

A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon. A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbócra eresztését a Szózat hangjai kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái végezték. A ceremónián közreműködött a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a Nemzeti Lovas Díszegység és a Gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály tagjai is.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra 

- Aulich Lajosra, Damjanich Jánosra, Dessewffy Arisztidra, Kiss Ernőre, Knézich Károlyra, Láhner (Lahner) Györgyre, Lázár Vilmosra, Leiningen-Westerburg Károlyra, Nagysándor Józsefre, Poeltenberg Ernőre, Schweidel Józsefre, Török Ignácra, Vécsey Károlyra -, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek. A megemlékezés a Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódik.

(MTI)

Nyitókép: Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (j, hátul) és Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese (j2, hátul) jelenlétében katonai tiszteletadással ünnepélyesen felvonják, majd félárbócra engedik a nemzeti lobogót az aradi vértanúk kivégzésének 174. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2023. október 6-án.
MTI/Máthé Zoltán

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 06. 16:41
Honvéd huszárezredek 13. Hunyadi huszárezred (névadó Hunyadi János XV. századi magyar hadvezér és kormányzó) 14. Lehel huszárezred (névadó Lehel X. századi magyar hadvezér) 15. Mátyás huszárezred (névadó I. Mátyás XV. századi magyar király 16. Károlyi huszárezred (névadó Károlyi István, Pest grófja, aki 250 000 akkori forintot adott a saját vagyonából az ezred felállítására) 17. Bocskai huszárezred (névadó Bocskai VI. István magyar király XVII. század) 18. Attila huszárezred (névadó Attila isten ostora, a hunok királya V. század) De ezek a hagyományok elfogadhatatlanok a jelenlegi antiszuverenista hatalomnak, neki labanc kell.
counter-revolution
2023. október 06. 15:06
A szabadkőműves patkányok szerint gróf Apponyi Albert is áruló volt. Az a helyzet, hogy aki a forradalmárokat élteti, az mind marxista jakobinus patkány, megvezetett szerencsétlen. Éljen a Szent Korona, vesszen a szabadkőműves felforgatás, vesszen Kossuthféreg!
Akitlosz
2023. október 06. 14:22
Gróf Nádasdy Ferenc labanc volt, sohasem harcolt Magyarország szabadságáért. 18 magyar huszárezred volt 1849-ben. A mai magyar huszáralakulatoknak, ha tényleg fontos lenne a kormánynak az ország szuverenitása, akkor nekik kellene emléket állítaniuk, nem az ellenség labanc huszárjainak, Szóval csak a szokásos szégyen és gyalázat a narancssárga haza- és nemzetellenes kormányzattól. :-(
Zolotarjov
2023. október 06. 11:39
Tudjátok hülye lipcsik, március 15-ét nem külföldi titkosszolgálatok szervezték, és később a honvédsereget sem tömte fegyverrel a nyugat. Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!