Nyáry Krisztiánnak javaslom tisztelettel, hogy Kádárt hagyjuk pontosan ott, ahol van – a történelem szemétdombján

2023. szeptember 10. 07:28

Nagyon rossz vicc volt a kommunizmust kozmetikázni.

2023. szeptember 10. 07:28
Constantinovits Milán

Amióta újra pörög a Horthy-lemez, egymást érik a történelmi állásfoglalások és azok rávetítései a jelenlegi rendszerre. Ebben az értelmezési és újraértelmezési játszmában nyilvánult meg Nyáry Krisztián író, kultúrinfluencer is, aki egy laza posztban Horthyt Kádárral vetette össze.

Kettőjüket nevezte a 20. század legkártékonyabb magyar politikusának, és egy szubjektív táblázatban helyezte egymás mellé a tevékenységüket.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Nyáry Krisztián

Facebook

Idézőjel

Nemcsak vér tapad a kezükhöz, hanem jóvátehetetlen morális károkat is okoztak.

A felvezetőben azért hozzáfűzte, hogy: „Mivel őket kettejüket tartom a 20. századi magyar történelem legkártékonyabb szereplőinek, hajlamos lettem volna egyenlőségjelet tenni kettejük közé. De ez érzelmi válasz lenne, ráadásul a két korszak és benne Magyarország mozgástere sem összemérhető. Kádár például nem volt hatalomban világháborús időszakban – ezt önmagában nem lehet sem a rovására, sem a javára írni, pusztán adottság.”

Vagyis bár világosan, nyíltan nem mondja ki, 

ám azt sugallja, hogy Kádár esetében enyhébb lehet az ítélet.

Ezt erősíti a hevenyészett összevetés is, amelynek a legerősebb állítása, hogy „magyar állampolgárok százezreinek deportálása, halálba küldése” csak Horthy rendszerére igaz. A kommentelők természetesen rá is ugranak a témára, igaz, olyan is akad, aki figyelmezteti Nyáryt az efféle konyhatörténelmi zanzák komolyanvehetetlenségére.

Bár egy Facebook-poszt szintjén vázolt összevetés valóban nem tekinthető szakmai vitára alkalmas álláspontnak, mégis roppant káros. Olvasata ugyanis finom Kádár-relativizálás: vagyis igen, a legkártékonyabbak egyike volt, de azért mégsem Horthy. Az efféle méricskélést sosem tartottam párbeszédképesnek, hiszen mégis mi a kártékonyság mértékegysége? E megközelítés soha véget nem érő számháborúkba tud átcsapni, rosszabb esetben megtévedt nosztalgiázásba.

Ráadásul Kádár óvatos megemelése 

majdnem négy évtizednyi kommunizmust tesz zárójelbe.

A Horthy-korszak és bűnei messze mögöttünk, Kádár és rendszere viszont csupán a félmúlt, amelynek fogyó árnyéka azért még napjainkig nyúlik. A rendszerváltás tökéletlensége, a Kádár-rezsim kegyeltjeinek továbbmentett vagyona, a házmesterszemlélet még a közelmúlt társadalmi tapasztalatához tartozik. Míg a Horthy-korszak erényeiből és bűneiből tanultunk, a kádárizmusból még van mit tanulnunk és van mit jóvátennünk.

A Nyáry-féle összevetés értelmetlensége mellett egyébként hibás is. Csak emlékeztetőül: 

Kádár és elvtársai fojtották vérbe szovjet segítséggel 1956-ot,

ennek családi vonatkozásairól, a meghurcoltatásról, a rendszerváltásig tartó megbélyegzésről már írtam e hasábokon. És nem az én felmenőim az egyetlenek, akiket kitelepítettek, internáltak vagy épp munkatáborba kényszerítettek. Vagyis e dicstelen listán e pontot megadhatjuk Kádárnak is.

Lehetne tovább vesézni, de a lényeg, hogy Kádárt relativizálni még viccnek is rossz. Hagyjuk inkább ott, ahol van: a történelem szemétdombján.

Ezt is ajánljuk a témában

Jöjjön sürgősen, doktor úr a sebesültekhez! – Egy Corvin közi történet

Ötvenhat krónikáját jól ismerjük, azonban a történelem mindig életszerűbb, plasztikusabb az egyéni sorsokon keresztül szemlélve. Ismerjék meg a Corvin köz orvosának és egy hős pesti srácnak a történetét – egy család történetét a forradalomban, amely a személyes kötődésen túl minden elemében tükrözi a kor nyomorúságát és közhangulatát.

 

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bezerédy
2023. október 26. 12:58
1956,2006 ezt kellenne inkább párhuzamba állítani.....
gekk
2023. szeptember 10. 19:45
csapláros 2023. szeptember 10. 13:39 gekk 2023. szeptember 10. 12:30 ..."A cikkíró figyelmébe ajánlanám orbiték új, a kgb-és putyin féle, narratíváját 56-ról. Mert ugye mivel petikéék kussolnak ezzel elfogadják putyin verzióját."... Na, ja: valahogy úgy, hogy ti is elfogadjátok, hogy a szomszédos országok magyar ellenes történelemkönyveinek segítségével KIMONDOTTAN NÉPIRTÓKAT nevelnek az ottani neonáci államrendek, akik a hétköznapoktól az államigazgatás legmagasabb szintjéig gyilkolják az ottani magyarságot!!! Ennek meg még tapsoltok is, mint akik a magyarság és Magyarország elpusztításában érdekeltek, mint ahogy erre megy ki a MOSTANI orosz tankönyv mizériátok is! SZÁNALMAS! Ostoba barma, a kgb-s putyinod most mocskolta be 56-ot. Te meg erről kussolsz, mint a gazdádék. Csak nem hazárulónak teccik lenni? Mert ugye van az a pénz a fajtádnál.. .
Box Hill
2023. szeptember 10. 18:08
A szovjet kommunisták halálteljesítménye a következő korszakok végére, göngyölve: A polgárháború idején 1922 végére: 3,284,000 A NEP korszak 1928 végére: 5,484,000 A kolhozosítás, éhhalál 1935 végére: 16,924,000 A Nagy Terrorral 1938 végére: 21,269,000 A sztálini foglalással 1941 közepéig: 26,373,000 A világháborúval, 1945 közepéig: 39,426,000 A háború után 1953 végéig: 55,039,000 A poszt-sztálinista kor 1987 végéig: 61,911,000 Forrás: R. J. Rummel: Soviet Genocide and Mass Murder since 1917 (Szovjet népirtás és tömeggyilkosság 1917 óta), Transaction Publisher, 1990. Innen látszik, hogy például Hitler hatalomra jutásakor a szovjet halálteljesítmény körülbelül 12,000,000 erőszakosan, idő előtt elpusztított embernél tartott, míg hadba lépésünkkor már 26,373,000-nél. Innen látszik, hogy amikor Kádárt a szovjet tömeggyilkos rendszer hatalomra juttatta, már több mint 55 millió hulla száradt a csizmáján, amikor Horthy hatalomra került a nácizmus nulla, azaz nulla áldozatnál tartott.
Haramia
2023. szeptember 10. 18:03
Ez történész? A szakma nem tiltakozik? Politikai nézetei lehetnek, de azt ne csomagolja álságos szakmai lepelbe. Saját életművét teszi zárójelbe. Eszerint nem véletlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!