L. Simon: „Óvatosan kell fogalmazni Horthyval kapcsolatosan”

2023. szeptember 06. 21:56

„Teljesen egy platformon voltam Lázár miniszter úrral, nem gondolkodott máshogy, valószínűleg elragadta a hév” – fogalmazott.

2023. szeptember 06. 21:56

Az egész magyar politikai élet felkapta a fejét arra, amikor Lázár János Kenderesen kijelentette, hogy „Horthy három dolog: kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona”. Erre aztán a főrabbi Horthy-idézetekkel válaszolt, s azóta szinte mindenki kinyilvánította a magáét az ügyben. Még Pressman is, akinek az jutott eszébe, hogy „Orbán”.

Ezzel kapcsolatban szólalt meg L. Simon László Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója az ATV Egyenes Beszéd műsorában. Azt mondta, hogy

Horthy személyiségét rendkívül összetetten kell nézni”. 

Vitathatatlan érdemének tartja, hogy „rendkívül jól megválasztotta az ország vezetőit, politikai stabilitást hozott és az országot a teljes reménytelenségből vezette ki. 

A másik oldalon vitathatatlanul ott van, hogy nem tudta elkerülni a háborúba sodródást, nem tudta jól kezelni a németeket” – mondta a főigazgató. 

Óvatosan kell fogalmazni Horthyval kapcsolatosan, mert nem lehet, hogy csak a pozitívumokat látjuk és nem vesszük tekintetbe azon zsidó származású honfitársaink érzékenységét” 

– jegyezte meg. Arról is beszélt, hogy dolgozott együtt pár évig Lázár Jánossal és emlékszik, hogy a holokauszt 70. évfordulóján együtt csinálták az emlékbizottságot. 

„Akkor teljesen egy platformon voltam Lázár miniszter úrral, nem gondolkodott máshogy, valószínűleg elragadta a hév” 

– fogalmazott.

Nyitókép: ATV Egyenes beszéd/Képkocka

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. szeptember 09. 10:23
Az 1941-ben elfogadott ún. harmadik zsidótörvény, a 1941. évi XV. törvénycikk, már a nürnbergi faji törvények szellemében fogant, és megtiltotta többek között a zsidók és nem zsidók házasságát. A zsidó kánon és az azt értelmező rabbik nem tiltják véletlenül a vegyes vallású házasságokat, immár három ezer éve?
Namond
2023. szeptember 08. 11:48
A zsidótörvények A két világháború között Magyarországon lábra kapott az antiszemitizmus. Ennek okai között szerepel, hogy a Tanácsköztársaság diktatúráját sokan a zsidósággal azonosították, mivel annak vezetése nagyrészt zsidó származású politikusokból állott. Elterjedt volt az a nézet, hogy a keresztény köztisztviselők, értelmiségiek érvényesülését az akadályozza, hogy ezeken a pályákon a zsidó származásúak hegemóniája érvényesül. Végül a népies beállítottságú értelmiségiek azt vallották, hogy a zsidó szellemiség károsan befolyásolja, megfertőzi a magyar nemzetet. Az első két zsidótörvény (1938: XV. tc. és 1939: IV. tc.) korlátozta a zsidók számarányát a társadalmi és gazdasági élet egyes területein. Az 1941-ben elfogadott ún. harmadik zsidótörvény, a 1941. évi XV. törvénycikk, már a nürnbergi faji törvények szellemében fogant, és megtiltotta többek között a zsidók és nem zsidók házasságát.
Namond
2023. szeptember 08. 11:46
A közép-, a középfokú és a szakiskolákban oktatást végző zsidó tanárokat, a népiskolákban oktatást végző zsidó tanítókat, továbbá a zsidó községi jegyzőket (körjegyzőket) az 1943. évi január hó 1. napjáig, a zsidó kir. ítélőbírákat és a kir. ügyészségek zsidó tagjait az 1940. évi január hó 1. napjával nyugdíjazni kell, illetőleg az erre irányadó szabályok szerint a szolgálatból végkielégítéssel el kell bocsátani. Nem terjed ki ez a rendelkezés arra, aki az előbb meghatározott időpont eltelte előtt a közszolgálat más ágában nyer alkalmazást. Az izraelita hitfelekezeti vallástanárokra (vallástanítókra) és az izraelita hitfelekezet szervezeteinek, intézményeinek és intézeteinek alkalmazottaira a jelen § rendelkezései nem terjednek ki. Felhatalmaztatik a vallás- és közoktatásügyi miniszter, hogy rendelettel szabályozza az izraelita hittanító iskolák és tanfolyamok számát, szervezetét, működését és felügyeletét, valamint általában az úgynevezett héber tantárgyak oktatását.
Namond
2023. szeptember 08. 11:45
"Zsidó" törvények: 1939. évi IV. törvénycikk a zsidók közéleti és gazdasági térfoglalásának korlátozásáról 5. § Tisztviselőként vagy egyéb alkalmazottként zsidó nem léphet az állam, törvényhatóság, község, úgyszintén bármely más köztestület, közintézet vagy közüzem szolgálatába. Ez a rendelkezés a társadalombiztosító intézetek szerződött és ideiglenesen megbízott orvosaira is irányadó. A biztosító intézet elnöke az intézet zsidó szerződött orvosainak szerződéses jogviszonyát egy évi felmondással megszüntetheti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!