Gulyás Gergely: Az uniós migrációs döntés a kerítés lebontásával egyenértékű

2023. július 06. 09:35

Háború, brüsszeli migrációs paktum, rezsitámogatás – íme, a csütörtöki Kormányinfó legfontosabb bejelentései.

2023. július 06. 09:35
null

Mint arról a Mandiner előzetesen beszámolt, délelőtt 10 órára Kormányinfót hirdetett a Kormányzati Tájékoztatási Központ Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő részvételével. 

Gulyás Gergely a brüsszeli migrációs döntésről szólva elmondta: az uniós előírásoknak megfelelően menekülttáborokat kellene létrehozni, amelyek azonban, mint fogalmazott, migránsgettókká válnának, ez pedig a kerítés lebontásával lenne egyenértékű. „Magyarországnak több tízezer ember kérelmét kellene elbírálnia, és be kéne engedni ezeket az embereket. 

Az egész paktum meghívót küld több millió migránsnak (...) Mindent elkövet a kormány, hogy ezek a szabályok ne lépjenek életbe”

– hangsúlyozta. 

Gulyás beszámolt arról is, hogy a lengyel kormány is a magyar álláspontot osztotta. Brüsszel további 98,5 milliárd euró befizetését kérte a tagállamoktól, „ezt nem támogatja Magyarország, és éppen ezért most az a kérdés, hogy a korábbi támogatásokat mire költötte Ukrajna, és az unió” – mondta a miniszter.

Rezsicsökkentés: marad

A Brüsszel által elvárásként megfogalmazott rezsicsökkentés eltörlését sem támogatja Magyarország. 

Szó sem lehet a rezsicsökkentés eltörléséről és a családtámogatások megszüntetéséről”

– szögezte le Gulyás. Hozzátette: az egészségügyi kiadások megnőttek a béremelések miatt, és az oktatás területén is erre készül a kabinet, lesz tanári béremelés a következő időszakban. „A mérték és gyorsaság szempontjából kulcsfontosságú lenne, hogy a baloldal képviselői ne akadályozzák meg a béremelést” – mondta a miniszter. 170 milliárdos átcsoportosítást jelentett be Gulyás a rezsiterhek kompenzációjára a kórházak, iskolák számára. 

Nyitókép: Szentkirályi Alexandra Facebook-oldala

 

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2023. október 21. 16:12
Brüsszel további 98,5 milliárd euró befizetését kérte a tagállamoktól, „ezt nem támogatja Magyarország. Az a kérdés, hogy csak nem támogatjuk, vagy meg is vétózzuk?
nempolitizalok-0
2023. július 06. 14:13
Azért az a sajtótájékoztató alatt durva volt, amikor egy ballibsi "újságíró" azt mondja, őt felháborítja, hogy a turisztikai pályázaton olyan nyert, aki a kitörés túrán részt vett. Nyilván 13 éve irogathatja naponta, hogy diktatúra van, de megengedi magának, hogy felháborodjon azon, hogy neki nem tetsző ember nyert. Gulyás viszont nagyon profin helyretette. Amúgy vajon mit írt volna, ha Gulyás azt mondja, rendben, magának nem tetszik, visszavonjuk a támogatását. Esetleg van még valaki aki nem tetszik Önnek?
nempolitizalok-0
2023. július 06. 14:04
Létezik, hogy úgy írtak meg egy fórumot, hogy nem lehet a hsz-t javítani???? Olyan ez, mintha 30 éve írta volna vaéami amatőr.
nempolitizalok-0
2023. július 06. 14:01
Tetszik a kormány hozzállása. Nem szabad engedni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!