Megszólalt az ügyészség Orbán Viktor pisai útjáról

2023. június 18. 17:04

Hadházy Ákos hivatali visszaélés bűntette és hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentést – az ügyészség közzétette az álláspontját.

2023. június 18. 17:04
null

Hadházy Ákos feljelentést tett Orbán Viktor korábbi olaszországi, pisai utazása kapcsán. Ennek folyományaként a Központi Nyomozó Főügyészség vasárnap közleményt adott ki, az alábbiakkal:

„A feljelentés állításaival szemben a bíróság és az ügyészség egybehangzó álláspontja szerint a miniszerelnök pisai utazásánál nem történt hivatali visszaélés, illetve a honvédségi repülőgép rendelkezésre bocsátása által hűtlen kezeléssel összefüggésben kötelességszegés. A bíróság a költséghatékonyság vizsgálatát tartja még szükségesnek.

Dr. Hadházy Ákos hivatali visszaélés bűntette és hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentést Orbán Viktor miniszterelnök pisa utazásának összefüggésben. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a feljelentést – feljelentés kiegészítésének elrendelését követően – bűncselekmény hiányában elutasította. A határozattal szemben a feljelentő felülbírálati indítványt nyújtott be.

A felülbírálati indítványt elbíráló Budai Központi Kerületi Bíróság a végzése indokolásában hosszasan idézte egyetértően az ügyészség határozatában kifejtetteket. Megerősítette azt az ügyészségi álláspontot, mely szerint hivatali visszaélés sem a miniszterelnök, sem pedig más személy részéről nem valósult meg.

A hűtlen kezelés tekintetében a Magyar Honvédség mint vagyonkezelő felelőssége vizsgálható. A bíróság – ugyancsak egyetértve az ügyészséggel, egyúttal cáfolva a feljelentő állításait – rögzítette: a honvédségi repülőgép személyvédelmi feladatok ellátására történő biztosítása megfelel a jogszabályoknak, mindez a vagyonkezelő részéről kötelességszegésnek nem minősül. A bíróság annak tisztázását tartja még szükségesnek, hogy a biztonsági előírások miként viszonyulnak a költséghatékonyság igényéhez, milyen jogszabályi előírások alapján előzik meg őket. A büntetőeljárásról szóló törvény szabályai szerint – a 817/G. § (1) bekezdésének a) pontja alapján – a bírói álláspont vizsgálata törvény erejénél fogva csak nyomozás útján lehetséges.

A jogintézmény hatálybalépése óta ez a harmadik felülbírálati indítvány, amelyet a Budai Központi Kerületi Bíróság elbírált.A korábbi két esetben a bíróság a felülbírálati indítványok elutasítása mellett minden tekintetben egyetértett azzal, hogy nincs helye nyomozásnak.”

 

Nyitókép: Hadházy Ákos Facebook-oldala

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2023. július 11. 12:27
"Ezek Zelenszkij feltételei a NATO-val szemben. Az ukrán elnök szerint máskülönben nincs érdemi jelentősége a litvániai csúcstalálkozónak." ••• Nehogy már a farok csóváljon egy másik kutyát! :DDD Mi a szervezeti kapcsolat ill. összefüggés a Zongoránszkíj és a NATO között? Ha semmi, akkor semmi köze hozzá… :DDD
Isten jobb keze
2023. június 20. 01:24
Nekem a Lázár János nyílt fenyegetése tetszik most nagyon Hódmezővásárhellyel kapcsolatban! Egy demokratikus országban ez egyenlő a börtönnel .. de itt? Tessék mondani fideszes szavazók, mit szólnak hozzá??
KBA98
2023. június 19. 16:59
Ez a mocskos szemét a miniszterelnököz jelentette fel? Saját magát mikor jelenti fel? Vagy mikor ássák már el?
Kussoljbarom
2023. június 19. 16:30
A lónak a faszát igazasd szarhaázi akos
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!