Csak a kérdőjelek sokasodnak a DatAdat körül

2023. június 28. 16:43

Szigetvári Viktorék továbbra is mindent tagadnak, pedig párhuzamosan több vizsgálat is folyik a cégcsoport tavalyi tevékenységei miatt.

2023. június 28. 16:43
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Határozottan tagadta a DatAdatra vonatkozó megállapításokat a Telexnek nyilatkozva Szigetvári Viktor, a cég ügyvezetője, Bajnai Gordon volt kormányfő egykori államtitkára, az ellenzék külföldi kampánytámogatásairól szóló titkosszolgálati jelentés pár napja nyilvánosságra hozott újabb részére reagálva. 

A jelentés szerint a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom, az Oraculum 2020 Kft. és a DatAdat-csoport mellett – főként valutában – jelentős összeg áramlott a Karácsony Gergely főpolgármester által alapított Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számlájára is.

A DatAdat Professional Kft. számlaforgalmi adatainak vizsgálata alapján kiderült, hogy

Karácsony egyesülete összesen több mint 616,5 millió forint értékben rendelt meg szolgáltatást a cégtől.

Karácsony érdekes magyarázattal állt elő, állítása szerint a több száz forintos támogatás nem más, mint zárt adománygyűjtő láda útján gyűjtött mikroadomány.

Az már korábban kiderült, hogy Márki-Zay Péter mozgalma 1,85 milliárd forintnyi támogatást kapott külföldről az Action for Democracy (AD) nevű szervezeten keresztül, amelyet Korányi Dávid, Karácsony Gergely és Bajnai Gordon korábbi tanácsadója vezet.

Korányiék tagadták, hogy közük lenne az ellenzéki kampánytámogatáshoz, pedig ezt maga Márki-Zay is elismerte. A külföldi befolyásolási kísérletről itt írtunk bővebben. 

Márki-Zayék az AD-től kapott pénz jelentős részét (1,4 milliárdot) különböző szolgáltatások ellentételezéseként továbbutalták a DatAdat Gmbh-nak. 

Az összeg több mint fele (nagyjából 700 millió forint) került a DatAdat Pofessional Kft-hez, amely a jelentés szerint választási projektcégként működött.

Nem ma kezdték

A most nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés szerint a külföldi kampánytámogatásokat elosztó DatAdat GmbH osztrák céget még 2020-ban alapították – feltehetően már a 2022-es választásra. A csoport első vállalkozását ugyanakkor már 2016 decemberében létrehozták. Ezután még két kft.-t hoztak létre Magyarországon (DatAdat HR Kft. és Datalyze Researc Kft.), majd külföldön is bejegyeztek még kettőt (Datapraxis OÜ és DatAdat OÜ) méghozzá Észtországban, ahol a DatAdat tulajdonosai további vállalkozásokba is belefogtak, amelyek tranzakciós kapcsolatban álltak a cégcsoport többi tagjával. 

DatAdat cégcsoport végső tulajdonosa a jelentés szerint egy amerikai alapkezelő. A csoport adatalapú marketing-tanácsadással, kutatással és adatszolgáltatással foglalkozik, és meg nem erősített információk szerint ők bonyolították az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választást is 2022-ben. Ugyanakkor titkosszolgálati vizsgálat szerint 

a cégcsoport megrendeléseinek elenyésző hányadát teszik ki a piaci ügyfelek. 

Visszatérve a cégtörténetre: a Gmbh létrehozása után megfigyelhető volt, hogy az addigi tulajdonlási viszonyokat felváltotta a leányvállalati modell. A magyar cégeket – feltehetően a NAV és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálata miatt – a tulajdonosi kör „elengedte”.

Az osztrák cég a külföldi támogatásokat elsősorban a magyar leányvállalatnak, a DatAdat Professional Kft.-nek utalta tovább,

amely az ellenzék kampányában részt vevő szervezetektől kapott megrendeléseket. A NAV online számlázási rendszere, illetve a rendelkezésre álló számlainformációk alapján 2021. január 1. és 2022. szeptember 21. között 3,3 milliárd forint összegben bocsátott ki számlát az ellenzékhez köthető politikai szervezeteknek. 

Ismerős nevek 

A DatAdat Professional közvetítőként funkcionált, amely a megrendeléseket különböző alvállalkozók felé számlázta tovább.

Ahogy a jelentés kitér rá,

a magyar cégek felett a legnagyobb befolyással Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kabinetfőnöke, a Bajnai-kormány titokminisztere rendelkezik.

A sorban utána Dessewfy Tibor, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány tanácsadója, az ELTE Társadalomtudományi Karának oktatója áll. A magyarországi DatAdat cégekben jelentős tulajdoni hányaddal rendelkezik Bajnai Gordon volt miniszterelnök és a cikk elején említett Szigetvári Viktor. Ő 9,9 százalékban tulajdonosa a DatAdat Professional-nek, de a többi magyar cégben nem jelenik meg közvetlenül. Ehelyett Ficsor mellett inkább a külföldi cégekben rendelkezik befolyással. 

A külföldi kampányfinanszírozás kapcsán költségvetési csalás gyanújával indult nyomozás során a Nemzeti Adó ás Vámhivatal többször is házkutatást tartott a DatAdat Professional Kft.-nél, amelynek könyvelését egy borsodi kisfaluban találták meg

A cég a tavalyi választás kapcsán az ellenzéki támogatók buszoztatása kapcsán is képbe került.

Nyitókép: Szigetvári Viktor, még az Együtt miniszterelnök-jelöltjeként 2018-ban. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán) 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2023. június 28. 20:45
Még emlékeztek? Eszem a fikám...
Kristály
2023. június 28. 20:45
Az ELTE professzora mit oktat????? Hogyan kell külföldi puccs pénzeket láthatattlanná tenni és nyomort hozni az országra. Vajon kiszorozta a diákoknak hány százalék a kamat és mennyi lesz a visszatéritési végeredmény. Ez a porf még tanít?? Elég baj az.
szürkeSzarvas
2023. június 28. 18:55
Szép 1 társaság. Tisztán látható,hogy a magyarellenes usai CIA és/ vagy egyéb zsidópénz közvetitéséből és részbeni lenyúlásábol élnek.
kunfia
2023. június 28. 18:42
Jogállamban a bűnözők ellen nem cikkek, hanem ítéletek születnek. Nincs jogállam, vagy megint hazudoztok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!