Csák János spekulációnak és nyomásgyakorlásnak tartja, ami az Opera-ügyben történt

2023. június 08. 16:00

A tárcavezető a pályázat körülményeiről beszélt a Mandinernek. Exkluzív!

2023. június 08. 16:00
null
Őry Krisztina
Őry Krisztina

Első ízben szólalt meg Csák János miniszter a lezárult Opera-igazgatói pályázatról hetilapunk legújabb számában!

„A sajtóban zömében spekulációk jelentek meg, és nyilván érdekérvényesítés, nyomásgyakorlás is lehetett a céljuk” – reagált a kulturális tárca vezetője a bennfentes információkat és a pályázatot övező felfokozott érdeklődést firtató kérdésünkre, hozzátéve, hogy az érdeklődés szerinte gerjesztett és mesterséges volt. „Az elején megmondtam, hogy semmilyen jelölttel nem fogok találkozni, és nem fogok a témában nyilatkozni” – szögezte le lapunknak Csák János. 

Arra a kérdésünkre, hogy mit szólt a vezetőválasztás folyamata során bizonyos portálokon megszellőztetett információkhoz, a miniszter így felelt: „A szivárogtatásokon megrökönyödtem. Az eddigi pályámon zömében szabálytartó emberekkel dolgoztam.

Arra a felvetésre pedig, hogy a végül eltért-e a szakmai bizottság javaslatától, s ha igen, mi alapján hozta meg a döntését, a tárcavezető e szavakkal válaszolt: 

„A szakmai bizottsággal folytatott konzultáció után három súlyponti tényező alapján döntöttem. Az első a jelölt szakmai beágyazottsága a kulturális szféra egészébe, a második, hogy van-e vezetői tapasztalata nagy szervezet irányításában. A harmadik pedig, hogy jártas-e a válságkezelésben. A jelöltek közül mindenki jó volt valamiben, végül úgy láttam, e három kombinációjában Ókovács Szilveszter kezében van a legjobb helyen az Operaház irányítása.”

Most, hogy az újraválasztott főigazgató tizenkét év után újabb öt évre kapott bizalmat, ő lesz a leghosszabban regnáló Opera­intendáns, akinek neve az annalesekben Ókovács-korszakként kerül majd be, fogalmazott Csák János.

 

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2023. június 11. 08:22
A nemzeti opera nem lehet a belterjes "művészvilág" játszótere. A dalnokok daloljanak! Szilveszter bizonyította, hogy nagyon is alkalmas a vezetésre!
KBA98
2023. június 09. 17:11
Ókovács Szilveszter heroikus munkát végzett! A többiek nem érdekelnek. Az énekesek énekeljenek, a dirigens dirigáljon, de az Operaházat hagyják békén!
amt17
2023. június 09. 16:12
Hát így kívülről nézve,úgy tűnt hogy a miniszter más főigazgatót szeretett volna,azért írt ki új pályázatot, sokan ezt biztatásnak vették és pályáztak( lehet bátorították is őket.). Ókovács Szilveszternek viszont erősebb támogatottsága volt "valahonnan" mint a miniszternek, aki kénytelen volt visszakozni.Így rosszul jött ki ebből a bíráló bizottság, miniszter és a nem nyertes jelöltek is. Más oldalról nézve Ókovács Szilveszter elhivatott vezető, meggyőző amit tesz az Operáért, nem elefánt porcelánboltban stílusú vezető, mint oly sokan.
gyaloggos
2023. június 09. 11:15
SAJNÁLATOS ez így, mindenképpen. EDDIG az OPERA körül rendben mentek a dolgok, most egy TÖRÉS keletkezett ott is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!