Évek óta kampányol a magyar kormány ellen az amerikaiak által pénzelt Facebook-oldal

2023. május 02. 17:59

A magyar külügy már 2020-ban jelezte fenntartásait a budapesti amerikai nagykövetség felé a Nyugati Pályán oldal hirdetései miatt.

2023. május 02. 17:59
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Háborúpárti hirdetésekkel árasztotta el a Facebookot az egyebek mellett az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége által is támogatott Nyugati Pályán nevű oldal – hívta fel a figyelmet pár napja a Magyar Nemzet. A cikk szerint a budapesti kormány ellen is kampányoló, 2020 februárjában létrehozott, nagyjából harmincezer követővel rendelkező blog közel 139 millió forintot költött hirdetésekre, amivel a 13. helyet foglalják el a rangsorban.

Milliók mennek a hirdetésekre

A Facebook hirdetési adatai szerint 400-450 ezer forintot költöttek például arra a kampányra, amely szerint letartóztatási parancsot adtak ki Vlagyimir Putyin ellen, és

több mint 1 milliót arra, amely szerint magyar kormány hátrányos szerződést kötött az orosz elnökkel.

Emiatt szerintük a magyar emberek 50 százalékkal többet fizetnek a palackos gázért, mint tavaly ilyenkor. Egy hasonló hirdetésre, amely azt reklámozza, hogy „A magyar népet csúnyán átverték az olcsó orosz gáz hazugságával” szintén több mint egymilliót költöttek el.

Az oldal adataiból az is kiderül, hogy a hirdetéseket a 2002-ben alapított Splendidea Communications Kft. finanszírozza, amelynek árbevétele 2020-ban 232 millió, 2021-ben viszont már csaknem 300 millió forint volt.

Mint a Magyar Nemzet cikke is felhívja a figyelmet, a Splendidea a kormányváltás előtt Privy Council Communications Tanácsadó Kft. néven is futott. Az akkori cég a Somogyi Zoltán által igazgatott Capital Group cégcsoport tagja volt.

Ahogy pedig nemrég kiderült, az USA nagykövetségének nemrég indított „Ruszkik haza” plakátkampányát Somogyi Zoltán cége is segítette. A hirdetés természetesen megtalálható az oldalon is. 

A külügy már korábban tiltakozott

A Nyugati Pályán célja, „hogy megszólítsa azokat, akiket érdekel Magyarország jelene és jövője, az, hogy merre, milyen pályán haladunk. Mi úgy gondoljuk, Magyarország a Nyugathoz tartozik, és a jövőben is a nyugati pályán érdemes folytatnia”. Azonban

Az oldal akkoriban az orosz hitelből finanszírozott Paks 2 érdekelte a legjobban, több szempontból is bírálták a beruházást.

Az Index megkeresésére a külügyi tárca akkor azt válaszolta, hogy „a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is tudomása van a szóban forgó oldalról, a megjelent tartalmakkal kapcsolatos fenntartásokat a KKM jelezte az Egyesült Államok nagykövetsége felé”.

Mi is megkerestük a minisztériumot, hogy mit szólnak a mostani hirdetésekhez, jelzik-e újra fenntartásaikat a nagykövetség felé, de egyelőre nem kaptunk választ.

Nyitókép: Nyugati Pályán / Facebook

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
McFoker
2023. május 03. 10:42
A magyar kormány pedig több, mint egy évtizede hirdet konteós baromságokat az adófizetők pénzéből. Évente cirka százmilliárd megy el Rogán baromságaira.
Jacques Foche
2023. május 02. 22:00
A nyitókép zseniális. Hazug propaganda, de el kell ismerni, nagyon ott van.
Borossy
2023. május 02. 21:00
Kik működtetik az oldalt, kik írják a posztokat?
elfújta az ellenszél
2023. május 02. 20:53
Az ilyen oldalak hasznos segítséget nyújthatnak az eligazodásban. Néha amikor nem tudja a zember hogyan viszonyuljon, csak el kell olvasni és a fordítottja bejön
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!