Varga Mihály: Védelmi költségvetés jön, a rezsicsökkentés kivezetésének brüsszeli ötletét pedig elutasítja a kormány

2023. május 25. 15:00

A kormány megvédi a rezsicsökkentést, hangsúlyozta a csütörtöki sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszer.

2023. május 25. 15:00
null

A sajtótájékoztató kezdetén a kormányszóvivő bejelentette, szerdán nem ülésezett a kormány, ugyanakkor a költségvetés témája Kormányinfót érdemel, amelyen ezúttal részt vett Varga Mihály is.

A pénzügyminiszter bejelentette, a Költségvetési Tanács már véleményezte is a jövő évi költségvetés tervezetét, amely a kormány szándéka szerint megvédi a családokat, a munkahelyeket és a nyugdíjakat.

A jövő évi egy védelmi költségvetés,

mondta a miniszter, aki hangsúlyozta: a cél a korábban elért célok védelme. Megerősödik majd a Honvédelmi Alap, megmaradnak a családvédelmi kedvezmények és biztosítják a rezsivédelmi alap forrásait is, ahogyan továbbra is garantálják a teljes egészében visszaépített 13. havi nyugdíj folyósítását. A kormány tovább erősíti a honvédelmi erőket is, tette hozzá.

Megvédik a rezsicsökkentést

Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány célja továbbra is az, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból. Mint mondta, az elhibázott brüsszeli szankciós politika hatására az egész kontinensen magasak a rezsiárak, a magyar családok azonban a legalacsonyabb rezsiárakat fizetik. Ennek fenntartása érdekében az extraprofit-adókból továbbra is fenntartják a rezsivédelmi alapot és annak bevételi oldalát. 

Varga értékelése szerint a költségvetés 2022-ben is jól teljesített, az idei cél pedig továbbra is a növekedés megtartása. Idén 1,5%-os, a jövő évben 4% körüli növekedést tűz ki célul a kormányzat. A tárcavezető hozzátette: a célok elérését nehezíti a szankciós politika és maga a háború. A jövő évi költségvetést 2,9%-os hiánnyal kalkulálja a kabinet. 

A miniszter szerint csökkenő pályára állhat az infláció, amely éves szinten 6% körülire mérséklődik, ez egyben a kabinet célkitűzése is. 255 milliárdos, a GDP 0,3%-át meghaladó központi tartalékkal is rendelkezik majd a jövő évi költségvetés, tette hozzá, amelyet az instabil gazdasági és geopolitikai környezettel indokolt. Mint mondta, a családtámogatási rendszer megújítása mellett is több mint három és félszer több jut majd családtámogatásokra, mint 2010-ben.

Hasonlóképpen biztosított a nyugdíjasok és a nyugdíjak védelme is. 

összegezte az elmondottakat a pénzügyminiszter. 

A kormány kitart amellett, hogy a tavaszi-nyári ülésszakon elfogadják a költségvetést, ellentétben a Költségvetési Tanács javaslatával – mondta egy kérdésre Varga Mihály. Hozzátette: fél évet tudnak így adni a családoknak, vállalatoknak hogy felkészüljenek a jövő évi költségvesére. A miniszter közölte: jövő kedden benyújtja a büdzsé tervezetét az Országgyűlésnek. 

Gulyás Gergely miniszter a sajtótájékoztatón arról beszélt, Magyarország fontosnak tartja a költségvetési hiány mérséklésének célját, itthon a kormány még a választási évben is figyelt erre a célra és még válságos időkben is ragaszkodik hozzá. 

Magyarország elutasítja a rezsicsökkentés kivezetésének brüsszeli ötletét, továbbra is életben marad a rezsicsökkentés,

jelentette be Gulyás Gergely. Reagált Johannes Hahn biztos szavaira is. Mint mondta, Magyarország még tárgyal a bizottsággal a helyreállítási alap és az uniós költségvetés tekintetében is, hazánk teljesítette az EB által szabott feltételeket. Júniusban, vagy legkésőbb július elején már számlákat is tudunk küldeni Brüsszelbe, húzta alá a miniszter. Optimizmusának adott hangot, hogy az országnak járó uniós források hamarosan megérkezhetnek. 

Euró még nem lesz, az árstop marad

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely nyomatékosította: az Európai Parlamentnek nincs hatásköre arra vonatkozóan, hogy elvegye Magyarországtól a soros uniós elnökség feladatkörét. Mint mondta,

az Európai Parlamentnek ebbe épp akkora beleszólása van, mint az azeri parlamentnek, bár utóbbit nem akarja megsérteni ezzel a párhuzammal. 

Nem tervezzük az euró bevezetését – mondta Varga Mihály, hozzátéve, hogy nincs is céldátum.

Az árstopokkal kapcsolatban folyamatosan monitorozzák  a helyzetet, az inflációtól függ, hogy mikor lehet majd kivezetni ezt az intézkedést.

A fővárosnak soha nem volt ennyi adóbevétele és ez csak növekedni fog – mondta a Varga Mihály a főváros hitelfelvétele kapcsán, amit emiatt érthetetlennek nevezett.

A pénzügyminiszter megerősítette, hogy az extraprofitadót kivezetik 2024-től. A Mandiner kérdésére elmondta: azt, hogy kit hogyan érint majd ez az adóforma, később, a részletszabályok tartalmazzák majd. Hogy várható-e csökkentés, arra Varga íg reagált:

ez a kormány az adócsökkentések kormánya. 

Gulyás Gergely a választási törvény módosítása kapcsán a Mandinernek megerősítette, hogy a héten elfogadott módosítás mellett még a tavaszi ülésszakon az Országgyűlés elé kerülhet a kampányfinanszírozást érintő módosító javaslat. Sőt, később az országgyűlési választókörzetek esetében is módosításra lesz majd szükség a népességarány-változások miatt. 

A debreceni oltóanyaggyárról Varga Mihály elmondta: igaz, csúszás van a kivitelezésben, de folyamatban van a beruházás.

Ha valaki a támogatásunkat kéri, akkor ne viselkedjen úgy, mintha az ellenségünk lenne – reagált Gulyás Gergely arra, hogy Magyarország megvétózta az újabb szankciókat, illetve az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, amiért az ukránok felvették a nemzetközi háborús szponzorok listájára az OTP Bankot.

A sajtótájékoztatón elhangzottakat itt hallgathatja meg: 

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lauder Stenonis..
2023. május 26. 07:32
2023. április Magyar infláció: 24% Cseh infláció: 14% Román infláció: 11,5% Eurozóna infláció: 7%
Isten jobb keze
2023. május 26. 01:40
A sok Fideszes birka be is szopja ezt a maszlagot, amit a magyar kormány eléjük tesz, jól elfordítva, eltorzítva!
tapir32
2023. május 25. 22:51
A szankciók miatti energia áremelkedés jelentős többlet halálozást okozott Nyugat-Európában.
gyaloggos
2023. május 25. 19:44
VARGA miniszter úr abban téved, hogy ama háború 2024- ben is folytatódik. EZ évben vége lesz, ez szinte biztos. AZ USA HELYZETE ezt predesztrinálja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!