Áthallásos versek lepték el Szeged utcáit

2023. április 11. 21:26

A Quimby énekesének monológját, a Varangykirályt a Széchenyi térre írták fel krétával.

2023. április 11. 21:26
null

1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik Magyarországon a magyar költészet napját. Ez alkalomból országszerte szerveznek különböző eseményeket, nem ritkán pedig villámcsődülettel vagy köztéri performansszal hívják fel a magyar költészet gazdagságára a figyelmet.

A Szegeder.hu arról számolt be, hogy az Egységes Szülői Front, – amely alapvetően az oktatás szabadságáért, a demokratikus elvekért áll ki –, is csatlakozott a megmozdulásokhoz. Április 11-ére egy akciót szerveztek, mely során „számukra fontos üzenettel bíró verseket” osztottak meg a város különböző pontjain.

Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című művét a Gedói iskola elé írták fel krétával, az SZTE rektori épülete elé a Dugonics téri szökőkúthoz, Juhász Gyula versrészlete mellé pedig ugyancsak egy Petőfi-költemény, a Dicsőséges nagyurak került.

A Széchenyi térre pedig Kiss Tibornak, a Quimby zenekar énekesének kormánykritikus alkotását, a Varangykirályt írták fel. A mű még 2017-ben vált ismertté, akkor a zenész Veiszer Alinda Hír TV-n futó műsorában adta elő a monológját – idézte fel a Szegeder.

A mű teljes szövege ITT olvasható.

Nyitókép: Egységes Szülői Front Facebook-oldala

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2023. április 13. 20:39
"a demokratikus elvekért áll ki" - Az jó. És az mi...?
Kun Béla
2023. április 13. 09:14
Szegeden ? Nem az a városunk ahol Március 15 - nem tüzik ki a magyar lobogóinkat ? Ergo büdös kommer szutyok !
Volo
2023. április 12. 20:39
"... az oktatás szabadságáért...." Na ez az a szöveg, amitől aztán végleg felmegy az agyvizem! Ez nem jelent semmit, nincs semmi értelme, egy olyan lózung, amit emlegetnek, anélkül, hogy bárki is elmondaná mi a fasz is ez! Bezzeg a finnek! A finn oktatási rendszer... na az aztán.... Szóval oktatás szabadsága: Finnprszágban nincs magán iskola! Az állam nem tűri, hogy bárki is az állam érdekeivel szemben oktasson! Az, hogy mit tanít a tanár, az is az állam által meghatározott követelményrendszer szerint történik! Viszont ( na itt a szabadság ! ) , hohy hogyan történjen azoktATÁS, ÁLLVA, ÜLVE, KÖRBE ÜLVE, NETÁN LIBASORBAN ÜLVE...STB, NA EZ TÉNYLEG A TANÁR DÖNTÉSE. Szóval PDSZ ?
Igazszó
2023. április 12. 11:46
Diktatúra van. Elnyomás van. Nincs szólásszabadság. Hazudják a zsidó kommunista hazaárulók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!