Román harckocsik vonultak Csíkszeredán december elseje alkalmából

2022. december 01. 17:57

A légi parádé azonban az időjárás miatt elmaradt.

2022. december 01. 17:57
null

Kedvezőtlen időjárási körülmények miatt elmaradt a beígért légi parádé Csíkszeredában a december elsejei ünnepségen. A katonai díszszemlét és az ünnepi felvonulást megtartották, ami alatt útlezárások voltak érvényben a városközpontban – számol be a Székelyhon, amely galériát is közöl, melyen megcsodálhatjuk a „földhözragadt” december elsejei román ünnepet.

„Földhözragadt" román ünnep Csíkszeredában

Kedvezőtlen időjárási körülmények miatt elmaradt a beígért légi parádé Csíkszeredában a december elsejei ünnepségen. A katonai díszszemlét és az ünnepi felvonulást megtartották, ami alatt útlezárások voltak érvényben a városközpontban. Kedvezőtlen időjárási körülmények miatt elmaradt a beígért légi parádé Csíkszeredában a december elsejei ünnepségen.

Egyébként a parádén, amely az elmaradt légi bemutató miatt ugyanúgy zajlott, mint az elmúlt években, jelen volt egy francia NATO-különítmény is.

Ismert: 1918. december 1-jén tartották meg a gyulafehérvári román nagygyűlést, amelyen megszavazták a határozatot, amely „Erdély és az akkori Román Királyság egyesülését” mondta ki.

Miután a magyarországi nemzetiségeknek nem sikerült a kollektív jogok kivívása, az 1910-es évekre a szeparatizmus és az „anyaországgal” való egyesülés felé fordultak. Az Osztrák–Magyar Monarchia I. világháborús katonai veresége és az ennek nyomán kitörő forradalmak zűrzavara alkalmat teremtett az elszakadásra. A románok ünnepéről az Európai Néppárt is megemlékezett.

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2022. december 02. 06:49
"A régi mániám, tankkal végigmenni Románián..."
zsolti123
2022. december 02. 02:11
"Kedvezőtlen időjárási körülmények miatt elmaradt a beígért légi parádé Csíkszeredában " Lelki szemeim előtt a kép: -Minden oldalról támad az ellen! -Várjanak egy kicsit, amíg fölszáll a köd...
letsgobrandon
2022. december 01. 22:31
Bárcsak megbaszódna az USA a banderistáknak meg az Oláhoknak is végük lenne kurvagyorsan
Csányi Gyuri
2022. december 01. 22:10
Nem sok vidám arcot látni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!