Karácsony: Nem járható út, hogy a kormány olcsó gázt vesz az agresszortól

2022. október 15. 13:43

A városvezetés számításai szerint a kormány eddig összesen 164 milliárd forintot vont el tőlük.

2022. október 15. 13:43
null

Közel egy órás előadásban értékelte Karácsony Gergely a városvezetés elmúlt három évét – számolt be a HVG. A portálon azt írják: a főpolgármester elmondása szerint nem elégedett az elmúlt három év mérlegével – hiába sorolta fél órán keresztül, hogy szerinte milyen sokat tettek a városért – hiszen ha nem sűrűsödött volna három válság is ezekbe az évekbe, sokkal többet is tehettek volna.

Intézkedésekben a kormány előtt

A három válság egyikeként a kormányzati elvonásokat azonosította: mint mondta,

számításaik szerint a kormány eddig összesen 164 milliárd forintot vont el tőlük.

A koronavírus és az energiaválság között azonban talált közös pontot: Karácsony narratívája szerint a főváros mindkét válságban a kormány előtt járt intézkedésekben, a kormány pedig elsőre ekézte ezeket az intézkedéseket, majd átvette azokat – legyen szó akár a kötelező maszkviselésről, akár a spórolásról.

Nem lehet olcsó gázt venni az agresszortól

A Karácsonyt kérdező Barabás Richárd külön blokkot szánt az orosz-ukrán háború fővárosra gyakorolt hatásainak, a főpolgármester ebben a keretben beszélt Budapest és saját jövőképéről is. Mint mondta, szerinte egy teljesen fekete-fehér helyzetben

nem lehet a nemzeti érdeket szem előtt tartva szürkének maradni, a kormány mégis ezzel próbálkozik.

Azonban felfogása szerint minden rosszban van valami jó is: szerinte a háború legalább arra rámutatott, hogy az energiafüggőséggel kezdeni kell valamit. Karácsony azonban nem tartja járható útnak, hogy a kormány a háború árnyékában próbálja az olcsó gázt szerezni az agresszortól. Ezt két érvvel is indokolta: egyrészt szerinte túl magas áron teszik ezt, másrészt viszont azért, mert szerinte a magyar történelem legnagyobb traumái abból fakadnak, hogy a vezetők ügyeskedni próbáltak egy fekete-fehér helyzetben és így a rossz oldalt választották.

Megújuló energiából nem lehet háborút finanszírozni

Ha az autoriter vezető kezében fosszilis energiára épülő erőforrás van, akkor azt a saját céljára fogja fordítani, minden háború ezzel függ össze – mondta a főpolgármester, aki szerint viszont a megújuló energiából nem lehet háborút finanszírozni, így a

Barabás arra vonatkozó kérdésére, hogy hogyan lehet ebből a koncepcióból városfejlesztési terv, Karácsony azt mondta, azon dolgoznak, hogy azt az energiát, amit Budapest jelenleg felhasznál, 2030-ra megtermelje magának a főváros. Mindemellett a válság közben nem lehet megszorítani: nem zárják be például közösségi tereiket, hanem melegedőket alakítanak ki bennük és rezsitámogatási rendszert is indítottak.

„Világos, hogy mit kell tenni 2030-ig. Azonban ehhez túl kell élnünk 2023-at. Nem tudom, hogy fogjuk megcsinálni, de eddig valahogy mindent megoldottunk. (…) Ha 2023-at túléljük, 2024-et megnyerjük” – fogalmazott Karácsony. 

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

 

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2022. október 16. 17:27
Na te azután nagyon tudod mi járható és mi nem,eszetlen f@szkalap.
elfújta az ellenszél
2022. október 16. 10:49
''Klímaküzdelem'' az valami olyan lehet mint a békeharc. Németország példája mutatja hova vezet ez: újra indítják a széntüzelésű erőműveket, miközben a csővezeték robbantás miatt kiszabadult gázzal a Balti tenger vizéből csinálnak szódát Németország barátai
Nem liberális
2022. október 16. 08:37
Pénzt pénzt pénzt.... ócska kurva vagyok. Pénzt pénzt pénzt... akkor élvezek..
konfucius
2022. október 16. 07:54
:D hát ez hülye. De bizony, nagyon is járható út ez, kedves geli. Ez az egyetlen járható út. Ugyanis máshonnan nem tudunk elég gázt venni, te idióta fasz. Egyébként ha igaz lenne a 164 milliárd elvonás, még akkor is pluszban vagytok, a Tarlós által nektek hagyott 180 milliárdból még kell lennie ugyebár. De három éve folyamatosan csak siránkozol, a pénzt, a budapestiek pénzét, az ország pénzét közben megállás nélkül tolod az éheseidnek, hátha nem ásnak el. A város közben meg lerohad. Szar hazug disznó vagy, geli. Takarodj a városházáról!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!