Jogász: A baloldali pártoknak azt kell bizonyítaniuk, hogy az MMM-től közvetve sem jutottak vagyoni előnyhöz külföldi forrásokból

2022. szeptember 09. 10:06

Ez „nem lesz könnyű” – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán.

2022. szeptember 09. 10:06
null

Az ellenzéki pártoknak kormányra kerülésük esetén benyújtották volna a számlát azok a körök, amelyek pénzt fektettek az ő kampányukba – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Horváth József.

A biztonságpolitikai szakértő szerint ennek számos módja lehetett volna: felvásárlás, állami tulajdonban lévő, jól jövedelmező üzletágak megszerzése, egyebek. A szakértő rámutatott:

egyértelműen nemzetbiztonsági kockázatnak minősül, ha ellenőrizetlen, tisztázatlan tulajdoni hátterű szervezeteken keresztül külföldről befolyásolják a magyar belpolitikai folyamatokat.

Éppen ezért a nemzetbiztonsági törvény mihamarabbi módosítására van szükség, hiszen a jogszabályt hozzá kell alakítani a jelenkor kihívásaihoz – jelentette ki a volt titkosszolgálati vezető.

Az ország szuverenitása nem sérülhet

Horváth József elmondta, a nemzetbiztonsági kockázat fogalmának újradefiniálása elkerülhetetlen, a pártoknak konszenzusra kell jutniuk abban az alapvető kérdésben, hogy

az ország szuverenitása nem sérülhet semmiféle külföldi befolyás által, ez minden politikai szereplő érdeke, ez alól senki nem lehet kivétel. 

A szakértő úgy véli, azokat a szervezeteket, alapítványokat, cégeket, amelyek pártokat, kampányokat finanszíroznak, mindenképpen át kellene világítania a titkosszolgálatoknak. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a támogatást elfogadó politikai köröknek fogalmuk sincs arról, valójában kik állnak a „jótékonyan adakozó” szervezetek mögött. Ezek szélsőséges esetekben lehetnek ellenérdekelt titkosszolgálatok, de még szervezett bűnözői körök is – hangsúlyozta.

„Több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból”

Ismert, az ellenzék volt közös kormányfőjelöltje,

Az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány egy tételben küldte ezt az összeget, de azt állította, korábban más utalások is jöttek ettől a szervezettől, és a forrásokat a tengerentúlon sok donor adta össze. Azt is mondta, nem hiszi, hogy Soros György adományozott volna pénzt nekik.

Ezt kell bizonyítania a baloldali pártoknak

Ifjabb Lomnici Zoltán a Magyar Nemzetnek elmondta, az Állami Számvevőszéknek, illetve az illetékes nyomozóhatóságnak van hatásköre kivizsgálni a történteket. A jogász ugyanakkor rávilágított:

párt névtelen adományt, valamint külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el.

A baloldali pártoknak azt kell bizonyítaniuk, az MMM-től közvetve sem jutottak vagyoni előnyhöz külföldi forrásokból, ami nem lesz könnyű szerinte.

 

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2022. szeptember 10. 10:04
Bilincsbe velük!
KBA98
2022. szeptember 09. 15:40
Bidéhez már most is hasonlít, de egyben Ferire is hajaz, mert hazudni azt tud!
madar299
2022. szeptember 09. 12:38
Amcsi pénzből u.azt akartátok mint ami Ukrajnába történt. Nettó hazaárulás , a szegedi csillagban a helyetek 100 évre + teljes vagyonelkobzás. Ez talán észheztéríti a moslékot !
Kronossus
2022. szeptember 09. 12:01
Oszt böribe mikor megy a mindent is tudó márki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!