Zacher Gábor: Az Elf Bar az új járvány

2022. június 13. 10:21

A tinédzserek körében viharos sebességgel terjedő Elf Barnak komoly veszélye is van a toxikológus szerint, ugyanis a különböző aromaanyagokat tartalmazó gőz is károsíthatja a tüdőt.

2022. június 13. 10:21
null

„Ez egy új járvány”mondta Zacher Gábor az Elf Barról az RTL Klubnak. A toxikológus szerint aggasztó, hogy milyen keveset lehet tudni erről a termékről, ugyanakkor azt biztosan tudni, hogy nikotint tartalmaz, ami pedig függőséget okoz – tette hozzá.

Elmondása szerint sutba dobhatjuk a régóta ismert mondatot, miszerint a dohányzástól büdös lesz az ember, hiszen a számtalan különböző ízben kapható gőz távol áll a megszokott dohányfüsttől. Úgy véli, ez jelenti a legnagyobb veszélyét a manórúdként is ismert terméknek, hiszen éppen ettől olyan népszerű a fiatalok körében.

Az e-cigaretták okozta tüdősérülés esetében a termékben lévő illatanyagok, aromaanyagok is károsítják a tüdőt. Ugyan az iqosokról sem tudunk sokkal többet, mint az Elf Barról, itt is ezek az anyagok okozhatnak bajt”

– fogalmazott a toxikológus.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hümm
2022. június 13. 23:50
Ma szívott valaki egy ilyet a közelemben. Hát az NEM lehet mondani, hogy nem büdös... Brutálisan émelyítő édeskés szar. Utálom a dohányfüstöt, de az ezerszer elviselhetőbb mint ezek az újabban felkapott édes nyavaják.
tanitvany13
2022. június 13. 21:54
Ez mitől másabb azon kívül, hogy nem tölthető az akksija mint a már éve óta divat e-cigi füstölő izé?Eléggé úgy tűnik, hogy a dohánylobbi és csatolt részei állnak e mgött a mini hisztéria mögött is.
Autofocus
2022. június 13. 17:04
Ez tipikusan az a téma, amiben mindenki ellenérdekelt abban, hog az igazat mondja. A média meg a legszánalmasabb, amikor az Elf Bart úgy próbája beállítani, mint ha valami egetrengető újdonság lenne, holott csak egy a számtalan eldobható elektromos vaper közül, melyeket akár a szlovák határ túloldalán, akár bármelyik európai országban korlátlanul meg lehet venni tucatjával, és a fiatalok között évek óta divat. Olyan, mint ha egy új vodkamárka felbukkanása kapcsán vizionálnának apokalipszist, miközben a többit mindenki vedeli úgy hogy nem lesz belőle hír. Ha jóindulatú akarok lenni akkor azt mondom, azért mert a vicces nevére jobban kattintanak. Szóval ez is olyan, mint az összes eldobható és akkus e-cigi: glicerin van benne és élelmiszeripari aroma, illetve nikotin ami vagy van, vagy nincs, mert különböző erősségekben lehet kapni a zérótól a keményig. Az e-cigit (vapelést) vizsgálta már a Debreceni Egyetemtől kezdve egy sor orvosi műhely, a kutatások elérhetők, bár pont az önmagában is skizofrén dohányzásellenes stratégia miatt teljesen ellentmondásos a konnotációja. A vape-elésnek komoly kultusza van, de a hevítéses technológiával szemben sok kis gyártó, manufaktúra van jelen egy kevéssé koncentrált piacon, mind a likvidek, mind a kazánok, tartályok, kellékek piacán. Általában azok tértek rá át, akik a hagyományos cigarettát is maguk szerették sodorni, külön hüvelyből, dohányból, szűrőből, papírból, stb., vagy a technika megszállottjai (wattok, amperek, ellenállások, házilag kevert likvidek). Ezeknek a kommercializált, i-phone és starbucks generációra szabott változatai az Elf-bar és többi márka (Juul, Smok, stb.) A dohánymultik válasza volt a vapelés terjedésére a hevítéses technológia, hiszen azon sokkal többet lehet keresni, mert elektronikusan limitált a szippantás szám az egyes kis rudacskákból, melyekben még dohány is sokkal kevesebb van mint a hagyományos cigarettákban. így az üzlet megmarad, a dohány terméklánc is megmarad, a fogyasztó fizet. így a kezdeti tanácstalanság éveiben vélhetően sok tudatosan terhjesztett tévhit és mendemonda mögött is pont ők állhattak. A trafikbiznisz is mostohagyermekként kezelte a nem dohánymulti hátterű e-cigarettákat, hiszen nem nagy szereplők közti nagy üzletek közege volt. Ezzel nem a gőzölős e-cigaretta (vape) ártalmatlanságát akarom bizonygatni, pusztán azt, hogy szinte senki sem érdekelt a tisztánlátásban.
annamanna
2022. június 13. 17:01
Itt elég részletesen le van írva, mi ez: https://hvg.hu/elet/20220610_Szines_szagos_es_illegalis_de_egyre_tobb_tini_szivja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!