Szijjártó: Újabb engedélyt kapott a Paks II. beruházás

2022. május 26. 15:42

Az Országos Atomenergia Hivatal kibocsátotta a résfal építésére vonatkozó engedélyt a Paks II. atomerőmű számára csütörtökön – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

2022. május 26. 15:42
null

Szijjártó Péter kiemelte, az engedély mérföldkő az építkezés előkészítésében, a résfal ugyanis „kritikus eleme” az építkezésnek. Ez biztosítja majd, hogy a kivitelezési területre a talajvíz ne tudjon betörni, valamint a jelenleg működő négy blokk működésében se okozzon zavart a két új blokk építése.

Most már elkészíthetik a végleges kiviteli terveket is, és ha ezeket is elfogadják, akkor elkezdődhet a valós építkezés is

– ismertette a miniszter.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Európában „energiaellátási válság közben és előtt vagyunk”, azok az országok lehetnek biztonságban, amelyek az általuk felhasznált energiának egy jelentős részét saját maguk tudják előállítani. Ezért Paks II. „kritikus fontosságú”, hiszen megépülésével jelentős lépést tesz az ország afelé, hogy önellátó legyen, „ne függjön a nemzetközi energiapiac turbulenciáitól, a brutális áremelkedéstől”, és hosszútávon fenntartható legyen a rezsicsökkentés – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy 2030-ra készen kell lennie a beruházásnak.

A tárcavezető bejelentését megtekintheti itt: 

(MTI)

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nakatomi
2022. augusztus 25. 23:49
Amikor elkezdődött a Paks II. tervezése, akkor a termelés beindításának időpontja 2023 volt. Ha ez megvalósult volna, akkor nem kellene most aggódnunk, hogy lesz-e elegendő olaj, vagy az ukránok esetleg elzárják a csapot. De "hála" a brüsszeli bürokraták, és hazai zsoldosaik akadékoskodásának még mindig csak az engedélyeztetésnél tartunk. Hogy mivel akadályozták a folyamatot? Vitatták pl. a megtérülési számítások helyességét. A kormány által felkért neves külföldi szakértő (Rotschild) elemzésében azt hozta ki, hogy amennyiben a villamosenergia világpiaci ára EUR 50-57,4/MWh akkor a projekt megtérül. A Greenpeace ezt vitatta, és azt állította, hogy a megtérülési ár agol fontban: 92,50/MWh. Ez mai árfolyamon EUR 109,5/MWh. Vagyis kb. a duplája. Ehhez képest (szintén mai adat) a villamosenergia világpiaci ára: EUR 625/MWh Vagyis az általuk kalkulált megtérülési ár hatszorosa. https://www.greenpeace.org/hungary/blog/4644/4644/
Házam Hazája
2022. május 26. 21:59
Azt hittem már rég müködik. Időhúzás 11-es :)
nempolitizálok
2022. május 26. 18:40
Lehet belehúzni.
konfucius
2022. május 26. 18:37
Ez az! Haladjunk! És tervezzük Paks III-at mától fogva, mivel Paks I. a jövő évtized folyamán kilép a szolgálatból, tehát a második fázis csak az I. pótlásáról gondoskodik, de nem bővül a kapacitás, miközben 30% áramot importálni kényszerülünk, rohadt drágán!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!