Amikor a baloldal támogatta a kormány álláspontját a gyermekvédelmi népszavazással kapcsolatban

2022. április 01. 20:00

Momentumos, DK-s, LMP-s politikusok is igennel szavaztak arra az újpesti előterjesztésre, amely szerint csupán szülői beleegyezés esetén lehet a Meseország mindenkiéhez hasonló könyvet felolvasni a bölcsődékben, óvodákban. Egyikük ma a baloldali kormányfőjelölt szociális és esélyegyenlőségi programfelelőse, Kanász-Nagy Máté.

2022. április 01. 20:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Április 3-án nem csupán országgyűlési választásokat, de országos referendumot is tartanak Magyarországon, amelyet a kormány kezdeményezett. Míg a Fidesz-KDNP érvényes, négy „NEM”-es, addig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mellett a Márki-Zay Péter-vezette baloldal, az LMP, a Momentum, a Párbeszéd, a Jobbik, az MSZP, valamint a DK is érvénytelen szavazásra buzdít.

Az ellenzéki pártok a népszavazás kérdéseit –

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglakozást tartsanak?”;

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”;

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”;

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

– felesleges politikai felhajtásnak titulálják, mivel a genderpropaganda szerintük egy valóságtól elrugaszkodott félelmen alapul, nem jelent veszélyt a következő generációkra.

Pride anno: Lendvai és Kunhalmi
Pride anno: Lendvai és Kunhalmi

Számtalan példát lehetne hozni Nyugat-Európából, az Egyesült Királyságból, vagy az Egyesült Államokból arra, hogy a kormány által feltett kérdéseknek van létjogosultsága. Az egyik legtöbbet kritizált felvetés, a nemi átalakító kezelések kapcsán például friss hír: több mint 5000 fiatalkorú vár arra egy londoni klinikán (Tavistock and Portman Trust's Gender Identity Development Service – a szerk.), hogy a pandémia miatt elrendelt lezárásokat követően sorra kerüljenek, elvégezzék rajtuk a szükséges beavatkozásokat.

De a szexuális nevelésre vonatkozóan is vannak hazánktól nyugatra fekvő országokban liberalizáló, vagy szigorító törekvések. Utóbbira példa: Florida kormányzója, Ron DeSantis a napokban írta alá azt a törvényt, amely megtiltja, hogy az iskolai szexedukáció keretében a heteroszexuálistól eltérő szexuális orientációról vagy a születéskoritól eltérő nemi identitásról halljanak a tanulók. A jogszabály értelmében 9 éves korig egyáltalán nem lehet semmilyen szexuális felvilágosítást nyújtani az állami oktatási intézményekben. A felsőbb korosztályokban pedig megtiltja az „életkorilag vagy másképp helytelen” megközelítésekről való tájékoztatást.

Idehaza is terítékre került már a genderpropaganda kérdésköre, többek között a „Meseország mindenkié c. mesekötet miatt.

Ellenzéki öngól Újpesten

Más önkormányzatok mellett Budapest IV. kerületének képviselő-testülete elé is került egy előterjesztés, amely szerint tiltsák be a könyv és a hozzá tartozó pedagógiai módszertani füzet alkalmazását az újpesti bölcsődékben, óvodákban. Tehát kire is tartozzon, kinek a jóváhagyása szükséges a szexuális irányultságokat bemutató foglakozások, könyvek engedélyezéséhez?

Kanász-Nagy Máté népjóléti ügyekért felelős alpolgármester, aki többek között a bölcsődei ellátást is irányítja a kerületünkben, az LMP társelnökeként tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az újpesti bölcsődékben és óvodákban a demokrácia és a nevelői munka szabadságának jegyében

– olvasható az előterjesztésben, amely utalt a kötet szerkesztőinek azon nyilatkozatára is, miszerint azért nem jelölték az egyes „meséknél”, hogy melyik korosztálynak szánják, „mert úgy gondoltuk, hogy a szülők, vagy akik felolvassák, majd eldöntik, hogy a gyerek elég érett-e egy-egy történethez.”

A dokumentum indoklásában ezzel szemben az szerepel, hogy

Nagy István, a városrész kormánypárti frakciójának vezetője, volt szociális és egészségügyért felelős alpolgármesterének előterjesztésében a Fidesz-KDNP leszögezte, semmilyen indok nem elegendő ahhoz, hogy szexuális vagy ideológiai tartalmú „mesékkel” zavarják meg, befolyásolják a kiskorú gyermekek éppen kialakuló identitását.

A döntéshozó grémium bár név nélküli szavazással,

de teljes egyetértésben elfogadta az előterjesztés módosított változatát,

magyarán Újpesten szülői beleegyezés esetén lehet a „Meseország mindenkié” című kötethez hasonló könyvet felolvasni a bölcsődékben, óvodákban. 2020 őszén még a baloldal prominensei, így Déri Tibor momentumos polgármester, Trippon Norbert alpolgármester, budapesti DK-elnök és kormányfőjelöltjük LMP-s szociális és esélyegyenlőségi programfelelőse, Kanász-Nagy Máté is a kormányzat álláspontján voltak e kérdésben.

Déri és Márki-Zay
Déri és Márki-Zay

Az LMP-s politikus tehát a saját korábbi sajtótájékoztatóján elmondottakat cáfolta meg azzal, hogy igennel szavazott, de a városvezető például kiemelte: igaza van azoknak is, akik azt mondják, hogy vannak olyan mesék a könyvben, melyek nem óvodás korú gyerekeknek íródtak. „Nem szeretném, ha az óvodás korú vagy kisiskolás gyermekemnek ilyen tartalmú meséket olvassanak” – jelentette ki Trippon Norbert, kiemelve, hogy amennyiben egy másik szülő úgy gondolja, hogy ez a kötet hozzájárul gyermeke egészséges érzelmi fejlődéséhez, szenzitivitásának, empátiájának emeléséhez, akkor annak a szülőnek a véleményét mélyen tiszteletben tartja és elfogadja. „Döntsenek a szülők a saját gyerekükről. (…) Könyveket ráerőszakolni másokra, könyveket égetni, betiltani nem lehet, a szülők véleményét kikérni azt lehet.”

Gyurcsány-párti helyettese kétgyermekes családapaként, a magyar szülők nevében kérte ki magának azt, hogy bárki helyettük akarja megmondani, mi jó és mi nem a gyermekeinek.

– fogalmazott Trippon, hangsúlyozva, hogy elutasítandó minden olyan nézet, ami a magyar szülők Alaptörvényben rögzített jogaival ellentétes.

Képek: Facebook

***

Április első vasárnapján újabb négy évre határozzuk meg az ország sorsát, hazánk minden magyar állampolgára eldöntheti milyen irányba tartson közös utunk.

Az elmúlt 30 évben nem foglalkoztatta a politika? Esetleg még nincs is személyes tapasztalata a rendszerváltás utáni időszakból? Vagy csupán szeretné hazánk jelenlegi helyzetét reálisan látni, mielőtt döntést hozna saját és gyermeke jövőjéről? A Mandiner Választási Különszáma erre kínál lehetőséget!

A Mandiner Választási Különszámát ezekben az üzletekben vásárolhatja meg! 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. április 02. 10:37
A népszavazás mennyiben kötelezi a parlamentet? Ha "A Fidesz nyilvánvalóan alkotni fog akár érvényes akár nem", akkor mi értelme erre kidobni egy csomó pénzt? Így is baromi nagy gazdasági válságnak nézünk elébe, akkor ilyesmire költeni elég nagy luxus...
foldizs
2022. április 02. 00:07
Mi történne akkor, ha a népszavazáson többségbe kerülne az "igen"? Csak kérdezem.
Rocktoberi
2022. április 01. 21:48
Nem lesz ezeknek emiatt valami bajuk?
blondiner
2022. április 01. 20:25
Újpesten nem lehetett riposztozni Orbánnal. Az ellenkezés a lényeg a politikában, otthon még tud normálisan gondolkodni mindenki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!